ΑΡΧΙΚΗ | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ | "Το επίπεδο του Taekwon-do στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό"

"Το επίπεδο του Taekwon-do στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό"

image

 

Η Κρητική Ακαδημία - ΑΜΑ Academy of Martial Arts με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Κύπελλο με την ονομασία "CRETA CUP", στο Ηράκλειο το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, στο Πανεπιστημιακό κλειστό στάδιο Βουτών.

Πρόκειται για μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στο Ηράκλειο, με πολλές συμμετοχές αθλητών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Με αφορμή το Πανελλήνιο κύπελλο, μια αθλήτρια της Κρητικής Ακαδημίας, η οποία ασχολείται εδώ και 20 χρόνια με το άθλημα, μίλησε στο sporfm.gr και αναφέρθηκε στην διοργάνωση, στη δική της ενασχόληση με το άθλημα και στο πώς αυτή προέκυψε αλλά και για την κατάσταση στην Ελλάδα, σχετικά με το Taekwon-do. Δεν παρέλειψε επίσης να δώσει και μια συμβουλή στα μικρά παιδιά, που ασχολούνται με το άθλημα αυτό.

Για την διοργάνωση “Creta Cup” 2018, ανέφερε: “Πέρυσι για πρώτη φορά ήρθαν σύλλογοι εκτός Κρήτης. Φέτος οι συμμετοχές ήταν πολύ περισσότερες, έχουν έρθει πάνω από τους μισούς συλλόγους της Ελλάδας. Το επίπεδο έχει ανέβει πολύ, συμμετέχουν 26 πρωταθλητές. Για μια διοργάνωση που μόλις για δεύτερη φορά είναι ανοιχτή προς συλλόγους από την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έρχεται τόσος κόσμος”.

Όσο για τον αριθμό των συμμετοχών φέτος, αυτός ανέρχεται “περίπου στους 320 αθλητές. Θα υπάρχει κατηγορία «Παίδων», «Εφήβων» και «Ανδρών/Γυναικών», όπου φέτος οι συμμετοχές είναι πολλές περισσότερες σε αυτή την κατηγορία σε σχέση με πέρυσι που ήταν πολύ λιγότερες”.

Για τις διοργανώσεις, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει ένας αθλητής κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τόνισε πως: “ο βασικός στόχος όλων των αθλητών είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και να καταφέρουν να διακριθούν εκεί. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει εκτός από την προετοιμασία, να έχουν συμμετάσχει και σε άλλα μικρότερα πρωταθλήματα, που διεξάγονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε να δουν το επίπεδο, στο οποίο βρίσκονται, αλλά και να έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν με άλλους αθλητές που δεν γνωρίζουν και να δουν τον τρόπο που αυτοί αγωνίζονται και τις αντιδράσεις τους. Είναι σημαντικά τα διασυλλογικά πρωταθλήματα, τα οποία διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα. Δίνεται η ευκαιρία σε όποιον αθλητή επιθυμεί, να συμμετέχει σε περισσότερους από 20 αγώνες μέσα στη χρονιά. Στόχος όμως όλων είναι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, το οποίο δίνει και το “εισιτήριο” για την Εθνική ομάδα, για όποιον κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Φέτος η Ελλάδα κατέλαβε την 3η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την χώρα, αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα έχει μόλις 88 αθλητές στην Εθνική ομάδα, έναντι 150 και πλέον αθλητών που διαθέτει η Ρωσία και 130 η Ουκρανία. Το επίπεδο του Taekwon-do στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό”.

Σχετικά με το πόσα χρόνια ασχολείται η ίδια με το Taekwon-do αλλά και το γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο άθλημα, δήλωσε: “Ασχολούμαι με το Taekwon-do εδώ και 20 χρόνια. Η μητέρα μου ήθελε να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό. Έχω δοκιμάσει διάφορα αθλήματα, όπως κολύμβηση, μπάσκετ, πόλο, αλλά κανένα δεν μου άρεσε. Τελικά κατέληξα στην άποψη ότι κανένα άθλημα δεν μου αρέσει, οπότε πήγα απλά σε ένα γυμναστήριο για να γυμνάζομαι. Εκεί όμως είδα αθλητές του Taekwon-do να κάνουν προπόνηση, είπα να δοκιμάσω και έμεινα εκεί. Αυτό μου άρεσε”.

