ΑΡΧΙΚΗ | ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ | ΣΤΙΒΟΣ | Η χρονιά των ρεκόρ και των μεταλλίων

Η χρονιά των ρεκόρ και των μεταλλίων

image

Για τον ελληνικό στίβο μια επιτυχημένη χρονιά τελειώνει με τους Έλληνες αθλητές και τις Ελληνίδες αθλήτριες να χαρίζουν στιγμές εθνικής υπερηφάνειας σε όλη τη χώρα.

 

Η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια να έχει επηρεάσει όλους τους πολίτες της χώρας μας και ιδιαίτερα  τον αθλητισμό. Οι αθλητές στην Ελλάδα ίσως να μην έχουν τις ίδιες εγκαταστάσεις ή τους ίδιους πόρους οικονομικούς και μη, με αθλητές του εξωτερικού παρόλα αυτά έχουν καταφέρει να σημειώσουν αρκετές επιτυχίες κάνοντας έτσι κάποια από τα μεγαλύτερα στάδια να ηχούν στους ρυθμούς του «Ζορμπά».

Πέρα από τις καλές εμφανίσεις, μεγάλη ήταν και η συγκομιδή των μεταλλίων, συνολικά 100, και ακόμη πιο σπουδαίο γεγονός ήταν τα ρεκόρ που πέτυχαν.

Από το 2014 η χώρα μας βρίσκεται με συνέπεια στον πίνακα των μεταλλίων μεγάλων διοργανώσεων παρατηρείται μια σημαντική βελτίωση αποτελεσμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο εθνικός προπονητής, Γιάννης Κουτσιώρας, στη συγκέντρωση με τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην σελίδα του ΣΕΓΑΣ, το 2018 είχαμε αύξηση 22% σε σχέση με το 2017, των αθλητών και αθλητριών, που μετείχαν σε κορυφαίες διοργανώσεις όλων των κατηγοριών.

Συνολικά 91 άνδρες και γυναίκες όλων των κατηγοριών εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε εκτός συνόρων διοργανώσεις, 20 περισσότεροι από το 2017. Η χώρα μας κατάφερε να κατακτήσει μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις που είχε εκπροσώπηση, με κορυφαίες φυσικά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ.

Το στοιχείο όμως που επιβεβαιώνει σε μεγάλο ποσοστό πως αυτή η χρονιά διέφερε αρκετά σε σχέση με τις προηγούμενες είναι το αποτέλεσμα στη μεγάλη διοργάνωση. Ανεξάρτητα με τη θέση που κατέκτησαν κάποιοι αθλητές και αθλήτριες στον αγώνα στόχο της χρονιάς, κατάφεραν να κριθούν ως επιτυχημένοι, αφού προσέγγισαν, ισοφάρισαν ή βελτίωσαν τις επιδόσεις τους, γεγονός που από μόνο του είναι το βασικό ζητούμενο. Το 2018 συνολικά 39 αθλητές και αθλήτριες όλων των κατηγοριών κατάφεραν να παρουσιάσουν την παραπάνω αγωνιστική εικόνα, έναντι μόλις των 11 που το πέτυχαν το 2017.

Ο «Κρήτη Σπορ FM 87.6» στην εκπνοή του χρόνου κάνει μια ανασκόπηση στον ελληνικό στίβο και παραθέτει κάποια από τα μετάλλια και τα ρεκόρ που πέτυχαν οι τους Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες

Τα μετάλλια εκτός συνόρων

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μπέρμιγχαμ η Κατερίνα Στεφανίδη αν και αντιμετώπιζε προβλήματα τενοντίτιδας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Στο 24ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο Μίλτος Τεντόγλου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και  κέρδισε τον τίτλο του νεότερου πρωταθλητή Ευρώπης σε ηλικία 20 ετών και 143 ημερών με άλμα στα 8,25μ..

Στο άλμα επί κοντώ των γυναικών, Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου. Κατέκτησαν το χρυσό, με άλμα στα 4.85μ. και το ασημένιο μετάλλιο, αντίστοιχα, με άλμα στα 4,70μ..

Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε και η Βούλα Παπαχρήστου, με άλμα στα 14.60μ. στο άλμα τριπλούν των γυναικών στέφτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το πρώτο μετάλλιο στα 400μ. γυναικών σε μεγάλη διοργάνωση κατέκτησε η Μαρία Μπελιμπασάκη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια για πρώτη φορά συμμετείχε στα 400μ. σε μεγάλη διοργάνωση και κατέρριψε με χρόνο 50.45.

Ο Δημήτρης Τσιάμης στον τελικό του άλματος τριπλούν των ανδρών κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο με άλμα στα  16.78μ. και έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία Έλληνας αθλητής που κατακτά μετάλλιο στο στίβο.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Οστράβα ο Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 8μ. στο άλμα εις μήκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Στην ίδια διοργάνωση η Βούλα Παπαχρήστου στο άλμα τριπλούν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με επίδοση 14.22μ.

Στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ταραγόνα η Σπανουδάκη Ραφαέλα με χρόνο 11.53 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ.

Η Ελισάβετ Πεσιρίδου στην ίδια διοργάνωση στο αγώνισμα των 100μ. με εμπόδια κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με χρόνο 13.30. Αντίστοιχα ο Κώστας Δουβαλίδης στα 110μ. με εμπόδια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με χρόνο 13.67.

