ΑΡΧΙΚΗ | ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ | ΤΟΠΙΚΟ | Να ακούσουμε και την άποψη των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών;

Να ακούσουμε και την άποψη των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών;

image

Οι εξελίξεις που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες γύρω από το χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας ωθούν να ασχοληθούμε περισσότερο με τα διοικητικά και τα ιδιοκτησιακά των ομάδων παρά με την ουσία του αθλήματος η οποία είναι ό,τι συμβαίνει εντός των τεσσάρων γραμμών.

Στο πλαίσιο αυτό, εμείς πηγαίνοντας κόντρα στο ρέμα επιλέγουμε να επικεντρωθούμε στους αμιγώς εμπλεκόμενους του αθλήματος, που κατ’ εμέ πρέπει να ακούγεται η δική τους φωνή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, τους ποδοσφαιριστές! Ειδικά τους ερασιτέχνες αφού εκείνοι δεν έχουν κάποιο μεγάλο χρηματικό όφελος από την όλη ιστορία. Το μόνο που τους διακατέχει είναι η αγάπη τους για την ομάδα και για το άθλημα.

 

Θα μου πείτε βέβαια, και θα έχετε απόλυτο δίκιο, πως να μιλήσεις για μπάλα όταν ελέω Κορωνοϊού δεν υπάρχει ποδόσφαιρο στις ερασιτεχνικές κατηγορίες; Δεν μας φοβάμαι, ως λαός είμαστε συνηθισμένοι να ασχολούμαστε περισσότερο με το τι συμβαίνει στα «καμαρίνια» του θεάτρου, παρά στη κεντρική σκηνή. Δεν θαυμάζουμε το έργο αλλά τον δημιουργό του! Έτσι και στο ποδόσφαιρο, μας απασχολεί περισσότερο τι γίνεται στις αίθουσες δικαστηρίων ή στα γραφεία της κάθε ομάδας παρά η ανάδειξη του προϊόντος. Ανέκαθεν «παίζαμε» καλύτερη μπάλα εκτός αγωνιστικών χώρων. Αν στο μέλλον δημιουργηθεί κάποιος αντίστοιχος ευρωπαϊκός ή παγκόσμιος θεσμός να μην καθυστερήσουμε να λάβουμε μέρος, την πρωτιά την έχουμε στο τσεπάκι…

Ας επικεντρωθούμε στο δικό μας, ηρακλειώτικο, ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο! Τρία είναι τα κοινά θέματα συζήτησης των ανθρώπων που εμπλέκονται στο τοπικό ποδόσφαιρο του Ηρακλείου. Ο Κορωνοϊός, οι προβιβασμοί και υποβιβασμοί, και το Μητρώο Αθλητικών Σωματίων! Ας απομονώσουμε το καθένα ξεχωριστά παρουσιάζοντας τις απόψεις ποδοσφαιριστών ερασιτεχνικού βεληνεκούς. Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για αυτά τα θέματα (και όχι μόνο) με δύο ποδοσφαιριστές της Α.Ε.Κατσαμπά. Τον αρχηγό της ομάδας και αμυντικό χαφ της, Δημήτρη Καραφωτιά, και μία από τις βασικές λύσεις στα μπακ για τη φετινή χρονιά, τον Μάνο Λιακάκη. Είναι σημαντικό το βασικό ερώτημα του κάθε αρμόδιου όσον αφορά το ποδόσφαιρο προτού πάρει μια απόφαση να είναι: «Ποια θα είναι η γνώμη των ποδοσφαιριστών»; Οι δύο παίκτες της ομάδας του Κατσαμπά δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν, πέρα από τα βασικά τρία θέματα που αναφέρονται πιο πάνω, και την πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια υπογραμμίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά!

Με τα καλύτερα λόγια μίλησαν για όλο το σύνολο της Α.Ε.Κατσαμπά και οι δύο ποδοσφαιριστές αλλά τα θέματα γηπέδου και υποδομών καλά κρατούν! «Στην Α.Ε.Κατσαμπά υπάρχει οικογενειακό κλίμα, ο καθένας κάνει σωστά τη δουλειά του και ο ένας αγωνίζεται για τον άλλον. Από τη διοίκηση κάθε συμφωνία με παίκτες ή εργατικό προσωπικό είναι τίμια. Δεν υπάρχει παράπονο από κανέναν πάνω σε αυτό και αυτός είναι ο κύριος λόγος που έχει “φτιάξει” το όνομα της ομάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καραφωτιάς. Ενώ ο Μάνος Λιακάκης που φέτος ήταν η πρώτη του χρονιά με τα «κιτρινόμαυρα» αποκάλυψε ότι θέλει να συνεχίσει και την επόμενη χρονιά στην ομάδα λέγοντας: «Στα αποδυτήρια, όπως και στον αγωνιστικό χώρο, είμαστε όλοι μαζί. Στην Α.Ε.Κατσαμπά δεν υπάρχουν κλίκες και επικρατεί ένα οικογενειακό κλίμα μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που θέλω να μείνω και του χρόνου». Όταν ερωτήθηκαν για το ποιος είναι ο βασικός λόγος που η ομάδα τερματίζει τα τελευταία χρόνια στην πρώτη πεντάδα της Α1 ΕΠΣΗ απάντησαν πως και αυτό είναι λόγω του οικογενειακού κλίματος που επικρατεί σε όλο το σύνολο. Δεν υπάρχει μεγάλο μπάτζετ αλλά για να κάνεις πρωταθλητισμό δεν φτάνουν μόνο τα λεφτά. Βασική προϋπόθεση σύμφωνα με τους δύο ποδοσφαιριστές είναι η εμπιστοσύνη στον συμπαίκτη και η καλή αντιμετώπιση από όλους τους άλλους ανθρώπους της ομάδας. Χαρακτηριστικά ο αρχηγός του σωματείου αναφέρει πως: «Θέλω η ομάδα του Κατσαμπά να υπάρχει με τα δικά της παιδιά. Πλέον τη θεωρώ δική μου ομάδα, κομμάτι του εαυτού μου. Γι’ αυτό θα ήθελα να ασχοληθώ και διοικητικά όταν τελειώσω να αγωνίζομαι εντός γηπέδου για αυτήν»! Τα μοναδικά αρνητικά που υπέδειξαν οι δύο παίκτες της ομάδας είναι το θέμα του γηπέδου και οι υποδομές. Θέλουν να υπάρξει παραγωγή ποδοσφαιριστών μέχρι τη στιγμή της ενηλικίωση τους ώστε να ενταχθούν κατευθείαν στην μεγάλη ομάδα και η ίδια να στελεχωθεί με δικά της παιδιά.

Ο Κορωνοϊός ήταν η αιτία που δεν διεξήχθη η τελευταία αγωνιστική της Α1 ΕΠΣΗ, αλλά οι δύο παίκτες της Α.Ε.Κατσαμπά θα ήθελαν να τελειώσει κανονικά το πρωτάθλημα! Πρωταθλήματα άλλων κατηγοριών της ΕΠΣΗ τελείωσαν χωρίς να διεξαχθούν πολλές αγωνιστικές που είχαν απομείνει με αποτέλεσμα να τίθενται και θέματα μισθών σε αρκετούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν κάνει αρχικά μία συμφωνία αλλά στη συνέχεια ενημερώθηκαν ότι θα μειωθούν οι απολαβές τους. Ο αρχηγός της ομάδας ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα ότι: «Εμείς ως ομάδα και ως ποδοσφαιριστές θα θέλαμε να παίξουμε διότι ήταν ακόμα ρευστή η 3η θέση του πρωταθλήματος την οποία θέλαμε να διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος. Εννοείται ότι θα ήταν απαραίτητο ένα διάστημα δύο εβδομάδων ώστε να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε καθώς η αποχή 2,5 μηνών θα επέφερε τραυματισμούς σε αρκετούς ποδοσφαιριστές με την διεξαγωγή της τελευταίας αγωνιστικής δίχως προετοιμασία. Ωστόσο εμείς ως ποδοσφαιριστές της Α.Ε.Κατσαμπά προσπαθήσαμε να μείνουμε σε όσο καλύτερη φόρμα γινόταν αλλά εννοείται ότι ο ρυθμός της ατομικής προπόνησης δεν συγκρίνεται με τίποτα με τον αντίστοιχο της ομαδικής». Όσον αφορά τις μειωμένες απολαβές αρκετών παικτών του τοπικού ποδοσφαίρου λόγω Κορωνοϊού οι δύο ποδοσφαιριστές θεωρούν ότι είναι σωστό από τη μεριά των παραγόντων μιας και οι παίκτες της ομάδας τους δεν αγωνίστηκαν για ένα συγκεκριμένο αριθμό αγώνων, αρκεί η περικοπή των χρημάτων να αντιστοιχεί στον αριθμό των αγώνων που δεν διεξήχθησαν. Ούτε περισσότερα, ούτε λιγότερα!

Είναι συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια ομάδες που υποβιβάζονται βάση βαθμολογίας να καταλήγουν να αγωνίζονται και πάλι στην ίδια κατηγορία για διάφορους λόγους, γεγονός με το οποίο οι δύο ποδοσφαιριστές της Α.Ε.Κατσαμπά διαφωνούν! Ανεξαρτήτως πρωταθλήματος και ποδοσφαιρικού επιπέδου (επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό) η βαθμολογία αν το δούμε «ωμά» χρησιμοποιείται μονάχα για το ξεκαθάρισμα των καλύτερων και των χειρότερων ομάδων της κάθε κατηγορίας. Οι καλύτερες ομάδες επιβραβεύονται με άνοδο, συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό θεσμό ή κατάκτηση κυπέλου του πρωταθλήματος, ενώ οι κατώτερες «τιμωρούνται» με υποβιβασμό, συμμετοχή σε «Playout» ή συμμετοχή σε μπαράζ παραμονής. Όπως επιβραβεύουμε τους καλύτερους, έτσι «τιμωρούμε» τους χειρότερους. Μην κάνουμε μόνο το ένα από τα δύο. Ή όλα ή τίποτα! Αυτής της άποψης είναι και οι ποδοσφαιριστές της Α.Ε.Κατσαμπά με τον Δημήτρη Καραφωτιά να υπογραμμίζει πως: « Όποιος πέφτει μαθηματικά πρέπει να υποβιβάζεται ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης άλλων ομάδων», ενώ ο Μάνος Λιακάκης συμπλήρωσε αναφέροντας: « Ομάδες οι οποίες έχουν τερματίσει σε θέση υποβιβασμού δεν ανήκουν στην κατηγορία στην οποία αγωνίζονται οπότε πρέπει να υποβιβάζονται όποιες και να είναι οι συνθήκες από τη στιγμή που αναδεικνύεται στο ίδιο πρωτάθλημα, την ίδια χρονιά, πρωταθλητής»!

Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων είναι ίσως το κυρίαρχο θέμα των ημερών το οποίο έρχεται σε συνάρτηση με τις εκλογές των ερασιτεχνικών ομάδων! Έχουν ήδη τοποθετηθεί αρκετοί φορείς από διάφορα μέσα για την εν λόγω διαρρύθμιση και η γενικότερη εικόνα που υπάρχει κάθε άλλο παρά θετική θα την χαρακτήριζε κάποιος. Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων δημιουργείται κυρίως για να μπουν σε μία τάξη τα οικονομικά κάθε ερασιτεχνικού σωματείου. Να γνωρίζει το κράτος τα έσοδα και τα έξοδα κάθε ομάδας μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Ας μηγελιόμαστε, τα χρήματα «κάτω από το τραπέζι» είναι συχνό φαινόμενο στην χώρα μας και όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού. Όμως, ο τρόπος και η περίοδος της συγκεκριμένης ενέργειας στην οποία προέβη η ΓΓΑ ίσως είναι λάθος. Βέβαια, δεν θα υποδείξουμεπως θα κάνουν το έργο τους οι αρμόδιοι. Δεν είναι δική μας δουλειά! Τόσο ο αρχηγός της Α.Ε.Κατσαμπά, όσο και ο νεαρός ακραίος μπακ της, θέλησαν εύλογα να τοποθετηθούν για όσα βιώνουν καθημερινά στη δική τους ομάδα και ειδικότερα για την πρόσφατη αποχώρηση του προέδρου της, κ. Γιάννη Μαστορίδη,  ενώ δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν και τοποθετήσεις άλλων ομάδων της Α1 ΕΠΣΗ αναφορικά με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

