Συνδεθείτε μαζί μας

AUTO – MOTO

It’s lights out……

Στο Abu Dhabi με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο του πρωταθλητή.

Καρό σημαία πέφτει σήμερα στην θρυλικότερη σεζόν των τελευταίων ετών στο μαγικό κόσμο της Formula 1. Δύο πανάξιοι αθλητές, δύο είδωλα, δύο γεννημένοι νικητές. Lewis Hamilton και Max Verstappen θα δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν σήμερα (15:00) στην πίστα της Yas Marina στο Abu Dhabi με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο του πρωταθλητή.

Ο Max Verstappen, στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του (9 νίκες), έρχεται για πρώτη φορά τόσο κοντά στην κατάκτηση της κορυφής του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Απέναντί του ο Lewis Hamilton, ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του σπορ με 7 συνολικές κατακτήσεις, φτάνοντας τον θρυλικό Michael Schumacher στην κορυφή. Αποτελεί επίσης τον μοναδικό οδηγό στην ιστορία που έχει πιάσει και ξεπεράσει τις 100 νίκες και 100 pole positions, κατορθώματα που τα ζούμε και μας φαίνονται φυσιολογικά, αλλά στο μέλλον ενδεχομένως να φαντάζουν αδιανόητα και άπιαστα.

Οι δύο πιλότοι φτάνουν στο Abu Dhabi ισόβαθμοι (369,5 βαθμούς) πράγμα που έχει να συμβεί από το μακρινό 1974 όταν Emerson Fittipaldi και Clay Regazzoni έφτασαν στο Γκραν Πρι της Νέας Υόρκης με 52 πόντους έκαστος.

Για την ιστορία ο Hamilton βρέθηκε να διεκδικεί και στο παρελθόν τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα της σεζόν άλλες 3 φορές. Το 2007 στην πρώτη του σεζόν στην F1 με την McLaren και teammate τον πρωταθλητή Fernando Alonso, αν και βρισκόταν με προβάδισμα 12 βαθμών, 2 αγώνες πριν το φινάλε, η εγκατάλειψη στην Κίνα και η 7η θέση στο φινάλε της Βραζιλίας έδωσαν το στέμμα στον Kimi Räikkönen που με 2 σερί νίκες έκοψε πρώτος το νήμα με 110 βαθμούς έναντι 109 των Hamilton και Alonso.

Το 2008 ξανά στη Βραζιλία ο Hamilton ήθελε τουλάχιστον την 5η θέση ώστε να κατακτήσει το πρωτάθλημα εναντίον του Felipe Massa, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του Βραζιλιάνου. Ίσως σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες που έχει δει ποτέ η F1, ο Massa διασχίζει την γραμμή του τερματισμού ως πρωταθλητής, αφού ο Hamilton βρισκόταν στην 6η θέση. Τα ξέφρενα πανηγύρια των Βραζιλιάνων φιλάθλων για τον συμπατριώτη τους δε θα κρατήσουν για πολύ, καθώς ο Hamilton προσπερνά στην τελευταία στροφή τον Timo Glock, κατακτώντας την 5η  θέση του αγώνα και κατά συνέπεια το πρωτάθλημα με διαφορά μόλις ενός πόντου, 98 έναντι 97. