ΑΡΧΙΚΗ | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Η οικονομία της Ελλάδας έρμαιο του κορονοϊού

Η οικονομία της Ελλάδας έρμαιο του κορονοϊού

image

Κάνεις πλέον δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι η εξάπλωση του κορονοϊού βάζει σε πολλούς «μπελάδες» τόσο την παγκόσμια όσο και την ελληνική οικονομία. Οικονομολόγοι και ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο κάνουν λόγο για μια οικονομική ύφεση ανάλογη εκείνης του 1929.

Για όσους δεν γνωρίζουν το ‘’Κραχ της Γουόλ Στρίτ’’ προκλήθηκε μετά από χρηματιστηριακή πτώση, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις 24 Οκτωβρίου του 1929.Η κρίση είχε καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στον ανεπτυγμένο, όσο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Επηρεάστηκε το διεθνές εμπόριο, καθώς επίσης και τα προσωπικά εισοδήματα, η φορολογία των κρατών, οι τιμές και τα κέρδη. Μία τέτοια κρίση είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου γύρω στο 1939.
Καθημερινά λοιπόν ενημερωνόμαστε από τις ειδήσεις για χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού σε 186 χώρες και περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.072.615, με 56.904 θανάτους και 226.052 να έχουν ιαθεί. Στην χώρα μας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής 1613 και 58 άνθρωποι να έχουν χάσει την ζωή τους, με τις επόμενες 2-3 εβδομάδες να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία εξάπλωσης του ιού. Τι θα γίνει όμως με την οικονομία της χώρας μαςμετά το πέρας του ιού; Μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του 2008;
Δεδομένου ότι η οικονομία της Ελλάδας στηρίζεται στον τουρισμό της σε ένα ποσοστό της τάξης του 25% του ΑΕΠ, δηλαδή στους επισκέπτες που προέρχονται από το εξωτερικό αλλά και σε επιχειρήσεις και εταιρείες που σχετίζονται ως επί το πλείστων με αυτόν, ο τουρισμός αυτήν την χρονική στιγμή αποτελεί το ευαίσθητο σημείο του κράτους, ενώ πολλά είναι τα σενάρια που τον θέλουν να είναι εκτός της φετινής χρονιάς.Όπως παρατηρούν, δε, έμπειροι αναλυτές, «ακόμα κι αν η Ελλάδα βγει από την καραντίνα και αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα από τα μέσα Ιουνίου, ποιος Ευρωπαίος ή Αμερικανός ή έστω Ασιάτης θα μπορέσει ή θα τολμήσει να ταξιδέψει;».
Η κατάσταση αυτή κορυφώνεται με το «πάγωμα» των επιχειρήσεων και τον περιορισμό της κατανάλωσης για τον μήνα Μάρτιο, που όπως φαίνεται να είναι μόνο η αρχή. Ο Απρίλιος θα βρει 8 στις 10 επιχειρήσεις κλειστές με 2,4 εκατομμύρια μισθωτούς κι εργοδότες με μηδαμινά έσοδα. Το άσχημο της υπόθεσης είναι πως η παρούσα κατάσταση δύσκολα θα αλλάξει πριν από τα μέσα του Μαΐου.
Η Ελλάδα, όμως, δεν είναι μόνη της στην προσπάθεια της να καταπολεμήσει τον αόρατο αυτόν εχθρό, αφού όλες οι χώρες πλήττονται μέχρι στιγμής από τον κορωνοϊό. Επίσης η χώρα μας έχει γνώση της κατάστασης και έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την εξασθένηση του ιού και την επιστροφή στην καθημερινότητάς μας. Ο προϋπολογισμός του κράτους αναθεωρήθηκε προκειμένου να ανταπεξέλθει στην δυσμενής αυτή συνθήκη με ένα πόσο ύψους 10 δις ευρώ.
Αν ένας ασθενής έχει επίγνωση της κατάστασής του και με την κατάλληλη θεραπεία, έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσει τον ιό, αντιμετωπίζοντας τα πράγματα πιο θετικά. Ας δούμε και εμείς τις ημέρες αυτές με αισιοδοξία. Ενωμένοι.

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
0
Sporfm

Powered by IT Development