ΑΡΧΙΚΗ | BLOG | Φανατισμός:Η πληγή του Αθλητισμού

Φανατισμός:Η πληγή του Αθλητισμού

image

Οι περισσότεροι  έχουμε στο μυαλό μας τον αθλητισμό ως ένα μέσο που μας φέρνει κοντά και μας χαρίζει στιγμές χαράς και ενθουσιασμού.  Η υποστήριξη μιας ομάδας είναι κάτι που άτυπα δένει τον πατέρα με το γιο του, ακόμα και αν ‘’αλλαξοπιστήσει’’. Ποδοσφαιρικοί αγώνες στην τηλεόραση με πίτσα και τα κασκόλ της αγαπημένης μας ομάδας. Κυριακάτικα μεσημέρια οικογενειακά στο γήπεδο. Αυτή είναι η συνηθισμένη εκδοχή οικογένειας που μεγαλώνει ένα παιδί – φίλαθλο.  Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που το παιδί δεν είχε κάποιο υγιές οικογενειακό πρότυπο και  η υποστήριξη μιας ομάδας ως μέλος ενός οργανωμένου συλλόγου ήταν για εκείνο το παιδί η μοναδική αίσθηση οικογένειας που ένιωσε ποτέ του.

Εφόσον το οικογενειακό περιβάλλον καλλιεργεί την απέχθεια και το μίσος λόγω οικογενειακής βίας, όσο το παιδί μεγαλώνει και γίνεται έφηβος  αυτή η υποστήριξη και η αγάπη για την ομάδα μετουσιώνεται σε εμμονή, σε άλογο πάθος που τελικά εκδηλώνεται σε φανατισμό.

Πόσο οξύμωρο είναι αλήθεια να υπάρχει ο φανατισμός και η βία σε έναν χώρο που καλλιεργείται ο σεβασμός στον αντίπαλο, η ευγενής άμιλλα και η ειρήνη;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εγκληματολογίας κύριο Άγγελο Τσιγκρή: «Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η κοινωνική αναλγησία, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς οράματα, στόχους και ιδανικά καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο ευάλωτο στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.»

Πολλές φορές το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο οδηγεί στον φανατισμό καθώς το άτομο δεν έχει κριτική σκέψη και γίνεται θύμα συγκεκριμένων προσώπων που το σπρώχνουν στον φανατισμό με την προπαγάνδα. Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα; Οι παράγοντες που διοικούν τα σωματεία και ενθαρρύνουν τη μετατροπή των φιλάθλων σε οπαδούς ενώ ανέχονται βίαιες συμπεριφορές στους αθλητικούς χώρους.

Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις των παραγόντων των ομάδων πολλές φορές προκαλούν την βία και το φανατισμό στον κόσμο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό που συνέβη το 2018 σε αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Μετά από αμφιλεγόμενο οφσάιντ ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ εισέβαλε στο γήπεδο κάνοντας εμφανές το όπλο που είχε στη ζώνη του και φυσικά το οπαδικό κοινό εξοργίστηκε.

Κάθε έλληνας οργανωμένος οπαδός πηγαίνει στο γήπεδο για να αποδοκιμάσει πρώτα τον διαιτητή και μετά για να υποστηρίξει την ομάδα του. Τα στημένα ματς και οι ευνοϊκές διαιτησίες έχουν δημιουργήσει ένα σύννεφο αμφιβολίας και αμφισβήτησης στο μυαλό του κάθε οπαδού, που με την παραμικρή αφορμή μπορεί να μετατρέψει ένα ειρηνικό ματς σε πολεμικό μέτωπο.

Υπάρχει και μια μερίδα του αθλητικού τύπου που συμβάλει καθοριστικά στην έξαψη του φανατισμού. Τα προκλητικά πρωτοσέλιδα η αναμετάδοση περιστατικών βίας προκαλούν έμμεσα τους οπαδούς και η βία πολλαπλασιάζεται. Γενικότερα τα ΜΜΕ προβάλουν τους αθλητές ως σύγχρονους ήρωες και αποσκοπούν στις υψηλές τηλεθεάσεις στις μεταδώσεις των αγώνων. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο αθλητισμός έχει εμπορευματοποιηθεί, ο ανταγωνισμός είναι στο αποκορύφωμα και πολλοί παράγοντες επωφελούνται από το φανατισμό των οπαδών.

Τα βίαια περιστατικά που έχουν συμβεί κατά καιρούς εντός και εκτός αθλητικών χώρων είναι σίγουρα καταδικαστέα και θα πρέπει η πολιτεία να επενδύσει στην αθλητική παιδεία των νέων για να μην είναι ευάλωτα στις παραβατικές συμπεριφορές.

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
0

Powered by IT Development