Αναφορικά με την καθημερινότητα ενός αθλητή, τόνισε πως “αυτή εξαρτάται από την κατηγορία που αγωνίζεται. Στην κατηγορία «Παίδων», τα πράγματα είναι λίγο πιο χαλαρά όσον αφορά εξωτερικές δραστηριότητες, καθώς ο αθλητής έχει μόνο το σχολείο του και μπορεί να κάνει κάποιες προπονήσεις παραπάνω. Στην κατηγορία «Εφήβων» ζορίζουν λίγο τα πράγματα, καθώς το σχολείο έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις, υπάρχουν και οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Η ηλικία αυτή είναι η χειρότερη για να κάνεις πρωταθλητισμό, από την άποψη ότι τα παιδιά έχουν πολλές υποχρεώσεις στο σχολείο και αυξάνονται και οι ώρες των προπονήσεων, οπότε το στρες είναι μεγάλο. Από την άλλη όμως πρόκειται για την πιο παραγωγική ηλικία ενός αθλητή, καθώς αν καταφέρει να διακριθεί και να φτάσει ψηλά σε αυτή την ηλικία, θα έχει καλύτερες ευκαιρίες στο μέλλον. Και στην κατηγορία «Ανδρών/Γυναικών» η κατάσταση είναι δύσκολη, με την έννοια ότι όλοι εργάζονται, καθώς το Taekwon-do δεν είναι ένα άθλημα που έχει οικονομικές απολαβές. Δυστυχώς το κράτος δεν βοηθά καθόλου και αυτό συμβαίνει γιατί το ΙTF που κάνουμε εμείς δεν είναι το ολυμπιακό Taekwon-do. Μετά από κάποια χρόνια το άθλημα διασπάστηκε στα δυο, στο WTF, που είναι το ολυμπιακό και απολαμβάνει μια παραπάνω βοήθεια από το κράτος, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα ολυμπιακά αθλήματα και στο ITF. Η μοναδική βοήθεια που έχουμε είναι από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία ανέλαβε την διοργάνωση του “Creta Cup” από κοινού με την Κρητική Ακαδημία”.

Για τις χορηγίες και το αν υπάρχουν, όπως σε άλλα αθλήματα, υποστήριξε πως “είναι στην ευχέρεια του κάθε ενός αν θέλει να δώσει κάποια χρήματα ή όχι. Παλαιότερα το κράτος έδινε φοροαπαλλαγή σε όσους έκαναν χορηγίες, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα πια, με αποτέλεσμα αυτές να σταματήσουν. Η αλήθεια είναι πως την ευθύνη για την χρηματοδότηση των αθλητών την έχει το κράτος και όχι ο κάθε επιχειρηματίας. Βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν και βοηθούν τον αθλητισμό. Η κατάσταση αυτή επικρατεί μόνο στην Ελλάδα, καθώς στο εξωτερικό ο αθλητής είναι αθλητής και ζει μόνο από αυτό”.

Σχετικά με το αν υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους διοργανώσεις, ανέφερε πως: “χρειάζεται ένας μεγάλος χώρος, πάντα γίνεται σε μεγάλα γήπεδα μπάσκετ, με εξέδρες για τον κόσμο που θέλει να παρακολουθήσει και να εμψυχώσει τους αθλητές. Θέλουμε αρκετό χώρο, ώστε να στηθούν σωστά τα τερέν μας αλλά και να μείνει χώρος για να προπονούνται και να κάνουν ζέσταμα οι αθλητές. Δυστυχώς η Ελλάδα υστερεί στον τομέα των εγκαταστάσεων. Δεν έχουμε σωστά γήπεδα και αυτά που υπάρχουν και πληρούν τις προδιαγραφές που επιβάλλει το κράτος, είναι ελάχιστα σε όλη την χώρα”.

Σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με το αν και κατά πόσο οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την ψυχολογία ενός αθλητή, υπογράμμισε πως: “αυτό συμβαίνει πάντα. Αν η ψυχολογία δεν είναι καλή, ανεξάρτητα από την προετοιμασία που έχει κάνει ο αθλητής, μπορεί να μην έχει καθόλου καλή απόδοση, να αποτύχει. Η αποτυχία είναι διαφορετική για κάθε αθλητή. Δεν σημαίνει μόνο να χάσεις από τον πρώτο αγώνα. Αν στόχος είναι το χρυσό μετάλλιο και μόνο αυτό, τότε ακόμα και η τρίτη θέση θεωρείται πάτος από τον ίδιο τον αθλητή”.

Σχετικά με το αν πιστεύει ότι οι επιτυχίες των Μουρούτσου, Μυστακίδου και Νικολαϊδη τα τελευταία χρόνια, έφεραν περισσότερο κόσμο στο άθλημα, απάντησε πως: “σίγουρα πρόκειται για διακεκριμένους αθλητές και σίγουρα έφεραν κόσμο στο άθλημα, όμως δεν ήταν αυτή η κύρια αιτία για την αύξηση του αριθμού των αθλητών του Taekwon-do. Περισσότερο οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον υπάρχουν περισσότεροι σύλλογοι και αυξάνεται η αμεσότητα με τον κόσμο”.

Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να δώσει μια συμβουλή για μικρά παιδιά. Όπως είπε, πρέπει: “να δίνουν όσο περισσότερο μπορούν, χωρίς όμως να πιέζονται. Να δίνουν το 100% του εαυτού τους, χωρίς να χάσουν τον εαυτό τους. Επίσης αν κάτι δεν τους αρέσει, να μην σιωπούν, αλλά να το αναφέρουν στους γονείς τους και στον προπονητή τους και να λυθεί το όποιο θέμα. Δυστυχώς στην εποχή μας δεν είναι όλοι καλοί. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος είναι προπονητής, είναι πάντα σωστός, γι’ αυτό το λόγο οι γονείς είναι σημαντικό να ακούν όσα έχουν να τους πουν τα παιδιά τους και να μην τα απορρίπτουν. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας ισορροπημένης συνεργασίας μεταξύ γονέων και προπονητή. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί αθλητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μιλούν στους γονείς τους, γιατί αυτοί είναι της άποψης ότι ο προπονητής ξέρει και είναι πάντα σωστός. Πρέπει να σταματήσει αυτό”.

 

 

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
0
Χαλκιαδάκης

Powered by IT Development