Στο άλμα εις ύψος ο Κώστας Μπανιώτης ξεπερνώντας τα 2.23μ. κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Η Νικόλ Κυριακοπούλου κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα του άλματος επί κοντώ των γυναικών καθώς πέρασε τα 4.31μ.

Οι επιτυχίες σε αυτή τη διοργάνωση έκλεισαν με το χάλκινο μετάλλιο της Χρύσας Αναγνωστοπούλου στη δισκοβολία με βολή στα 58.85μ.

Στους Μεσογειακούς Αγώνες  Νέων στο Τζέσολο η Έλενα Πόλακ, στο άλμα επί κοντώ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο καθώς πέρασε τα 4.35μ.

Στην ίδια διοργάνωση ο Τάσος Λατισάφι με βολή στα 18.90μ. κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία.

Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και η Θεοδώρα Αραμπατζή στο ακόντιο με βολή στα 51.31μ.

Ο Οδυσσέας Μουζενίδης με βολή στο 21,07 μ. κέρδισε  το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 στο Τάμπερε.

Το χρυσό μετάλλιο στο ύψος κατέκτησε ο Αντώνης Μέρλος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 στο Τάμπερε.

Η Σπυριδούλα Καρύδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στο Γκιόρ στης Ουγγαρίας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα  6.23μ.

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Γεράσιμος Καλογεράκης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ18, με βολή στα 77.45μ.

Η Σταυρούλα Κοσμίδου με βολή στα 65,98μ. στη σφυροβολία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στο Γκιόρ στης Ουγγαρίας.

Η Φιάσκα Όλγα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στο Γκιόρ στης Ουγγαρίας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 5.000μ. βάδην με χρόνο 23.39.

O Γιώργος Τζατζιμάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των εφήβων, στο βαλκανικό πρωτάθλημα βάδην που διεξήχθη στο Ζρένιανιν της Σερβίας με χρόνο 43:26.

Πανελλήνια ρεκόρ

Ο Εμμανουήλ Καραλής, στις 11Φεβρουαρίου 2018 με άλμα στα 5.78μ., στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ Κ20. Οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν εκεί, στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ, κατέλαβε την πέμπτη θέση με άλμα στα 5.80μ.

Ο Κώστας  Φιλιππίδης με 5,85 μ. στο μίτινγκ της Μαδρίτης ισοφάρισε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ στον κλειστό.

Η Μαρία  Μπελιμπασάκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου πέτυχε 50.45 στα 400 μ. βελτιώνοντας  το 50.56 της Φανής Χαλκιά, από το 2004.

Ο Οδυσσέας Μουζενίδης σημείωσε 11 πανελλήνια ρεκόρ σε ανοιχτό και κλειστό στίβο τόσο με την ανδρική όσο και με την εφηβική σφαίρα με σημαντικότερο το 21,07μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 στο Τάμπερε (10/7).

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης στο φεστιβάλ Τρίπολης με βολή στο 81,32 μ. στη σφύρα έγινε ο κορυφαίος στην κατηγορία του στον κόσμο. 81,32 μ.

Η Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες (13/10) με βολή στα 63,34 μ., έγινε η κορυφαία όλων των εποχών στην Ευρώπη και η δεύτερη του 2018 στον κόσμο στις κορασίδες.

Η Παναγιώτα Δόση στο βαλκανικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη (17/2) ξεπέρασε το 1,83 μ. και σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ στο ύψος στις κατηγορίες κορασίδων και νεανίδων

Ο Γιάννης Γρανιτσιώτης  στην ημερίδα κλειστού στίβου στο ΣΕΦ (26.01), σημείωσε νέο ρεκόρ παίδων με 6.85 στην 1η προκριματική σειρά των 60μ (ήταν 2ος) και κατέρριψε την προηγούμενη κορυφαία επίδοση της κατηγορίας, 6.90 την οποία είχε ο ίδιος  σημειώσει , από στην ημερίδα του Αγίου Κοσμά (20/1).

Η κορασίδα Δάφνη-Ευτυχία Λαβασά στο Πανελήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού, τερμάτισε τα 3.000μ. σε 9:58.64 και έγινε η πρώτη ελληνίδα αθλήτρια της κατηγορίας που πέφτει κάτω από τα 10:00.00.

Η Σπυριδούλα Καρύδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στο Γκιόρ στης Ουγγαρίας πέτυχε δύο ρεκόρ. Στο μήκος με άλμα στα  6.23μ. και στο τριπλούν με άλμα στα 13,27 μ.

Ο Χανιώτης πρωταθλητής Γιώργος Τζατζιμάκης στην κατηγορία των εφήβων στο Ιβάνο Φράνκφιστ της Ουκρανίας, σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 10χλμ βάδην, καθώς διένυσε την απόσταση σε 41.24.

Πανελλήνιο ρεκόρ σημείωσε Βασίλης Μπουτσιούκης στο δέκαθλο Παίδων με 6.779 βαθμούς

Η Αναΐς Καραγιάννη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα 100 μ. εμπόδια πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων με χρόνο 13.83.

Το 2018 αναμφισβήτητα ήταν η χρονιά του ελληνικού στίβου. Ας ελπίσουμε το 2019 να φέρει ακόμα περισσότερες επιτυχίες.

 

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
0
Sporfm

Powered by IT Development