Συνδεθείτε μαζί μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η σιωπή των αμνών

Κεφτές και δε φταις ψηφοφόρε

Είθισται πριν από κάθε εκλογές να ακούμε πολλές εξαγγελίες, για νέα σχέδια, για βελτίωση της καθημερινότητας, για καλύτερες προοπτικές που έχει να μας δώσει κάθε συνδυασμός που ζητά την ψήφο των αμνών.

Τι γίνεται όμως μετεκλογικά?

Πού είναι οι “είμαστε δίπλα στον πολίτη¨ υποψήφιοι?

Τι από τις εξαγγελίες γίνεται πραγματικότητα?

Πώς σε αντιμετωπίζει το σύστημα απλέ πολίτη μετεκλογικά?

Και τελικά τι ψηφίζεις σε τοπικές κοινωνίες? Κάποιους που θα καλυτερεύσουν την καθημερινότητά σου ή αυτόν που σου επιβάλλει το κόμμα σου; Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με τις βουλευτικές. Δεν βγάζουμε μια κυβέρνηση που μπορεί να μην ασχοληθεί με το “χωριό” μας για μια τετραετία, αλλά μια δημοτική ή περιφερειακή αρχή που θα ‘χει να κάνει μ΄αυτό που βιώνουμε καθημερινά. Τα σκουπίδια έξω από την πόρτα σου, καλώς ή κακώς, μπορούν να καθαριστούν πιο εύκολα με μια απόφαση του άρχοντα της πόλης σου, παρά να παρθεί μια ανάλογη απόφαση για τα σκουπίδια στο Διακοπτό Αχαΐας από την κεντρική εξουσία.

Για να το κάνω πιο λιανά, οι άνθρωποι της Τοπικής αυτοδιοίκησης βιώνουν την καθημερινότητά μας κι αν έχουν θέληση και μπόρεση, είναι ικανοί να λύσουν τα προβλήματά μας πιο εύκολα και γρήγορα από μια, έτσι κι αλλιώς, απούσα αλλά και δυσκίνητη κεντρική εξουσία που ασχολείται με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Εδώ γελάμε για να μην κλάψουμε.

Βλέπω εδώ και αρκετό καιρό τις διεργασίες αλλά και το πάθος για προσφορά στην άγευστη, απρόσωπη, προβληματική, βρώμικη (βάλτε εσείς τα υπόλοιπα επίθετα) πόλη μας.

Αρχικά περισσότεροι άνθρωποι που δεν είχαν ασχοληθεί ξανά με τα κοινά και μετά σιγά σιγά πλαισιώνονται από μόνιμους πολιτευτές της πόλης μας.

Υποψήφιοι Δήμαρχοι που αποποιούνται το χρίσμα κάποιου κόμματος, ενώ στην πραγματικότητα συγκεντρώνουν κομματικές ομάδες για να τους βοηθήσουν.

Άραγε, αν εξαιρέσουμε τον υποψήφιο του ΚΚΕ, οι υπόλοιποι που έχουν υποψηφίους διαφορετικών χρωμάτων, το κάνουν για την πολυφωνία και την ανεξαρτησία ή για την επιβίωση μέσω κομματικών υποομάδων που δεν κατάφεραν να έχουν κοινό αρχηγό?

Πολλά ονόματα ακούστηκαν ότι θα θέσουν υποψηφιότητα γι αυτόν τον πολύπαθο Δήμο μας.

Άλλος περίμενε την έγκριση του Πρωθυπουργού, άλλος τη στήριξη του Ανδρουλάκη.

Όλοι ανεξάρτητοι-εξαρτημένοι.

Ποιος έχει τα κότσια να βάλει άφθαρτες, εξειδικευμένες στον τομέα τους προσωπικότητες οι οποίες θα δουλέψουν για την πόλη μια πενταετία χωρίς αναστολές, φιλίες και παρεμβάσεις?

Άτομα που δε θα υπερβαίνει το εγώ τους το εμείς. Άτομα που θα συγκρουστούν για τον πολίτη και δε θα ακολουθήσουν το σύστημα. Άτομα που δε θα προτάσσουν την κομματική τους ταυτότητα πριν από αυτή του Ηρακλειώτη. Άτομα που δε θα κοιτάζουν τα προβλήματα με χρωματιστά γυαλιά.

ΚΑΝΕΙΣ

Η εξαίρεση κάποιων υποψηφίων επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Στα δύο ψηφοδέλτια τα οποία θα διεκδικήσουν την πρωτιά βλέπουμε ανακύκλωση ονομάτων από παλιές εκλογικές αναμετρήσεις, άτομα τα οποία έχουν κριθεί από τον ψηφοφόρο του Ηρακλείου, είτε θετικά είτε αρνητικά. Παράλληλα και άτομα τα οποία με τη θετική κρίση του κόσμου βρέθηκαν σε επιτελικές θέσεις χωρίς να καταφέρουν να δώσουν άλλη προοπτική στην πόλη. Και όμως είναι εδώ, όχι ως νέο αίμα, αλλά αίμα μετάγγισης για να κρατήσουμε σε καταστολή τον ασθενή που λέγεται Ηράκλειο.

Φανταστείτε στην κεντρική πολιτική σκηνή λίγο πριν τις εκλογές να προσχωρούσε στη Νέα Δημοκρατία ο Σύριζα (γιατί δεν του έβγαιναν τα κουκιά) με αντάλλαγμα κάποιο Υπουργείο. Να απαιτούσε μια ομάδα ατόμων (όλοι ή κανείς) του ΚΚΕ τη μεταπήδηση στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ παίρνοντας κι αυτοί άλλο ένα Υπουργείο.

