Συνδεθείτε μαζί μας

AUTO – MOTO

Ακυρώνεται το ρωσικό Grand Prix

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

Είναι πλέον επίσημο: το Grand Prix Ρωσίας που ήταν προγραμματισμένο για τις 23 με 25 Σεπτεμβρίου στο Σότσι και θα αποτελούσε τον δέκατο-έβδομο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, δε θα πραγματοποιηθεί.

Η οριστική απόφαση πάρθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία απαγόρευσε επίσης την χρήση της ρωσικής σημαίας και των χρωμάτων της (το ίδιο και της Λευκορωσίας) καθώς και τη συμμετοχή ρωσικών ομάδων, ωστόσο, δεν επέβαλλε αντίστοιχο περιορισμό στους Ρώσους οδηγούς.

Αυτό σημαίνει πως ο Νικίτα Μάζεπιν θα μπορούσε να διατηρήσει τη θέση του στη Haas, αν και η απουσία του κεντρικού χορηγού, της Uralkali που ανήκει στον πατέρα του Ντμίτρι, καθιστά το σενάριο αυτό εξαιρετικά αμφίβολο.

Οι αποφάσεις του ΠΣΜΑ

Διοργανώσεις σε εδάφη της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

– Κανένας διεθνής αγώνας δεν θα λάβει μέρος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μέχρι νεωτέρας.

– Η σημαία, το σύμβολο ή ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, δε θα χρησιμοποιηθεί σε διεθνείς διοργανώσεις, μέχρι νεωτέρας.

Οδηγοί και αγωνιζόμενοι

– Καμία ομάδα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία δεν θα μπορεί να λαμβάνει μέρος σε διεθνείς αγώνες (π.χ. τα FIA Motorsport Games), μέχρι νεωτέρας.

– Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι οδηγοί και αγωνιζόμενοι, θα μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες ως ουδέτερες συμμετοχές, υπό τη «Σημαία της FIA», βάσει συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την τήρηση των αρχών της FIA περί ειρήνης και πολιτικής ουδετερότητας, μέχρι νεωτέρας

Εκλεγμένα μέλη της FIA και των Κομισιόν

Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που αποτελούν εκλεγμένα μέλη FIA, θα τεθούν προσωρινά εκτός των ρόλων και των υποχρεώσεών τους.

Διεθνές Αθλητικό Καλεντάρι

Μετά από πρόταση του κατόχου των εμπορικών δικαιωμάτων του σπορ, ματαιώνεται το Ρωσικό Grand Prix του 2022 για λόγους Ανωτέρας Βίας.

Ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η FIA παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με σοκ και λύπη και ελπίζει σε ταχεία, ειρηνική επίλυση της παρούσας κατάστασης. Καταδικάζουμε τη Ρωσική εισβολή στην Τουρκία και οι σκέψεις μας είναι με όσους υποφέρουν λόγω αυτής. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Συμβουλίου για την ταχεία τους δράση και απόφαση αυτών των μέτρων, προς το συμφέρον του σπορ και της ειρήνης. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον Λεονίντ Κοστιουτσένκο, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου της Ουκρανίας (FAU) και την ευρύτερη οικογένεια της FIA στη χώρα».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το AUTO – MOTO