ΑΡΧΙΚΗ | BLOG | Γιατί το να είσαι γυναίκα δεν είναι κάτι απλό

Γιατί το να είσαι γυναίκα δεν είναι κάτι απλό

image

Γυναίκα, μια λέξη χιλιάδες ιστορίες.. Και όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτή η φράση, άλλο τόσο δεν είναι. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σαν σήμερα 8 Μαρτίου του 1857, γυναίκες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, βγήκαν στους δρόμους με θάρρος, τόλμη και δύναμη για να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Δικαιώματα για τη δουλειά, για ίση και δίκαιη αμοιβή, δικαιώματα ψήφου, για αυτονομία και ελευθερία, δικαιώματα μορφώσεις, για ισότητα και ίση μεταχείριση,  δικαιώματα για τα αυτονόητα. Έτσι αυτή η μέρα γίνεται σήμα κατατεθέν για όλες τις γυναίκες, καθώς και παγκόσμια ημέρα.

Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει ή τουλάχιστον καλυτερεύσει  από τότε ;

Η απάντηση είναι όχι. Σε πολλές χώρες το να γεννηθείς γυναικά είναι « κατάρα » . Στην Αφρική, οι γυναίκες αναγκάζονται να υποστούν  κλειτοριδεκτομή, μια διαδικασία αφαιρέσεις ενός σημείο του γεννητικού οργάνου με καθόλου ιατρικό τρόπο, κάτι που είναι πλέον παράνομο αλλά αποτελεί προϋποθέσει για να παντρευτεί. Στο Ιράν οι γυναίκες παντρεύονται σε ηλικία μόλις εννέα ετών. Στο Πακιστάν λιθοβολούνται, ενώ την ίδια στιγμή στην Ινδία, το φαινόμενο με το οξύ στο πρόσωπο είναι αρκετά συχνό.

Και αυτό δε σταματάει εδώ, καθώς στην Τουρκία μια γυναίκα θα πεθάνει είτε από τον πατερά της είτε από το αδερφό της επειδή «ατίμασε» την «τιμή» της οικογένειας , ενώ στο Σουδάν μαστιγώνονται δημόσια  και στην Αραβία ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου από τον σύζυγο τους.

Και όλα αυτά συμβαίνουν εν έτη 2021. Συμβαίνουν σήμερα, θα συνεχιστούν και αύριο και κάθε αύριο.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ φίλε αναγνώστη γιατί μια γυναίκα θα πρέπει να νιώθει ένοχη και να κρίνετε για τις επιλογές τις, για τους εραστές τις, για τον τρόπο που ντύνετε και βάφετε ; Γιατί η «γυναίκα» είναι «γυναίκα» και ο «άντρας» είναι «άντράς», έτσι ; Γιατί η γυναίκα πρέπει να είναι στην κουζίνα της, να κάνει παιδιά και να υπηρετεί τον άντρα της και παράλληλα ο άντρας της να φέρνει χρήματα στο σπίτι και να κατέχει δικαιώματα που δεν μπορεί εκείνη. Και αυτή η αντίληψή «ζει» στα κεφάλια πολλών. Όμως για να ήμαστε δίκαιοι, σεξισμός δεν υπάρχει μόνο στις γυναίκες άλλα και στους άντρες, κάτι που θα αναλύσουμε άλλη φορά.

Και τώρα ας περάσουμε στο κεφάλαιο Φεμινισμός και Φεμινίστριες. Αν και ο όρος έχει αλλάξει και αλλοιώσει τη σημασία του, στην πραγματικότητα Φεμινισμός είναι το κίνημα που θέλει την ισότητα των δύων φύλων και συνεπώς ίσες αξίες για την γυναίκεια υπόσταση. Δεν προβλέπει «Γυναικοκρατία» ούτε αναίρει τον άντρα σαν ύπαρξη, που υποστηρίζουν πολλοί. Χρειαζόμαστε λοιπόν περισσότερο φεμινισμό, γιατί μια γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίζατε όπως ένας άντρας, γιατί μια γυναίκα δε πρέπει να κρίνετε για τις επιλογές τις και τον τρόπο ζωής της.

Φέτος βγήκαν στο προσκήνιο πλήθος ιστοριών για σεξουαλικές κακοποιήσεις με επίκεντρο και τη γυναίκα. Όμως οι ρόλοι αντιστράφηκαν καθώς τα θύματα έγιναν θύτες και οι θύτες, θύματα. Γιατί φυσικά και μια γυναικά όταν φοράει «κοντά» ρούχα, όχι μόνο προκαλεί άλλα δίνει και το «κόκκινο φώς» για να βιαστή. Ενώ οι θύτες είναι αυτοί που «παρασύρθηκαν» και υπέκυψαν στο θέαμα ενός ντεκολτέ και βίασαν άρα είναι.. θύματα.

Ακόμα και το γυναικείο σώμα έχει ταμπού και έχει σεξουαλικοποιηθεί . Για παράδειγμα το στήθος, το οποίο η μονή διαφορά από εκείνο των αντρών είναι κάποιων αδένων για την παραγωγή γάλακτος σε περίπτωση εγκυμοσύνης, όμως η δομή του είναι ακριβώς η ίδια και για πολλούς ο δημόσιος θηλασμός είναι κάτι κατακριτέο.

Σήμερα η μέρα έχει βαθύ υπόβαθρο, γιατί κάποτε σαν σήμερα, κάποιες άλλες φρόντισαν να έχουμε την όση ελευθερία γίνεται, για μια γυναίκα του σήμερα. Η γυναίκα είναι η ζωή προσωποποιημένη, είναι ένα έργο τέχνης και έτσι πρέπει να βλέπετε και να θαυμάζετε από όλους. Δεν έχουμε κερδίσει ακόμα τη μάχη της ισότητας και αν τα πράγματα στην Ελλάδα είναι σχετικά καλυτέρα, σε άλλες χώρες η γυναίκα υποφέρει.

 

Σήμερα είναι ημέρα προς τιμήν των γυναικών που παλεύουν μονές τους να μεγαλώσουν δυο παιδιά, των γυναικών που παρόλο που κακοποιήθηκαν λεκτικά και σωματικά, δίνουν το παρόν και το υπόδειγμα σε άλλες, και φυσικά στις ηρωίδες που μάχονται με τον καρκίνο, στις επαναστάτριες.

Και όπως λέει και ο Καζαντζάκης,  «Τα τετραθέμελα αυτού του κόσμου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναικά» .

 

Πηγή:

https://www.iefimerida.gr/news/323525/imera-tis-gynaikas-giati-ti-giortazoyme-ti-synevi-stis-8-martioy-1857-eikones

 

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

Σχολιάστε το άρθρο comment
Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:
  • email Αποστολή σε φίλο
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Απλό κείμενο
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
0

Powered by IT Development