Κι εγώ, ο απλός πολίτης, απορώ γιατί ο καθένας εξ αυτών δε λειτουργεί εξαρχής αυτόνομα να πάει εκεί που τον εκφράζει? Γιατί στην κοινωνία του αθλητισμού κάθε παίκτης παίρνει μεταγραφή μόνος του και δεν απαιτεί να πάει με άλλους 10 συμπαίκτες του στην άλλη ομάδα? Ρητορικές οι ερωτήσεις θα μου πείτε.

Κάποιοι στο Ηράκλειο καταψήφισαν την υποψηφιότητα Κουράκη στις δύο τελευταίες εκλογικές περιόδους. Αν αυτοί θεώρησαν ότι αυτός και η ομάδα του δεν ήταν ικανοί και για άλλη τετραετία, πώς τώρα η ομάδα του ανέκτησε την ικανότητα και κατεβαίνει με σοβαρές προοπτικές να εκλεγούν και πάλι μέλη της υπό τον Καλοκαιρινό ή τον Καραμαλάκη?

Τα τελευταία 8 χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία τετραετία ακούγονται παράπονα από τον κόσμο του Ηρακλείου για τη Δημαρχία Λαμπρινού. Δεν κρίνω αν ήταν καλή, μέτρια ή κακή.Κριτής είναι ο κάθε πολίτης που λειτουργεί αυτόνομα και όχι με κομματικές παρωπίδες. Απλά διερωτώμαι, αυτή η δυσφορία για τις ενέργειες ή μη του Δήμου αφορά προσωπικά τον Λαμπρινό ή όλη την ομάδα του?

Γιατί όλοι οι αντιδήμαρχοι του κατεβαίνουν είτε διεκδικώντας τη Δημαρχία (Καναβάκη) είτε νέες αντιδημαρχίες με τους νέους υποψηφίους Δημάρχους.

Τελικά τι ήταν, πετυχημένοι ή όχι αυτοί κι ο Λαμπρινός;

Πάντως όπως δείχνει και η φωτογραφία (σωστή η παροιμία των Κινέζων) όλοι είναι πρωτοκλασάτοι για τον Καλοκαιρινό και ιδού η νέα του (ξαναζεσταμένη) φουρνιά. Μπορεί να διαψευστώ αλλά τα πρώτα ονόματα και τους άμεσους συνεργάτες του, έχει πάντα δίπλα του ο κάθε πολιτικός.

Κλείνοντας αναρωτιέμαι.

Πέρα από τα μεγάλα λόγια, τη μεγάλη αλλαγή που θα δει η πολύπαθη πόλη μας από τον επόμενο Δήμαρχο στα μικρά και καθημερινά θέματα έχουν κάνει αυτοψία? Τι θα κάνουν κι όχι τι προτείνουν.

Λεωφόρος Καλοκαιρινού: Έχει και το όνομα αλλά πλέον καμία χάρη.

Έχει περπατήσει βράδυ μετά το κλείσιμο των μαγαζιών κάποιος εκ των υποψηφίων να δει το υπαίθριο parking που έχει δημιουργηθεί κατά μήκος της από τις 22:00 μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες? Δεν είναι πια Λεωφόρος Καλοκαιρινού αλλά μόνιμο βραδινό parking.

1770 και Αποκορώνου, στο παλιό νοσοκομείο Ιπποκράτειο:

Σχεδόν τελειώνει νέο πεντάστερο ξενοδοχείο. Ξαφνικά όλα τα μπαλκόνια και τα πεζοδρόμια βγήκαν εμφανώς πιο έξω από τη γραμμή δόμησης και σύγκρισης με τα υπόλοιπα κτίσματα του δρόμου. Υπάρχει τεχνική υπηρεσία και ποιος δίνει άδεια για επέκταση πεζοδρομίων από ιδιώτη?Αν δεν κάνω λάθος, οι επεκτάσεις πεζοδρομίων γίνονται από τον Δήμο. Ακούγεται ότι εντός της εβδομάδας θα φτιαχτούν και οι δρόμοι με πίσσα από τον ιδιώτη. Μπράβο στον Δήμο που έβαλε την ιδιωτική πρωτοβουλία στα του οίκου του.Ευκαιρία να του πει να φτιάξει και κάποιες από τις λακκούβες και τα σαμαράκια των δρόμων του Ηρακλείου.

Λεωφόρος Κνωσού:

Έξω από την παλιά ταβέρνα Αντιγόνη και νυν Αγριόγιαννος.

Τα φρεάτια βγάζουν τέτοιες οσμές που είναι αδύνατο να μην σκεφτείς ότι περνάς από χαβούζα. Έχουν καθαριστεί ποτέ?

Ποιος δήμαρχος θα καταφέρει να τιθασεύσει την ηχορύπανση αντιμετωπίζοντας ισχυρούς παράγοντες της νύχτας?

Ποιος δήμαρχος θα ελέγξει το κέντρο της πόλης με τη βραδινή χρήση μπάφου από παρέες -παρέες έξω καθισμένες κάτω από τα παράθυρα πολιτών?

Ποιος δήμαρχος βάζει επιλεγμένους υποψήφιους στον συνδυασμό του, ξέροντας τις ιδιαίτερες ικανότητες του καθενός και έχοντας σχέδιο για το πού θα χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει?

Ποιος Δήμαρχος δε μαζεύει υποψηφίους προς άγρα ψήφων και μόνο?

Ποιος είπε ΚΑΝΕΙΣ? Πιπέρι στο στόμα και σσσσστττ.

Ας σκεφτούν όλοι, έστω και λίγο, τα λόγια του Τσώρτσιλ «Ζούμε με αυτά που κερδίζουμε, αλλά χτίζουμε τη ζωή με αυτά που προσφέρουμε».

Καλό βόλι ….ο καθένας στον καθρέπτη του πρωτίστως

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΑΠΟΨΕΙΣ