ΑΡΧΙΚΗ | ΤΟΠΙΚΗ ΕΙΔΗΣΙΟΓΡΑΦΙΑ | Πως θα τους... "σταυρώσουμε" σε δήμο Ηρακλείου και Περιφέρεια Κρήτης

Πως θα τους... "σταυρώσουμε" σε δήμο Ηρακλείου και Περιφέρεια Κρήτης

image

Επί ποδός  βρίσκονται οι υπάλληλοι της διεύθυνσης διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης  οι οποίοι δουλεύουν με έντονους ρυθμούς ενόψει των  δημοτικών   και περιφερειακών εκλογών αλλά και των ευρωεκλογών προκειμένου να είναι όλα έτοιμα μέχρι τότε ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα  και να κυλήσουν όλα ομαλά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Η παραπάνω υπηρεσία περιμένει κάθε μέρα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών των Περιφερειακών εκλογών  και την άλλη εβδομάδα τα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές δηλαδή αμέσως μετά και την ανακήρυξη των ευρωεκλογών στις  11 Μαΐου όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη η Διευθύντρια διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης Βάσω Γαβρήλου.

Σύμφωνα με την κα Γαβρήλου  περιμένουν  άμεσα από το Υπουργείο Εσωτερικών  τους κομμένους εκλογικούς καταλόγους ανά εκλογικό τμήμα που μέχρι στιγμής δεν έχουν σταλεί από το αρμόδιο Υπουργείο.

Σε όλη την Κρήτη οι βασικοί εκλογείς , οι ετεροδημότες αλλά και οι κοινοτικοί εκλογείς ή αλλιώς Ευρωπαίοι καθώς και οι εκλογείς του άρθρου 27 του Π.Δ 26/2012 ( στους οποίους περιλαμβάνονται οι στρατιωτικοί, οι λιμενικοί, οι αστυνομικοί αλλά και οι κρατούμενοι των φυλακών) που καλούνται να ψηφίσουν στις  επερχόμενες εκλογές  ανέρχονται σε 540.490.ενώ τα εκλογικά τμήματα που έχουν οριστεί  σε όλο το νησί  είναι 1.295.

Στο μεταξύ έγγραφο με γενικές πληροφορίες για τη ψηφοφορία, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναρτήθηκε στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Στο έγγραφο ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει τις πληροφορίες που θέλει.

Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου και οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την ίδια ημερομηνία με το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, στις 25 Μαΐου.

Δήμος Ηρακλείου

Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από ένα μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του.

Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν, όμως, τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου, σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.

Κατά τη προσέλευση των εκλογέων στο εκλογικό τμήμα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών.

Να τονιστεί ότι σε ότι αφορά τον δήμο Ηρακλείου οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς μπορούν όμως να σημειώσουν  επιπλέον έναν σταυρό σε κάποιον υποψήφιο που ανήκει σε άλλη εκλογική περιφέρεια του οικείου δήμου.

Για τις  Περιφερειακές εκλογές τώρα σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου ,με τη σταυροδοσία, ο πολίτης εκφράζει την προτίµησή του:

• προς έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύµβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρείς (3) περιφερειακοί σύµβουλοι.

• προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύµβουλοι.

• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι και

• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι.

Για την Περιφέρεια Κρήτης οι πολίτες μπορούν να βάλουν μέχρι 4 σταυρούς όπως και για τις ευρωεκλογές.

Ο εκλογέας μόνο με το όνομα του το επώνυμο, αλλά και τα ονόματα των γονέων του και το έτος γέννησης του μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει στις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές, αλλά και για στις Ευρωεκλογές στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Έτσι μπορεί να επισκεφθεί  τη σελίδα "Μάθε πού ψηφίζεις" και να δώσει  τα στοιχεία του σύμφωνα με τις οδηγίες.

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
0
Χαλκιαδάκης Mobile App

Powered by IT Development