Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε στα 94 ο πολυβραβευμένος ποιητής Νίκος Φωκάς

Eίχε τιμηθεί με το Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο διακεκριμένος ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Νίκος Φωκάς. Για το έργο του είχε αποστάσει σημαντικές διακρίσεις και  Κρατικά βραβεία ενώ είχε τιμηθεί και από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Νίκος Φωκάς γεννήθηκε στην Κεφαλληνία το 1927. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, όπου αργότερα σπούδασε φιλολογία και ιστορία-αρχαιολογία. Στο πέρασμα του χρόνου άσκησε διάφορα επαγγέλματα. Από το 1962 έως το 1972 υπηρέτησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, στο Λονδίνο, ενώ από το 1972 έως το 1974 εργάστηκε στην αγγλική πρωτεύουσα ως ελεύθερος δημοσιογράφος. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και το ραδιόφωνο έως το 1982.Στη συνέχεια, ταξίδεψε στις Η.Π.Α. ως προσκεκλημένος του Διεθνούς Προγράμματος Συγγραφέων και όταν επέστρεψε, αφιερώθηκε στη συγγραφή και τη μετάφραση λογοτεχνίας καθώς και τη διδασκαλία δημιουργικής γραφής.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1954 με την ποιητική συλλογή «Κυνήγια από σύγχρονα γεγονότα». Συμμετείχε σε διάφορα ελληνικά και διεθνή συμπόσια και σεμινάρια για τη λογοτεχνία. Πολυβραβευμένος, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης (1994) για τα «Δεκαπέντε ποιήματα του Μπωντλαίρ», με το βραβείο ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω» (1997) για την ποιητική του συλλογή «Στον ποταμό Κολύμα» ( Αθήνα, Ύψιλον, 1997) και με το Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών, το 2005, για τη συνολική του προσφορά στα γράμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