ΑΡΧΙΚΗ | ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ | Το παρασκήνιο ενός δειγματολογικού ελέγχου

Το παρασκήνιο ενός δειγματολογικού ελέγχου

image

Μία εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα και εφτά βδομάδες μετά την επιβολή καθολικού lockdown στη χώρα ο κορονοϊός συνεχίζει  να «δείχνει τα δόντια του». Ο υψηλός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον υψηλό και σταθερό πια αριθμό νεκρών από Covid-19στη χώρα μας προκαλούν πίεση στο σύστημα υγείας, βάζοντας στο στόχαστρο υγειονομικούς και νοσοκομεία.
Η επέκταση των μετρών του lockdown σε τοπικό επίπεδο δεν αποτελεί το μοναδικό «εργαλείο» της κυβέρνησης στον «πόλεμο» κατά της πανδημίας και της διασποράς του νέου κορονοϊού.
Η μαζική πραγματοποίηση διαγνωστικών αλλά και rapid test σε τυχαία «κομμάτια» του πληθυσμού έρχεται να προστεθεί στα όπλα των ειδικών. Στο επίκεντρο βρίσκονται πια τα κέντρα ελέγχου κορονοϊού.Ποια όμως είναι αυτά για το νησί της Κρήτης και ποια η λειτουργία τους;

Η Ανθή Πιτσικάκη, απόφοιτη του τμήματος Χημείας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, περιγράφει αναλυτικά την διαδικασία ενός δειγματολογικού ελέγχου, μέσα από την εμπειρία της στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ποια είναι η διαδικασία ενός δειγματολογικού ελέγχου SARS–CoV-2;

Πρώτα γίνεται η παραλαβή των δειγμάτων από εξωτερική ειδική είσοδο. Τα δείγματα μεταφέρονται κάτω από ειδικές συνθήκες καιτα πρότυπα που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Έπειτα ανοίγονται σε ειδικό θάλαμο βιοασφάλειας και ακολουθεί η επεξεργασία τους, που περιλαμβάνει την εκχύλιση των νουκλεϊκών οξέων από τα δείγματα αυτά και η προετοιμασία τους  για την PCR, τη μεθοδολογία δηλαδή που ανιχνεύει αν υπάρχει γενετικό υλικό του κορονοϊού σε αυτά ή όχι.
Τέλος, ακολουθεί ο χαρακτηρισμός του δείγματος σε αρνητικό ή θετικό και αμέσως μετά γίνεται η καταχώρησή του στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid 19 και η ενημέρωση των Αρχών, είτε του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είτε της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Που γίνεται ένας δειγματολογικός έλεγχος SARS–CoV-2;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάλυση των δειγμάτων κορονοϊού που έρχονται από τις  υγειονομικές μονάδες όλης της Κρήτης καθώς και απο τα αεροδρόμια του νησιού αλλά και τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποιείται στο εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο μάλιστα έχει οριστεί ως εργαστήριο αναφοράς για όλη την Περιφέρεια Κρήτης.

Τον Μάρτιο ξεκίνησαν με διψήφιο αριθμό δειγμάτων ημερησίως ενώ το καλοκαίρι που άνοιξε και ο τομέας του τουρισμού έφτασε σε τετραψήφιο αριθμό. Στο εργαστήριο έφταναν καθημερινά 1500 με 2000 δείγματα. Ενώ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που έχουν διακοπεί οι διεθνείς πτήσεις και δεν έχουν πλέον δείγματα απο τα αεροδρόμια ο αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνουν ημερησίως είναι τριψήφιος.

Ποια τεστ διαθέτουμε για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού SARS–CoV-2;

· Ανίχνευση και ταυτοποίηση του ίδιου του ιού SARS-CoV-2 με μοριακή μέθοδο RΤ-PCR.

· Ανίχνευση και ποσοτικός προσδιορισμός των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 με κλασική ορολογική μέθοδο.

· Ταχέα διαγνωστικά τεστ, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν ποιοτικά και όχι ποσοτικά τα ειδικά αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Ποια είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την ανίχνευση του συνδρόμου SARS–CoV-2;

Αναμφισβήτητακαι σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η πιο αξιόπιστη μέθοδος  για τη διάγνωση οξέος συνδρόμου COVID -19  είναι η μοριακή μέθοδος,  που θεωρείται η καταλληλότερη  δεδομένης της άριστης ευαισθησίας και ειδικότητας που παρουσιάζει σε δείγματα ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού.

Πόσες ώρες χρειάζεται για να βγει ένα αποτέλεσμα;

Ένα δείγμα απο τη στιγμή που φτάνει στο εργαστήριο χρειάζεται 4-5 ώρες, ώσπου να βγει το αποτέλεσμα.

Ποιες ειδικότητες υπάρχουν στο εργαστήριο;

Στο εργαστήριο αυτή τη στιγμή εργάζονται εφτά χημικοί/βιολόγοι για την επεξεργασία των δειγμάτων και δύογραμματείς για την ενημέρωση των αποτελεσμάτων. Ενώ η παρουσία τους στο εργαστήριο προϋποθέτει ειδικό εξοπλισμό.

Το περίεργο της υπόθεσης

Σύμφωνα με τη δίς Πιτσικάκη, κάτι που της κάνει πραγματικά εντύπωση είναι, πως στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχαν συνεχόμενες εβδομάδες που δεν έβλεπαν ούτε ένα θετικό δείγμα κορονοϊού.

Ενώ,στο δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα δεν υπάρχει μέρα, που να μην έχουν καταγραφεί θετικά κρούσματα. Επιπλέον, όσον αφορά το νησί μας, δέος προκαλεί και το γεγονός πως πλέον ανιχνεύονται κρούσματα και σε μικρά χωριά και όχι μόνο στις πόλεις του νησιού. Με  αποτέλεσμα,τα χωριά αυτά να οδηγούνται σε αυστηρότερα lockdown.

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
0

Powered by IT Development