ΑΡΧΙΚΗ | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Ο πολύχρωμος Ιούνιος της περηφάνιας!

Ο πολύχρωμος Ιούνιος της περηφάνιας!

image

Ιούνιος, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού ή και κάτι παραπάνω; Πολλά παραπάνω. Ο μήνας της ισότητας και της ελευθερίας, ο μήνας υπέρ των ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων, ο μήνας του gay pride.Τι είναι όμως η πολυσυζητημένη αυτή παρέλαση;

Πρόκειται για ένα ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Αφορά και υπερασπίζει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και την απαλλαγή της κοινωνίας από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Το πρώτο gay pride πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1970 στη Νέα Υόρκη και έκτοτε, η πολύχρωμη αυτή παρέλαση έχει σκορπίσει την χαρά της περηφάνιας σε κάθε γωνία της γης. Με τη σειρά της και η Ελλάδα λοιπόν, ξεκίνησε δειλά-δειλά το πρώτο gay pride στις 28 Ιουνίου 1980 στην Αθήνα από το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας), γιορτάζοντας μέχρι και σήμερα το αναλλοίωτο δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση προκαλεί κάθε χρόνο πολλές αντιδράσεις σε ορισμένους πολίτες που αρνούνται να εκσυγχρονιστούν και να αποδεχτούν το γεγονός ότι μπορεί οι άνθρωποι να είμαστε διαφορετικοί, αλλά δε παύουμε να είμαστε ίσοι.Η σεξουαλική ταυτότητα ενός ατόμου δεν είναι κριτήριο για να τον τρόπο που θα του συμπεριφερθούμε, ή για την πρόσληψη του σε μια θέση εργασίας.Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη εκδήλωση συνεχίζει ακάθεκτη να διαδίδει το αίσθημα απελευθέρωσης της έκφρασης των ανθρώπων ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Σε πολλές χώρες οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι κατώτεροι, απαγορεύοντας τους το δικαίωμα να παντρευτούν ή να υιοθετήσουν. Μάλιστα σε 72  χώρες, το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι παράνομο ακόμη και σήμερα. Σε χώρες όπως Ιράν, Σουδάν, Σαουδική Αραβία και Υεμένη η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο.Λανθασμένα νομίζαμε ότι είχαμε ξεπεράσει τέτοιου είδους συμπεριφορές από το μεσαίωνα…

Παρόλα αυτά, ούτε οι τάχα εκσυχρονισμένες χώρες λειτουργούν με γνώμωνα την ισότητα των ανθρώπων. Πολλοί ομοφυλόφιλοι υποφέρουν από καταπίεση, κατάθλιψη και κοινωνικό αποκλεισμό διότι η κοινωνία τους περιθωριοποιεί απλά και μόνο επειδή επιθυμούν άτομα του ίδιου φίλου. Πολλά είναι και τα άτομα που έχουν αυτοκτονικές τάσεις εξαιτίας της ομοφοβικής συμπεριφοράς που εκλαμβάνουν από το περίγυρο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο 9χρονος James Males που αυτοκτόνησε το 2018, αφότου ανακοίνωσε στους συμμαθητές του ότι είναι γκέι. Κάτι τέτοια περιστατικά μας υπενθυμίζουν ότι το gay pride είναι κάτι παραπανω από απαραίτητο, ακόμη και στον 21ο αιώνα.

Κλείνοντας, η απαίτηση να εγκλωβίσει κάποιος το τρόπο σκέψης του μόνο και μόνο επειδή διαφέρει από τον δικό μας, είναι καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι στερούμε από τον συνάνθρωπο μας το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Δεν υπάρχει τίποτα πιο βάρβαρο, από το να μισεί ένας άνθρωπος έναν άλλον απλά και μόνο επειδή είναι ο εαυτός του. Ας φορέσουμε λοιπόν τα χρωματιστά μας ρούχα, για να βγούμε στους δρόμους να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα και να απελευθερωθούμε από προκαταλήψεις που πιο πολύ μίσος, παρά αγάπη πρεσβεύουν. Και μη ξεχνάμε ότι η ισότητα έχει μόνο μια υπόσταση: την ανθρώπινη.

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
0
Χαλκιαδάκης

Powered by IT Development