ΑΡΧΙΚΗ | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Το ελληνικό ποδόσφαιρο αποτελεί τον «καθρέφτη» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη!

Το ελληνικό ποδόσφαιρο αποτελεί τον «καθρέφτη» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη!

image

Επιλέγω το συγκεκριμένο κείμενο να δημοσιευθεί σήμερα, λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή των ευρωπαϊκών αγώνων της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ καθώς δεν θέλω να εμφανιστώ ως μετά Χριστόν προφήτης σε περίπτωση που δεν πάρουν θετικά αποτελέσματα οι δύο «δικέφαλοι». Εννοείται πως θα αναφερθούμε και στον Ολυμπιακό που θεωρώ πως έχει το ευκολότερο έργο συγκριτικά με τους άλλους δύο. Δυστυχώς η πορεία των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη θα είναι αντίστοιχη με αυτή των προηγούμενων ετών. Δηλαδή μετά τους ομίλους θα μείνει μονάχα ένας εκπρόσωπος της χώρας και αυτός θα αποκλειστεί από τη φάση των «32». Δεν ευθύνεται μόνο η αγωνιστική και βαθμολογική εικόνα των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ στους ομίλους τους, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ας αναφέρουμε με το… καλημέρα τι (απαράδεκτo) συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ας περάσουμε αργότερα σε νούμερα, εκτιμήσεις και (μη) προκρίσεις.

Είναι δεδομένο πως οι φίλαθλοι των ομάδων που εκπροσωπούν τη χώρα μας στην Ευρώπη θέλουν να περάσει η ομάδα τους στην επόμενη φάση του Europa League και να έχουν μια όσο το δυνατόν μακροχρόνια πορεία στον συγκεκριμένο θεσμό. Υπό κανονικές συνθήκες θα ήθελε ολόκληρη η μάζα των φιλάθλων να περάσουν ΟΛΕΣ οι ελληνικές ομάδες αλλά… Ελλάδα! Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θέλουν να δουν την ομάδα τους να θριαμβεύει στην Ευρώπη και φυσικά να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκούς θεσμούς κάθε χρόνο, το ίδιο ισχύει για τους φίλους της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Όμως αναρωτιέμαι, πως περιμένουμε οι ομάδες μας (και κατ’ επέκταση η χώρα μας) να ανέβει βαθμολογικά στην Ευρώπη και να εμφανιστεί ανταγωνιστική απέναντι στις ομάδες ακόμα και των μεγαλύτερων τη τάξει κατηγοριών,την ίδια στιγμή που είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία διεξάγεται μόνο η πρώτη εθνική κατηγορία. Δεν είναι κάποιο κακόγουστο αστείο. Όντως, εν έτη 2020 (όποιες και να είναι οι συνθήκες) για ακόμα μια φορά είμαστε ανίκανοι να πράξουμε τα βασικά. Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία αγωνίζονται μόνο οι ποδοσφαιριστές της πρώτης εθνικής. Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές κοιτάνε πως θα βγάλουν το μήνα, αυτοί και οι οικογένειες τους! Ενώ σε περίπτωση που ξεκινούσε η Super League 2 και η Footbal lLeague, αυτό θα συνέβαινε δίχως κάποια τηλεοπτική κάλυψη. Κωμικοτραγικά γεγονότα! Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο στις χαμηλότερες κατηγορίες. Βασικά, για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, οι μοναδικές χώρες παγκοσμίως στις οποίες διεξάγεται μόνο η πρώτη εθνική κατηγορία είμαστε εμείς και η Ανδόρα. Ορίστε ένα ωραίο στατιστικό για να το πανηγυρίσει ο κ. Γεωργιάδης κι ο κάθε Γεωργιάδης αυτού του τόπου μιας και προ ημερών πανηγύριζε μπροστά στο δημοσιογραφικό φακό το γεγονός πως η χώρας μας έχει λιγότερους νεκρούς από το Βέλγιο.

Προ ημερών οι ποδοσφαιριστές της Super League διαμαρτυρήθηκαν για τη μη διεξαγωγή των υπόλοιπων (επαγγελματικών και μη) κατηγοριών στην χώρα μας μένοντας στάσιμοι για το πρώτο αγωνιστικό λεπτό κάθε αγώνατης 9ης αγωνιστικής. Το γεγονός βρήκε δημοσιότητα το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο αλλά μετά πέρασε στα ψιλά. «Μπαγιάτεψε» η διαμαρτυρία, επομένως και το ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος. Κάποιος θα πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, στον πρόεδρο των Super League 2 και Football League κ. Λεουτσάκο ή ακόμα και στους καταξιωμένους λοιμωξιολόγους της χώρας μας. Σίγουρα φέρουν ευθύνη οι αθλητικοί φορείς του τόπου μας και οι κυβερνητικοί της χώρας μας. Όμως, η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται ακόμα πιο… βαθιά στο έδαφος. Εμείς οι ίδιοι φταίμε! Φταίμε επειδή δεν αντιδράμε. Και δεν αντιδράμε γιατί δεν είναι η δική μας ομάδα που δεν αγωνίζεται. Δεν υποστηρίζω κάποια από τις ομάδες που αγωνίζονται σε κατώτερες κατηγορίες άρα δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται σε αυτές. Η ομάδα μου να κερδάει και οι υπόλοιποι… (γνωρίζετε τι λέει παρακάτω)!

Επομένως όπως καταλαβαίνουμε όλοι, δεν γίνεται να ελπίζει ο καθένας μας ξεχωριστά για τις ελληνικές ομάδες να έχουν μία αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν καν τα απαραίτητα «θεμέλια» στον ελληνικό ποδοσφαιρικό αθλητισμό. Αυτήν τη στιγμή ενδέχεται να υπάρχει κάποιο «ταλεντάκι» εκεί έξω που αγωνίζεται σε κάποια μικρότερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και στα επόμενα χρόνια να αποτελέσει βασικό στέλεχος σε κάποια από τις ευρωπαϊκές μας ομάδες, και γιατί όχι, να είναι αυτός που θα στείλει, με το δικό του πόδι, κάποια από τις ομάδες της χώρας μας σε επόμενη φάση ευρωπαϊκού θεσμού. Όμως η τωρινή κατάσταση μπορεί να αποτρέψει αυτό το γεγονός από κάποια ελληνική ομάδα μελλοντικά και να «ξεριζώσει» τα όνειρα αυτού του ποδοσφαιριστή. Ας λάβει επιτέλους ο καθένας τις ευθύνες του και ας λειτουργήσουν όλοι με κοινό γνώμονα το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι το ατομικό όφελος. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά σαν χώρα, θα διακριθούν οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές μας, επομένως το προϊόν μας θα γίνει καλύτερο και πιο ελκυστικό.

