Συνδεθείτε μαζί μας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοντέλο «Εξοικονομώ» για το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών 

Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια

Ένα νέο «εξοικονομώ» για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών ρίχνει στην μάχη της εξοικονόμησης ενέργειας  το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η κυβέρνηση εκτός από την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος επιχειρεί να αντιμετωπίσει το εισαγόμενο πλήγμα της ακρίβειας, μέσα από την αλλαγή κουλτούρας στην οικιακή χρήση. Σε αυτό όμως δεν βοηθούν οι συσκευές παλαιάς τεχνολογίας οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάταλες σε κατανάλωση ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα κλιματιστικά, τα οποία έχουν υποκαταστήσει σε πολλά νοικοκυριά το πετρέλαιο τα τελευταία χρόνια και αποτελούν το κύριο θερμαντικό μέσο.

Τα κλιματιστικά παλαιότερης γενιάς είναι αρκετά δαπανηρά μηχανήματα, καθώς καταναλώνουν πολύ ενέργεια χωρίς να αποδίδουν στο μέγιστο βαθμό την ψύξη και την θέρμανση που απαιτεί μια κατοικία. Παρόμοια προβλήματα συναντάμε και με τα ψυγεία.

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο προανήγγειλε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός και σύμφωνα με πληροφορίες  έχουν ήδη έτοιμο στο ΥΠΕΝ, αναμένεται να ξεκινήσει να υποδέχεται αιτήσεις μέσα στην Άνοιξη με σκοπό να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο αντικατάστασης οικοσυσκευής που θα συνοδευτεί με ανακύκλωση των παλαιών συσκευών.

Στόχος μάλιστα του υπουργείου είναι να μην υπάρξει μεγάλο κενό στην αγορά, η οποία σήμερα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του Εξοικονομώ που εκπνέει στα τέλη του μήνα.

Το νέο πρόγραμμα πέραν της μεγάλης συμβολής του στην αναβάθμιση του οικιακού εξοπλισμού των ελληνικών νοικοκυριών και στην προστασία του περιβάλλοντος από την μείωση των εκπομπών CO2, θα συμβάλλει παράλληλα στην τόνωση του εμπορίου των ηλεκτρικών συσκευών.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΝ, το πρόγραμμα το οποίο θα είναι στα πρότυπα του Εξοικονομώ καθώς και εδώ οι αιτήσεις θα γίνονται με την χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα αποτελέσει μια οριζόντια ρύθμιση, όπου η επιδότηση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις προς τα ευάλωτα νοικοκυριά θα είναι μεγαλύτερες προκειμένου να καλύψουν το ποσοστό δαπάνης για την αλλαγή μια οικιακής συσκευής.

Στις επιλέξιμες δαπάνες θα είναι η αντικατάσταση εκτός των κλιματιστικών, ψυγείων, κουζινών, πλυντηρίων, ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα νοικοκυριά και η αντικατάστασή τους με σύγχρονα μηχανήματα υψηλότερης ενεργειακής κλάσης μπορεί να ρίξει σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο ολοκληρώνεται σύντομα ο σχετικός οδηγός πάνω στον οποίο θα πατήσει το νέο πρόγραμμα για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα νοικοκυριά.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πόσα θα είναι τα διαθέσιμα κονδύλια του προγράμματος αλλά και ποια θα είναι η πηγή χρηματοδότησης. Κατά πληροφορίες έχει εξεταστεί στο ΥΠΕΝ να αξιοποιηθούν και σε αυτό το πρόγραμμα έσοδα από τους ρύπους. Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν εξετάσει την επέκταση του μέτρου και στις επιχειρήσεις μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς όμως επί του παρόντος να έχει ωριμάσει ο σχεδιασμός αυτός.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