Ο Δημήτρης Καραφωτιάς αρχικά πήρε θέση λέγοντας: «Συμφωνώ με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ για να μπει μία τάξη στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Να γνωρίζει το κράτος κάθε χρόνο και για κάθε ερασιτεχνικό σωματείο τα ποσά χρημάτων που εισπράττει, από που τα εισπράττει, τα ποσά που δαπανάει και που πάνε αυτά τα ποσά». Στη συνέχεια οι δύο ποδοσφαιριστές συμφώνησαν απολύτως με τα όσα είπε σε πρόσφατη ανακοίνωση της η Γόρτυς ενστερνιζόμενοι την άποψη της ομάδας από τους Αγίους Δέκα η οποία δήλωσε: «Καλό το νοικοκύρεμα αλλά εν μέσω πανδημίας δεν είναι δυνατόν η ΓΓΑ να έχει τόσο μεγάλες απαιτήσεις». Οι δύο ποδοσφαιριστές έφεραν ως παράδειγμα (για την δική τους ομάδα) το πρόβλημα του γηπέδου, το οποίο βιώνει εδώ και αρκετά χρόνια η Α.Ε.Κατσαμπά και που, εν μέσω Κορωνοϊού, είναι αδύνατον να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε η διοίκηση της ομάδας να παρέχει χαρτί βεβαίωσης για το γήπεδο καθώς είναι ιδιοκτησία της ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, αν δεν αλλάξει κάτι, να αναγκαστεί να απομακρυνθεί από το συγκεκριμένο γήπεδο η ομάδα και να αναζητήσει αλλού στέγη. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί λόγο για τους παίκτες της ομάδας, αλλά και τη διοίκηση της, να ζητάνε περισσότερο χρόνο από τη ΓΓΑ ώστε να μπορέσει να διευθετηθεί. Όσον αφορά τα διοικητικά της ομάδας ο αρχηγός της μίλησε με ποσοστά λέγοντας: «Η παραίτηση του προέδρου της ομάδας, κ. Γιάννη Μαστορίδη, ήταν αποτέλεσμα της απόφασης για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, αλλά και για την προσέλκυση κι άλλων παραγόντων στην ομάδα. Αν έπρεπε να μιλήσω με ποσοστά, θεωρώ ότι η παραίτηση οφείλεται κατά 60% στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και κατά 40% στην προσέλκυση κι άλλων παραγόντων στη διοίκηση για το καλό της ομάδας. Κάτι τέτοιο παρατηρείται σχεδόν κάθε φορά που υπάρχουν εκλογές σε κάποια ομάδα».

Σε κάθε δουλειά υπάρχουν άνθρωποι που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με το αντικείμενο και άλλοι που συμβάλουν έμμεσα στο σύνολο. Στο ποδόσφαιρο, που παρατηρείται μια εμπορευματοποίηση τα τελευταία χρόνια, άμεσα εμπλεκόμενοι θα είναι πάντα οι ποδοσφαιριστές. Αν ποτέ με κάποιο τρόπο αλλάξει αυτό, τότε θα μιλάμε για κάτι άλλο και όχι για ποδόσφαιρο. Μέχρι τότε πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στα λόγια των άμεσα εμπλεκομένων· ειδικά σε αυτούς που δουλεύουν δίχως να έχουν κάποιο ιδιαίτερο χρηματικό όφελος! Κλείνοντας τη συνάντηση με τους ποδοσφαιριστές της Α.Ε.Κατσαμπά, τόσο ο Δημήτρης Καταφωτιάς, όσο και ο Μάνος Λιακάκης θέλησαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για το επόμενο πρωτάθλημα καθώς όπως προβλέπεται οι αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς κόσμο. Αυτό το γεγονός τίκτει το ζήτημα πληρωμών σε διαιτητές και γιατρούς από τη στιγμή που οι ομάδες δεν θα έχουν τα έσοδα των εισιτηρίων από τους φιλάθλους τους. Είναι ακόμα ένα ζήτημα το οποίο χρήζει επίλυσης…

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
4.00
Χαλκιαδάκης

Powered by IT Development