Την δεδομένη χρονική στιγμή Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ βρίσκονται στην τελική ευθεία των ομίλων τους. Ας αναφερθούμε πρώτα στους δύο «δικεφάλους» μιας και αγωνίζονται σήμερα. Τόσο ο ΠΑΟΚ, όσο και η ΑΕΚ έχουν, ακόμα, την κατάσταση στα χέρια τους. Για να συνεχιστεί όμως αυτό θα πρέπει να νικήσουν σήμερα αμφότεροι. Ο ΠΑΟΚ έχει θεωρητικά ευκολότερο έργο αφού φιλοξενείται στην Κύπρο από την Ομόνοια, ενώ η ΑΕΚ υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την μαχητική Μπράγκα. Η υπόθεση της ΑΕΚ είναι απλή. Για να προκριθεί πρέπει να κάνει δύο νίκες. H μία σήμερα εναντίον της Μπράγκα και η άλλη εναντίον της Λέστερ στο «KingPower» την επόμενη εβδομάδα. Απλά πράγματα αλλά δύσκολα για την ΑΕΚ αφού σήμερα η Μπράγκα κατεβαίνει για δύο αποτελέσματα (της κάνει και η ισοπαλία) ενώ η Λέστερ αποτελεί μία από τις ποιοτικότερες ομάδες του θεσμού. Θετικό το γεγονός πως (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) η ομάδα του Brendan Rodgers θα είναι αδιάφορη στην τελευταία αγωνιστική με αντίπαλο την ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να επιβιώσει και χωρίς νίκη σήμερα αλλά θα πρέπει την ίδια ώρα στην Ισπανία η Γρανάδα να στερεί τους τρεις βαθμούς από την Αϊντχόφεν. Εννοείται πως οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ έχουν στο μυαλό τους μόνο τη νίκη για να μην χρειάζεται να ρίχνουν κλεφτές ματιές προς Ισπανία μεριά. Σε περίπτωση που ο δικέφαλος του Βορρά επικρατήσει σήμερα όλα θα παιχτούν στην τελευταία αγωνιστική που υποδέχεται τη Γρανάδα. Η Ισπανική ομάδα θα είναι είτε αδιάφορη (αν νικήσει σήμερα την Αϊντχόφεν στην έδρα της), είτε άκρως ενδιαφερόμενη (αν ηττηθεί σήμερα) καθώς, σε αυτή την περίπτωση, όποιος βγει νικητής από τον αγώνα ΠΑΟΚ – Γρανάδα παίρνει και την πρόκριση στους «32» του EuropaLeague με την Γρανάδα να βολεύεται και με την ισοπαλία. Ας κάνουν σήμερα το πρώτο βήμα οι δύο ελληνικές ομάδες για να τα παίξουν όλα για όλα στην τελευταία αγωνιστική την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να προκριθεί στην επόμενη φάση του ChampionsLeague αλλά έχει αρκετές πιθανότητες πρόκρισης στο Europa League ως τρίτος του ομίλου. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα βγει η Μαρσέιγ 3η στον όμιλο αφήνοντας εκτός τον Ολυμπιακό.Ο Ολυμπιακός δεν θα χάσει την τελευταία αγωνιστική από την Πόρτο μέσα στο Καραϊσκάκης. Δεν λέω ότι θα νικήσει σίγουρα καθώς η ισοπαλία είναι πολύ πιθανό αποτέλεσμα μιας και οι «δράκοι» είναι μια πολύ καλά οργανωμένη και αρκετά ποιοτική ομάδα. Ακόμα και εναντίον μιας αδιάφορης Μάντσεστερ Σίτι (που σίγουρα θα αγωνιστεί με τα δεύτερα), η φετινή Μαρσέιγ δεν μοιάζει ικανή να αποσπάσει αποτέλεσμα μέσα στο «Etihad». Σίγουρα μιλάμε για τη χειρότερη Μαρσέιγ των τελευταίων ετών. Η ομάδα της Μασσαλίας ήταν αρκετά τυχερή που έφυγε με τους τρεις βαθμούς το βράδυ της Τρίτης από την έδρα της, μιας και δεν μπορούσε να σκοράρει σε κανονική ροή αγώνα. Χαρακτηριστικό στατιστικό της φετινής της πορείας στην Ευρώπη είναι η επίτευξη μόνο δύο τερμάτων και αυτά από τα έντεκα βήματα. Είναι μια ομάδα που δεν βρίσκει εύκολα τρόπους να σκοράρει και δέχεται γκολ σε κάθε αγώνα της. Για τον Ολυμπιακό, όπως και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, η νίκη είναι μονόδρομος για να μην χρειαστεί να έχει το μυαλό του στον άλλον αγώνα του ομίλου.

Προβλέπω πως ο Ολυμπιακός θα καταφέρει να βγει από τον όμιλο και να προκριθεί στους «32» αλλά θα ανήκει στους αδύναμους. Εκτιμώ πως δεν θα του «χαμογελάσει» η κληρωτίδα και θα διασταυρωθεί με κάποια από τις δυνατότερες ομάδες του Europa League με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. Όσον αφορά για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ θεωρώ πως με νίκη σήμερα στην Κύπρο η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπορεί να καταφέρει να προκριθεί στην τελευταία αγωνιστική (εκτιμώ πως η Γρανάδα θα νικήσει σήμερα και θα είναι αδιάφορη), ενώ για την ΑΕΚ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Πιστεύω ότι δεν θα προκριθεί στο τέλος και, δυστυχώς, η πρόκριση χάθηκε μέσα στην έδρα της εναντίον μιας μετριότατης ομάδας όπως είναι η Ζόρια.

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
0

Powered by IT Development