ΑΡΧΙΚΗ | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Κι αν η πανδημία οδηγήσει στην αλλαγή του παγκόσμιου χάρτη ποδοσφαίρου;

Κι αν η πανδημία οδηγήσει στην αλλαγή του παγκόσμιου χάρτη ποδοσφαίρου;

image

Δεν αποτελεί πρωταπριλιάτικο αστείο, ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα! Νομίζω ούτε οι γονείς μας αλλά ούτε και οι παππούδες μας έχουν ζήσει κάτι παρόμοιο εκτός των εμπόλεμων καταστάσεων.

Όμως είναι διαφορετικό εν καιρό ειρήνης να υποχρεούμαστε ορθώς(!) να μένουμε μέσα στα σπίτια μας. Αυτό έχει επηρεάσει και ένα κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων από εμάς, το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε πλέον να πάμε στο γήπεδο, να δούμε μπάλα από την τηλεόραση μας, να σχολιάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις με τους φίλους μας. Κάθε πρωτάθλημα έχει διακόψει τη ροή του με έναν διαφορετικό τρόπο και δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα απογίνει σε κανένα από αυτά. Το μόνο ευκόλως προβλέψιμο είναι πως ανεξαρτήτως του μεγέθους κάθε ομάδας, χώρας ή ηπείρου, θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις παντού λόγω της πανδημίας!

Όλα δείχνουν ότι τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, αν όχι όλα, θα αρχίσουν αρχές Μαΐου με την τελική προθεσμία που έχει δώσει η UEFA για τη διεξαγωγή τους να είναι 30 Ιουλίου. Εννοείται πως αυτή η απόφαση μπορεί να αλλάξει αλλά αυτή τη στιγμή θα πορευτούμε με τα τωρινά δεδομένα. Συνήθως εκείνη την περίοδο οι ομάδες είναι στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους για την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Γίνεται αντιληπτό, επομένως, πως θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις τόσο στους αγώνες της επόμενης αγωνιστικής χρονιάς με την παράταση της έναρξη των πρωταθλημάτων της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021, όσο και στους αγώνες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (Europa και Champions League) όπου αρκετές ομάδες ξεκινάνε τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις τον Ιούλιο. Όλοι αυτοί είναι λόγοι οικονομικής ανισορροπίας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους (ομάδες και παίκτες), μέχρι και τους έμμεσα (υπαλλήλους ομάδων, χορηγούς, προπονητικά κέντρα κ.α). Η άλλη πρόταση που «έχει πέσει στο τραπέζι» είναι η ακύρωση όλων των φετινών πρωταθλημάτων σαν να μην έγιναν ποτέ. Κάτι τέτοιο όμως είναι άδικο για πολλές ομάδες που είτε δεν θα πάρουν τον τίτλο του πρωταθλητή ενώ τον άξιζαν, είτε θα υποβιβαστούν ενώ δεν είναι ακόμα μαθηματικά επιβεβαιωμένος ο υποβιβασμός. Δυστυχώς δεν υπάρχει σενάριο που να ικανοποιεί τους πάντες!

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας μήνας χωρίς αγωνιστική δράση στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης και ήδη έχουν αρχίσει πολλές ομάδες να μειώνουν τις απολαβές των παικτών τους για να «επιβιώσουν». Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα δέχθηκαν μείωση μισθού κατά 70% και είμαι σίγουρος ότι στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλοι! Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ακόμα και οι πιο «μεγάλες» και ιστορικές ομάδες (που κάθε χρόνο βγάζουν δισεκατομμύρια) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές! Xθές έγινε γνωστό πως η Τότεναμ είναι η πρώτη ομάδα στην Αγγλία που έκανε περικοπές μισθού στο προσωπικό της και όχι στους παίκτες. Οι χορηγοί των ομάδων δεν διαφημίζονται καθώς δεν υπάρχει πλέον ποδόσφαιρο οπότε δεν δίνουν απλόχερα τα χρήματα τους, ενώ δεν αποκλείεται (σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα) να ζητήσουν πίσω μερίδιο των χρημάτων τους. Είναι καταστροφικό για τις εμπορικές ομάδες των μεγάλων «deals» για αυτό εκτιμώ πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα δούμε στα επόμενα χρόνια ομάδες που παραδοσιακά εκπροσωπούσαν τη χώρα τους στην Ευρώπη να περνάνε στην αφάνεια και να περιορίζονται εντός κρατικών συνόρων. Όμως δεν υπάρχει μόνο το ποδόσφαιρο σε συλλογικό επίπεδο αλλά και σε εθνικό…

Οι εθνικές ομάδες και οι υποχρεώσεις των παικτών σε αυτές είναι μία άλλη «πονεμένη» ιστορία. Μία ιστορία που ξεκινά από το Euro 2020 το οποίο, υπό κανονικές συνθήκες, θα μας κρατούσε συντροφιά τον Σεπτέμβρη αυτού του έτους και θα ήταν η πρώτη φορά που θα πραγματοποιούνταν σε 12 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Τελικά δεν θα γίνει σε καμία καθώς αναβλήθηκε για τον Ιούνιο του 2021. Το ίδιο ισχύει βέβαια τόσο για το «Copa America», όσο και για το «Nations League». Όλες αυτές οι αναβολές αποτελούν τεράστιο πρόβλημα από οικονομικής άποψης για τις εταιρίες που θα ήταν χορηγοί αυτών των αθλητικών διοργανώσεων. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Euro 2020. Τα εμπορικά τμήματα των συγκεκριμένων εταιριών είχαν ήδη εκδώσει και προωθήσει όλα τα προϊόντα τους με την επωνυμία «Euro 2020» και τελικά το Euro 2020 θα γίνει το 2021… Οι ίδιες οι εταιρίες συμφώνησαν στην αναβολή του συγκεκριμένου θεσμού για τον Ιούνιο του 2021 με την προϋπόθεση, όμως, να μην αλλάξει η επωνυμία «Euro 2020» ώστε να μπορέσουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Πρωτοφανές φαινόμενο καθώς από το 1960, όταν και ξεκίνησε το «Euro»,γίνεται κάθε τετραετία. Δεν έχει διοργανωθεί ποτέ σε μονό έτος αλλά όπως αποδεικνύεται για όλα υπάρχει πρώτη φορά… Άλλη μία περίπτωση οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν λόγω της πανδημίας.

Γίνεται αντιληπτό από τον καθένα πως έχουμε μπει σε μία διαδικασία που δεν υπάρχει εύκολη λύση. Δεν υπάρχει λύση που να ικανοποιεί οικονομικά τους πάντες. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος όλοι θα υποστούν οικονομική ζημιά. Απλά η ζημιά που θα υποστεί μία ομάδα θα είναι μικρότερη από αυτή που θα υποστεί μία άλλη. Η ζημιά για μία ομάδα θα είναι βιώσιμη, για κάποια άλλη δεν θα είναι. Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρίες που σχετίζονται με τον αθλητισμό γενικότερα. Σίγουρα δεν γίνεται να ξεκινήσει το ποδόσφαιρο όσο διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Ποδοσφαιρικές αυτοκρατορίες θα «πέσουν» αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως τις θέσεις τους θα πάρουν άλλες.

 

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
0
Χαλκιαδάκης
Powered by IT Development