ΑΡΧΙΚΗ | ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ | Η 3η Δεκεμβρίου μέσα από τα μάτια των Παραολυμπιονικών

Η 3η Δεκεμβρίου μέσα από τα μάτια των Παραολυμπιονικών

image

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου σήμερα. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, αποφάσισα να μιλήσω με πρόσωπα τα οποία παρά τις κινητικές τους δυσκολίες, αγαπούν τη ζωή και έχουν αφήσει το στίγμα τους στον αθλητισμό με το δικό τους, ξεχωριστό τρόπο.

Η Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας γιρτάζετε από το 1992, ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι έχουν ίσα δικαιώματα με όλους, σε όλους το τομείς και να μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία με την όποια ιδιαιτερότητα έχουν.

Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν βελτιωθεί κατά κάποιο τρόπο και οι περισσότεροι στην Ελλάδα, λόγω των αθλητικών διακρίσεων ορισμένων Παραολυμπιονικών, έγιναν πιο...ευαισθητοποιημένοι! Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό, δηλαδή το να θυμάσαι κάποιον όταν έχει διακριθεί ή να περιμένεις την 3η Δεκεμβρίου για να γίνεις πιο καλός άνθρωπος με τα άτομα ΑΜΕΑ. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και κάποια σωματική δυσκολία, βλέπουν τον αθλητισμό σαν διέξοδο! Σαν ένα τούνελ, με μία λαμπερή λάμψη στο τέλος του. Ίσως γιατί το κομμάτι του αθλητισμού σε κάνει να ξεπερνάς τα όριά σου. Να δείχνεις τη δύναμη και το μεγαλείο της ψυχής σου. Να αποκτάς με τον καιρό ψυχική υγεία και δύναμη. Σε βοηθάει να ξεπεράσεις τα οδυνηρά βιώματα που είχες στο παρελθόν, αλλά και να απαντήσεις στα μεγάλα ερωτηματικά που σου κατέκλυσαν το μυαλό.

"Φτάσε όπου δεν μπορείς" είχε πει ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου του "Αναφορά στον Γκρέκο". Για τα άτομα με αναπηρία αυτό δεν είναι απλά μία φράση, αλλά τρόπος ζωής.

Το www.sporfm.gr, επικοινώνησε με τους μαχητές της ζωής: Παύλο Μάμαλο, Μανώλη Στεφανουδάκη, Ανθή Λιάγκου, Γιώργο Μουχθή και Γρηγόρη Πολυχρονίδη που με τα επιτευγματά τους ξεχώρισαν και όχι μόνο ομόρφυναν τη ζωή τους μέσα από τον αθλητισμό, αλλά πήραν την Ελλάδα από το χέρι και την έφτασαν στην ελίτ του παγκόσμιου αθλητισμού.

Παύλος Μάμαλος: "Πρέπει να μας θυμούνται καθημερινά και όχι μόνο την 3η του Δεκέμβρη. Υπάρχουν καταστήματα και καφετέριες που δεν διαθέτουν χώρο για ΑΜΕΑ. Είναι άδικο να μην υπάρχει χώρος στα μαγαζιά για εμάς. Μας αναγκάζουν να καθόμαστε στα σπίτια μας. Τα πράγματα, είναι άσχημα. Η πολιτεία δεν μας στηρίζει, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει. Υπάρχουν παιδιά μορφωμένα που θα μπορούσαν να διοριστούν στο δημόσιο. Στην αστυνομία, στον στρατό και σε άλλες υπηρεσίες. Γι' αυτό εμείς που έχουμε κάποιου είδους αναπηρία πρέπει να είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας, σαν μία αλυσίδα".

Μανώλης Στεφανουδάκης: "Η συγκεκριμένη ημέρα, είναι σημαντική για εμάς. Γίνεται μία προσπάθεια εδώ στην Μεσσαρά ώστε να αφυπνίσουμε τον κόσμο, για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Σκοπός είναι να μην υπάρχουν κρούσματα ρατσισμού σε αυτά τα άτομα και να εντάσσονται κανονικά στην κοινωνία".

Ανθή Λιάγκου: "Η 3η Δεκεμβρίου για εμένα και ελπίζω για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, είναι ένδειξη αλληλεγγύης και στοργής στα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με προβλήματα και τα ξεπερνούν με δύναμη, θάρρος και χαρά για την ζωή".

Γιώργος Μουχθής: "Η 3η Δεκεμβρίου είναι μία σημαντική και ιδιαίτερη ημέρα. Είναι ξεχωριστή για εμένα, διότι υπενθυμίζει ότι είμαστε "εδώ". Είμαστε "εδώ" για να δώσουμε κουράγιο στην κοινωνία και ιδιαίτερα στις οικογένειες των ανθρώπων που οι περιουσίες τους, καταστράφηκα από τις πρόσφατες πλημμύρες. Προτείνω σε όλα τα άτομα ΑΜΕΑ, να τολμήσουν και να βγουν από τα σπίτια τους".

Γρηγόρης Πολυχρονίδης: "Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία έχει σημαντικό χαρακτήρα γιατί προβάλλει τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην κοινωνία. Το κάθε άτομο που αντιμετωπίζει μία αναπηρία πρέπει να έχει ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες. Να είναι ένα παραγωγικό μέλος της κοινωνίας".

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που παρά τις δυσκολίες, λένε"ΌΧΙ" στην μιζέρια και μάχονται καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο. Μόνο και μόνο επειδή...αγαπούν τη ζωή!

Life is beautiful! live, try work hard!

 

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
0
Χαλκιαδάκης
Powered by IT Development