Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φρέντι Μέρκιουρι: 30 χρόνια χωρίς την κορυφαία φωνή όλων των εποχών

Ήταν 24 Νοεμβρίου του 1991, όταν ο Φρέντι Μέρκιουρι νικήθηκε από το AIDS, αφήνοντας πίσω ίσως τη μεγαλύτερη μουσική παρακαταθήκη όλων των εποχών.

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 1946, όταν γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη ο Φαρόχ Μπολσάρα. Σε μικρή ηλικία αναγκάζεται μαζί με τους γονείς και την αδερφή του, να μεταναστεύσουν στη Μεγάλη Βρετανία, και να εγκατασταθεί στην Αγγλία.

Η έντονη προσωπικότητα του ξεχώριζε από την εφηβεία. Η αυθάδεια, το τσαγανό, η αντιδραστικότητα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, γνωρίζει τους μελλοντικούς συναδέλφους του, τον Ρότζερ Τέιλορ και τον Μπράιαν Μέι, οι οποίοι τότε, μαζί με έναν τρίτο, αποτελούσαν το τοπικό συγκρότημα «Smile».

Η μπάντα δεν άντεξε για πολύ, και με τη βοήθεια τον οκτώ οκτάβων της φωνής του -πλέον- Φρέντι, σχηματίζονται οι Queen, το 1970, μαζί με τον μπασίστα, Τζον Ντίκον.

Η χημεία μεταξύ των τεσσάρων καλλιτεχνών βρίσκεται σε ένα επίπεδο άψογο, τα πλήθη μαγεύονται και η δημοτικότητα του συγκροτήματος εκτοξεύεται στα ύψη.

Έπειτα από αέναες επιτυχίες όπως: We Will Rock You, We Are The Champions, Don’t Stop Me Now, Another One Bites the Dust, Radio Ga Ga και I Want to Break Free, η μουσική ευφυία του Φρέντι Μέρκιουρι τόσο στο τραγούδι, όσο και στη σύνθεση μουσικής και στίχων, δίνει μορφή σε ένα τραγούδι-ύμνο του είδους, το Bohemian Rhapsody, μια εξάλεπτη ραψωδία που αναμειγνύει ροκ, τζαζ, ποπ και όπερα.

Το Bohemian Rhapsody γίνεται σημείο αναφοράς στην ιστορία της μουσικής γενικότερα, με τους Βρετανούς να το θεωρούν μαζί με μια «χούφτα» τραγουδιών των Pink Floyd, ως το καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών.

Η δόξα και η επιτυχία όμως «τυφλώνουν» τον Μέρκιουρι, ο οποίος αποφασίζει να κυνηγήσει μια σόλο καριέρα, συνδυαζόμενη από έντονη προσωπική ζωή.

Η μπάντα επανενώνεται το 1985, και λίγους μήνες αργότερα, δίνει τη μαγική συναυλία του Live Aid, και ίσως την καλύτερη ερμηνεία σε συναυλία που έγινε ποτέ. Ένα χρόνο αργότερα, γίνεται το ίδιο σε μια συναυλία στο Wembley, με τον Φρέντι να παίρνει την πασίγνωστη πόζα που τον συνοδεύει σε κάθε άρθρο, αφιέρωμα, ντοκιμαντέρ, προϊόν.

Η έντονη σεξουαλική ζωή του όμως, έμελλε να γίνει και η «αχίλλειος πτέρνα του».

Στις 23 Νοέμβρη του 1991, ανακοινώνει δημόσια ότι είχε AIDS, κάτι το οποίο πάλευε καιρό. Το τραγούδι του, The Show Must Go On, είχε ήδη αρχίσει να δίνει υποψίες στον κόσμο.

Ένα βράδυ αργότερα, αφήνει την τελευταία του πνοή, από πνευμονία σχετιζόμενη με τον HIV.

Η ιστορία του γίνεται ταινία το 2018, με τον Ράμι Μάλεκ να ενσαρκώνει τον Φρέντι και να… μαζεύει με περισσή ευκολία το Όσκαρ του Α’ Ανδρικού ρόλου, στην ταινία «Bohemian Rhapsody», την οποία επιμελήθηκαν οι φίλοι του Μέρκιουρι για όλη του τη ζωή, Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ.

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του, η υπόλοιπη μπάντα, ο σύντροφος του Φρέντι, Τζιμ Χάτον, και η πρώτη -και τελευταία- σύζυγος του, Μαίρη Όστιν, ιδρύουν το «Freddie Mercury Foundation», ένα ίδρυμα το οποίο βασίζεται στην καταπολέμηση του AIDS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