ΑΡΧΙΚΗ | ΤΟΠΙΚΗ ΕΙΔΗΣΙΟΓΡΑΦΙΑ | Ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Ελ Γκρέκο Φόδελε 2014»

Ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Ελ Γκρέκο Φόδελε 2014»

image

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ειδυλλιακό Φόδελε, η έναρξη του επταήμερου Φεστιβάλ προς τιμή του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Επίσημοι καλεσμένοι, πολιτικοί, πλήθος κόσμου και καλλιτέχνες τίμησαν με την παρουσία τους την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στην γενέτειρα του EL GRECO. Ο πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΜ, τα μέλη της επιτροπής EL GRECO και το προσωπικό του δήμου Μαλεβιζίου προετοίμασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σκηνικό της πρεμιέρας, για να γιορτάσουν  το παγκόσμιο έτος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, 400 χρόνια από τον θάνατό του.

Ανάμεσα στα πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά και την καλοκαιρινή δροσιά του Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του χωριού οι διοργανωτές καλωσόρισαν το φιλότεχνο κοινό και τους λάτρεις του Κρητικού καλλιτέχνη.

Η βραδιά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της δημοσιογράφου Μάρας Μπέκα, που ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν με αγάπη και πίστη σε αυτή την υπερπροσπάθεια, αλλά και αυτούς που τίμησαν την έναρξη των εκδηλώσεων.

Ο πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΜ, Γιώργος Αεράκης κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», ευχαρίστησε ξεχωριστά τους επίσημους καλεσμένους, τον δήμαρχο του Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, τους Ευρωβουλευτές Μανώλη Κεφαλογιάννη και Νότη Μαριά, τον Βουλευτή Ηρακλείου Γιώργο Δεικτάκη και τον πρόεδρο των Καλλεργών, Σπύρο Καλλέργη, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες  ζωγράφους και γλύπτες που λαμβάνουν μέρος στα δύο μεγάλα συμπόσια, αντίστοιχα, ενώ ευχαρίστησε την πρόεδρο της ΟΥΝΕΣΚΟ ( Όμιλος Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος) κ. Νίνα Διακοβασίλη  και τον πρόεδρο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών , Αντώνη Τσορβαλάκη για την συνεργασία τους και την αιγίδα που παραχώρησαν. Παράλληλα, ανέλυσε τις δράσεις που έκανε ο δήμος Μαλεβιζίου και ο ΔΟΠΠΑΜ μέσα στο έτος 2014, φθάνοντας στην χθεσινή 4η προτελευταία ενότητα, που είναι το επταήμερο Φεστιβάλ στο Φόδελε.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης καλωσόρισε εκ μέρους των Μαλεβιζιωτών και του Δημοτικού  Συμβουλίου Μαλεβιζίου, όλους όσους βρέθηκαν στη χθεσινή πρώτη εκδήλωση, αναφέροντας στην ομιλία του: «O Δήμος Μαλεβιζίου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις προς τιμή του μεγάλου ανδρός. Γιατί είναι βαρύ το χρέος που δημιουργεί στον τόπο μας η κραταιά παράδοση της γενέτειρας του Θεοτοκόπουλου που αποτελεί προσκύνημα από το 1934 τότε που έφτασαν στο Φόδελε, οι εκπρόσωποι της Σχολής Ιστορίας του Ισπανικού Πανεπιστημίου του Βαλλιαδολίδ και θεμελίωσαν την φθαρμένη πλάκα από το Τολέδο, «στην μνήμη της αθάνατης δόξας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» όπως έγραψαν.

