ΑΡΧΙΚΗ | ΤΟΠΙΚΗ ΕΙΔΗΣΙΟΓΡΑΦΙΑ | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ | Η κεντρική προεκλογική ομιλία Αρναουτάκη στο Ρέθυμνο

Η κεντρική προεκλογική ομιλία Αρναουτάκη στο Ρέθυμνο

image

Μετά τα Χανιά και το Ρέθυμνο απόψε ήρθε να επισφραγίσει την δυναμική νίκης του Σταύρου Αρναουτάκη και του συνδυασμού "Κρήτη Πρώτη Δύναμη" στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Ο κόσμος που κατέκλυσε από νωρίς το Ωδείο του Ρεθύμνου έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ένα μήνυμα νίκης, ένα μήνυμα συνέχισης της πορείας που έχει ξεκινήσει εδώ και 3,5 χρόνια, ένα μήνυμα απόλυτης στήριξης και εμπιστοσύνης στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι πολίτες, με παλμό και ενθουσιασμό, διέκοψαν τον υποψήφιο περιφερειάρχη με τα χειροκροτήματα τους, δείχνοντας του, την απόλυτη αποδοχή της υποψηφιότητας του αναγνωρίζοντας και κρίνοντας θετικά παράλληλα το έργο των 3,5 προηγούμενων ετών.

Εκεί όμως που σείστηκε πραγματικά το Ωδείο του Ρεθύμνου από τα χειροκροτήματα ,ήταν τόσο στην αναφορά του Σταύρου Αρναουτάκη όσο και της Μαρίας Λιονή στον μεγάλο απόντα της βραδιάς, τον Κώστα Λαμπρινό, που "έφυγε" νωρίς αφήνοντας όμως ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα κοινά του τόπου.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του κάλεσε όλους τους κρητικούς να συνεχίσουν μαζί μία πορεία ανάπτυξης για την Κρήτη τονίζοντας πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα συνεχίσουν να εργάζονται μόνο για το συμφέρον της Κρήτης χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διαχωριστικές γραμμές.

"Το Ρέθυμνο απόψε με τη συγκλονιστική παρουσία σας στέλνει το μήνυμα συνέχισης μιας πορείας που όλοι μαζί ξεκινήσαμε πριν από 3,5 χρόνια.

Μιας πορείας για μια Κρήτη πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη, στον τουρισμό,

στον πολιτισμό, στον πρωτογενή τομέα, στην επιχειρηματικότητα, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην ποιότητα ζωής. Δεν είναι καιρός για ψευτοδιλήμματα και κομματικές κορώνες. Είναι η ώρα της Κρήτης. Είναι η ώρα της φυγής προς τα εμπρός και όχι της παροχολογίας και των ανέξοδων υποσχέσεων.

Εμείς εδώ και 3,5 χρόνια έχουμε αποδείξει πως μοναδικός μας στόχος είναι το συμφέρον της Κρήτης και κάθε Κρητικού.

Χωρίς αποκλεισμούς, Χωρίς διαχωριστικές γραμμές, Χωρίς όχι και δεν.

Εδώ και 3,5 χρόνια αποδείξαμε πως για μας η Κρήτη είναι πάνω απ’ όλα,

Μια Κρήτη ενιαία δυνατή, μια Κρήτη Πρώτη Δύναμη." ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης παρουσίασε, στους πολίτες που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Ωδείου στο Ρέθυμνο, τις βασικές αρχές του προγράμματος του συνδυασμού " Κρήτη Πρώτη Δύναμη", ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, που ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες του νησιού, ένα πρόγραμμα που συνεχίζει μία πορεία ανάπτυξης και προοπτικής.

Ένα πρόγραμμα που καταρτίστηκε σε συνεργασία με όλους τους φορείς του νησιού, τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα καθώς και τα Επιμελητήρια και προσπαθεί να αναδείξει και να εκμεταλλευτεί πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης.

"Για το νέο ΕΣΠΑ η Αιρετή Περιφέρεια ξεκίνησε την προετοιμασία πριν δύο χρόνια με ευρύτατες συμμετοχικές διαδικασίες.

Δεσμεύουμε πόρους 450 εκατ ευρώ. Διεκδικούμε σημαντικούς πόρους  από τα τομεακά προγράμματα αλλά και χρηματοδοτικά μέσα εκτός ΕΣΠΑ.

Οραματιζόμαστε και κτίζουμε:

·         Μια Περιφέρεια της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και της Γνώσης με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Στηρίζουμε τις ΜΜΕ τους παραγωγούς και τα συνεργατικά σχήματα και συνεχίζουμε επιτυχημένες πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη αναλάβει όπως το branding και η ενίσχυση των εξαγωγών.

Ενδυναμώνουμε τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δομές της Περιφέρειας και ενθαρρύνουμε τη στροφή προς την καλύτερη αναπτυξιακή αξιοποίηση των επιστημονικών ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Και αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία των ερευνητών με τους παραγωγικούς φορείς.

·         Μια Περιφέρεια των Ευκαιριών και της Απασχόλησης.

Επενδύουμε στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού, στη στήριξη της ενεργούς κοινωνικής ενσωμάτωσης  για τη δραστική αντιμετώπιση  της ανεργίας και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ειδικότερα, για την ενθάρρυνση της κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης προβλέπεται η υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, η προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων καθώς και πρωτοβουλίες τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

·         Μια Περιφέρεια της Περιβαλλοντικής Ισορροπίας.

Ένα ισορροπημένο περιβάλλον αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την Κρήτη και τους κατοίκους της.

Προσφέρει μια άλλη ποιότητα ζωής και μαζί με το κλίμα αποτελεί πόλο έλξης τουρισμού από όλο τον κόσμο.

Για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων θα προωθηθεί η ορθολογική διαχείριση των υγρών αποβλήτων με έμφαση στις παράκτιες και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

 

Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον η υλοποίηση των έργων διαχείρισης των απορριμμάτων που προβλέπονται από τον νέο ΠΕΣΔΑΚ.

·         Μια  Περιφέρεια του Πολιτισμού και της Δημιουργικότητας.

Ο πολιτισμός και η παράδοση είναι η ταυτότητα μας.

Είναι η εικόνα μας στο σύγχρονο κόσμο.

Μπορεί και πρέπει να δώσει μια νέα ιδιαίτερη διάσταση στο τουρισμό μας.

Μπορεί να αποτελέσει προνομιακό χώρο ανάπτυξης δραστηριοτήτων από τους νέους με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Για την προστασία, προώθηση και ανάπτυξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες αξιοποίησης της μουσειακής υποδομής, απόδοσης των μνημείων σε χρήσεις που προάγουν τον σύγχρονο πολιτισμό και διασυνδέονται με την τοπική οικονομία,

βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας και υποδοχής επισκεπτών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

·         Μια Περιφέρεια της Χωρικής Συνοχής

με την ενίσχυση πρωτοβουλιών τοπικής ανάπτυξης που εστιάζονται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ψηφιακών εφαρμογών, στη στήριξη της ενεργειακής απόδοσης και των βιώσιμων μεταφορών, καθώς και στην ανάληψη επενδύσεων ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, αναβάθμισης του περιβάλλοντος και προώθησης της βιώσιμης περιφερειακής κινητικότητας.

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στοχεύουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων, στην ολοκληρωμένη αναβάθμιση περιοχών και στην ενθάρρυνση συνδυαστικής ανάπτυξης δραστηριοτήτων έτσι ώστε να αποκτήσουν προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων, ανάληψης βιώσιμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και απασχόλησης." ήταν τα βασικά σημεία του προγράμματος για την επόμενη πενταετία που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Κρήτης.

 

Ο περιφερειάρχης κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τους πολίτες της Κρήτης να συνεχίσουν να εμπιστεύονται το συνδυασμό "Κρήτη Πρώτη Δύναμη" για μία πορεία που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες του νησιού. Ο Σταύρος Αρναουτάκης απευθύνθηκε ειδικά τους νέους να πάρουν πρωτοβουλίες, να αξιοποιήσουν τις ιδέες και τις γνώσεις τους, για μία Κρήτη της καινοτομίας και της προοπτικής.

Σήμερα απευθύνομαι στους νέους και τις νέες.

Τους περιμένουμε  να τολμήσουν, Να αναλάβουν πρωτοβουλίες, Να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις ιδέες τους. Σε σας στηρίζουμε πολλές ελπίδες για το μέλλον.

Θα είμαστε δίπλα σας σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Όνειρό μας είναι να δούμε την Κρήτη να γεννά περισσότερες πρωτοπόρες ιδέες και να τις μετουσιώνει σε πράξη.

Όνειρό μας είναι να δούμε την επόμενη πενταετία εκατοντάδες ακόμα και χιλιάδες συμπολίτες μας να πετυχαίνουν. Πιστεύουμε πραγματικά ότι υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Και αν μοιράζεστε αυτήν την πίστη, αν μοιράζεστε αυτή την ελπίδα, ζητάμε απόψε τη στήριξή σας. Χωρίς περιστροφές, με λόγια απλά και καθαρά.

Αν πιστεύετε ότι η Κρήτη θα πρέπει να συνεχίσει να εξάγει μεθοδικά κι οργανωμένα στα πέρατα του κόσμου,

Αν πιστεύετε ότι η Κρήτη θα πρέπει να έχει ως βασικό της στόχο την ενίσχυση του τουρισμού, τότε σας χρειαζόμαστε δίπλα μας.

Αν πιστεύετε ότι οι νέοι μας θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία του να πετύχουν,

να επενδύσουν στα ταλέντα τους και τη δημιουργικότητά τους και να πάνε μπροστά, τότε θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί.

Αν πιστεύετε ότι στην Κρήτη θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται έργα ανάπτυξης, έργα χειροπιαστά που αλλάζουν την ταυτότητα του νησιού μας, έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων μας, έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε χρειαζόμαστε τη στήριξή σας.

Αν πιστεύετε, ότι ρόλος της Περιφέρειας είναι παράλληλα να δίνει ανάσες και να στηρίζει ενεργά τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Το μονοπάτι μας είναι δύσκολο, αλλά οδηγεί σε ένα καλύτερο μέρος, ο δρόμος μας είναι μακρύτερος, αλλά προχωράμε μαζί. Γι’ αυτό προχωράμε μόνο μπροστά.  Δεν γυρίζουμε πίσω και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Εμπνέουμε ο ένας τον άλλον. Αντλούμε δύναμη από τις επιτυχίες μας και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αλλά κρατάμε σταθερά το βλέμμα μας στραμμένο στον ορίζοντα, έχοντας βαθιά την πίστη μέσα μας ότι ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε. " ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την ομιλία καταχειροκροτούμενος ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην ομιλία της η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή έκανε έναν εκτενή απολογισμό των έργων και των δράσεων που υλοποιήθηκαν και όσων βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου τονίζοντας πως το πρόσημο είναι θετικό κάτι που αναγνωρίζουν όλοι οι πολίτες.

"Παρά τις δυσκολίες, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις των καιρών με γνώμονα την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης, το συγκρητισμό και ως εργαλεία ανάπτυξης την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη διασύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού.

Όλες μας οι δράσεις υπήρξαν αποτέλεσμα διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της. Τα τριάμισι αυτά χρόνια ως Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης είχαμε στενή συνεργασία τόσο με τις Δημοτικές Αρχές όσο και  με τους θεσμικούς φορείς, τα Επιμελητήρια κλπ προκειμένου να υλοποιήσουμε δράσεις, που θα ενισχύσουν τους πυλώνες της τοπικής οικονομίας (τουρισμός, αγροτοκτηνοτροφία) αλλά και υποδομές, απαραίτητες για την ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Μέσα από μία στενή και καθημερινή συνεργασία με τον περιφερειάρχη  Κρήτης, το Σταύρο Αρναουτάκη που από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του είχε ένα και μόνο όραμα, τον συγκρητισμό και την ισόρροπη ανάπτυξης της Κρήτης, βάλαμε τα θεμέλια και τις βάσεις να αλλάξουμε το Ρέθυμνο και μάλιστα, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη και αντίξοη για τη χώρα και τον τόπο μας.

 

Στη νέα προγραμματική περίοδο μας δίνεται η ευκαιρία να επικεντρωθούμε στους χαμένους κρίκους της αναπτυξιακής αλυσίδας, να δημιουργήσουμε ένα πιο ανταγωνιστικό παραγωγικό σύστημα με ισχυρές διαπεριφερειακές διασυνδέσεις και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση και τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες από τις πολιτικές προσαρμογής.

Τα τριάμισι αυτά χρόνια με τη στήριξη  των πολιτών της Κρήτης, με μεθοδικότητα, στόχευση και διαφάνεια δώσαμε τη μάχη, ώστε η Κρήτη να έχει ευκαιρίες και προοπτική, αλλά και δυναμική παρουσία εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

 

Πιστεύουμε ότι  το έργο μας θα αξιολογηθεί με ρεαλισμό και αντικειμενικότητα, και ζητάμε από την κοινωνία της Κρήτης να μας εμπιστευτεί ξανά για να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε, την ανάδειξη της Κρήτης σε Πρώτη Δύναμη." ανέφερε χαρακτηριστικά η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
0

Powered by IT Development