ΑΡΧΙΚΗ | ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ | Στη Βουλή ο νέος Αθλητικός Νόμος, ψηφίζεται την άλλη Πέμπτη

Στη Βουλή ο νέος Αθλητικός Νόμος, ψηφίζεται την άλλη Πέμπτη

image

Το νομοσχέδιο για τις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών, την δημιουργία εθνικής πλατφόρμας για τη χειραγώγηση αγώνων και άλλων διατάξεων, θα συζητείται στη Βουλή από την προσεχή Παρασκευή.

Η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί εδώ και λίγες ημέρες κι έτσι το σχέδιο νόμου του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, ΕΟΕ, ΕΠΕ και άλλες διατάξεις» οδηγείται πλέον στο ελληνικό κοινοβούλιο για να γίνει νόμος του κράτους.

Ειδικότερα, το νέο αθλητικό νομοσχέδιο εισάγεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για την α’ ανάγνωσή του την προσεχή Παρασκευή (11/9), ενώ την Δευτέρα (14/9) θα διεξαχθεί η ακρόαση φορέων και ακολούθως η κατ’ άρθρον συζήτηση. Την Τρίτη (15/9) θα λάβει χώρα η β’ ανάγνωση και την Πέμπτη (17/9) το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφισή του.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, θυμίζουμε ότι για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών, που όπως έχει προαναγγελθεί θα ψηφίζουν πλέον τα αναγνωρισμένα σωματεία, θα προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Στις εκλογές Σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών απαγορεύεται η δια πληρεξουσίου συμμετοχή.
-Ο εκλογικός κατάλογος για Ενώσεις και Ομοσπονδίες περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο Σωματεία με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ και με ενεργή συμμετοχή στις επίσημες διοργανώσεις την τελευταία διετία.
-Ο εκλογικός κατάλογος υποβάλλεται προς επικύρωση στη ΓΓΑ τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση και αναμορφώνεται στο μέτρο που δεν συμφωνεί με το τηρούμενο Μητρώο Αθλητικών Φορέων.

Τα παραπάνω δεν θα ισχύουν για την ΕΟΕ και την ΕΠΟ. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται:

-Για την εκλογή εκπροσώπων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.) και στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις των καταστατικών των οικείων αθλητικών ομοσπονδιών.

-Με την επιφύλαξη του παρόντος, το καταστατικό κάθε αθλητικής ομοσπονδίας ρυθμίζει τα επιμέρους θέματα που αφορούν στα όργανα της ομοσπονδίας, τη διαδικασία σύγκλησης, συνεδρίασης και λήψης αποφάσεων των οργάνων της, τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών και την εν γένει λειτουργία και οργάνωση της ομοσπονδίας. Διατάξεις καταστατικών αθλητικών ομοσπονδιών, που ορίζουν προνομιακό καθεστώς ως προς τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για ιδρύτριες ενώσεις ή για επαγγελματικούς συνδέσμους ανωνύμων εταιρειών ή για φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, είναι άκυρες και ανίσχυρες.

-Για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν του παρόντος.

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και πλήθος άλλων διατάξεων, όπως ενδεικτικά:

-Διατάξεις που αφορούν τον αθλητισμό Ατόμων με Αναπηρίες
-Προπονητές
-Αδειοδότηση ΚΑΕ
-Έλεγχοι ντόπινγκ
-Δημιουργία Εθνικής Πλατφόρμας βάσει σύμβασης Μακόλιν για τη χειραγώγηση αγώνων (για συλλογή πληροφοριών, συντονισμό δράσεων, έκδοση προειδοποιήσεων, συνεργασία με Αρχές, προγράμματα ευαισθητοποίησης κλπ)
-Διακριθέντες αθλητές

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
0
Χαλκιαδάκης

Powered by IT Development