Ο Κ. Μαμουλάκης ωστόσο, δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι « οι φετινές εκδηλώσεις είναι οι σοβαρότερες που οργανώθηκαν ποτέ στο Φόδελε και στον δήμο μας προς τιμή του θεοτοκόπουλου» ενώ συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την επιτυχή διοργάνωση: «Θα ήθελα  να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Γ. Αεράκη και το Δ.Σ του ΔΟΠΑΜ, τον Πρόεδρο της Τ. Κ. Γ. Φακουκάκη και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και όλους τους κατοίκους του Φόδελε. Να ευχαριστήσω τους Δήμους Σητείας και Ανωγείων, για τη συμβολή στη διαμόρφωση των όμορφων φετινών εκδηλώσεων. Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους καλλιτέχνες και για την εφετινή τους συμμετοχή και ιδίως τους γλύπτες και τους ζωγράφους που θα παραχωρήσουν γενναιόδωρα τα έργα τους στο Δήμο μας. Ιδιαιτέρως τους διοργανωτές των θεματικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ: Τον φίλο αρχιτέκτονα και ιστορικό τέχνης Κώστα Καζαμιάκη που είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση όλων των εκδηλώσεων. Τον γλύπτη Κώστα Παγωμένο που ανέλαβε επιτυχώς τον συντονισμό του συμποσίου γλυπτικής και τον Ζωγράφο Μάριο Παπουτσάκη για το συντονισμό του συμποσίου ζωγραφικής. Και, βέβαια, όλους εσάς, που είσαστε απόψε μαζί μας, για να τιμήσουμε τη μνήμη και την προσφορά του αξεπέραστου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Το πρώτο μέρος των ομιλιών έκλεισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ιστορικός Τέχνης, Κώστας Καζαμιάκης που μίλησε για τον Θεοτοκόπουλο, τη ζωή και τον βίο του, μέσα από εικόνες και slides κάνοντας ειδική αναφορά στην σχέση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με τον επίσης μεγάλη Κρητικό μας ποιητή, Νίκο Καζατζάκη αναφέροντας συγκεκριμένα: «O Νίκος Καζαντζάκης, γνήσιος Κρητικός με πάθη πήγαινε στο Τολέδο για να προσκυνήσει τον μεγάλο Κρητικό, Δομήνικο Θεοτοκόπουλο».

 

Η βραδιά έκλεισε με το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, με την παρουσίαση της Μαρίας Γωνιανάκη, την συμμετοχή του Μιχάλη Χόιπελ (1ο Πανευρωπαικό Βραβείο στο βιολοντσέλο) και τις καταπληκτικές ερμηνείες της σοπράνο Δέσποινας Τσολάκη και του βαρύτονου, Κύριλλου Παπαδόπουλου που ξύπνησαν την φύση και ταξίδεψαν και τον ποιο απαιτητικό, στην γενέτειρα του EL GRECO, το μαγευτικό Φόδελε».

 

Το πρόγραμμα για το Σαββατοκύριακο, έχει ως εξής:

 

Σάββατο 2 Αυγούστου: Ο δήμος Σητείας παρουσιάζει Ερωτόκριτο

Ομιλητής: Αθηνά Σφακάκη – Κυριακάκη, συγγραφέας.

Θέμα: Η εικόνα «Μέγας ει Κύριε, Ιωάννη Κορνάρου», «Μονή Σαββαθιανών και Κυρία Ακρωτηριανή»

Αφήγηση Ερωτόκριτου

 

Ομιλητής: Μιλτιάδης Πετράκης, ιστορικός.

Θέμα: Βενετοκρατούμενη Κρήτη, ένας βιγλάτορας στην Κρήτη της Ανατολής

 

Μουσική: Σήφης Λιγοψυχάκης (Στειακός)

Μουσικές εμηνείες παλιού και νέου Ερωτόκριτου

Χορεύει η Χορευτική Ομάδα Παλαίκαστρου Σητείας, χοροδιδάσκαλος Κώστας Βουτηράκης

 

 

Κυριακή 3 Αυγούστου: Επαρχία Μυλοποτάμου - Ενετοκρατία

Ομιλητής: Σπύρος Καλλέργης, Πρόεδρος της Λέσχης Καλλέργηδων

Θέμα: Μεγάλες Βυζαντινές και Ενετικές οικογένειες της εποχής στον Μυλοπόταμο.

 

Ομιλητής: Νίκος Γιαννιός, ιστορικός.

Θέμα: Το Φόδελε και η Κρήτη την εποχή της Αναγέννησης

 

1ο μουσικό μέρος: Μιχάλης Καλλέργης

Χορεύει η Ομάδα Ανωγείων, χοροδιδάσκαλος Νίκος Βρέντζος

 

2ο μουσικό μέρος: Συναυλία «Άκρως Ελληνικό» Σύνολο Νυκτών και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης.

Καλλιτεχνική Δ/νση: Μιχάλης Μαρακομιχελάκης

Τραγουδούν: Γιώργος Μανωλιούδης, Βαγγέλης Πυθαρούλης

 

 

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην κεντρική πλατεία του Φόδελε με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα της δωρεάν μεταφοράς από και προς το Ηράκλειο, με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ που αναχωρούν από την Χανιόπορτα, στις 16:00, 18:00, 20:00, 22:00, 24:00 και κάνουν στάση στην λ. 62 Μαρτύρων (Καμίνια), στα ξενοδοχεία Agapi Beach, Creta Beach, Santa Marina, Dolphin Bay & Απολλώνια στην Αμμουδάρα. Η αναχώρηση από Φόδελε προς Ηράκλειο, γίνεται στις 17:00, 19:00, 21:00, 23:00 και 01:00.

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
0
Χαλκιαδάκης

Powered by IT Development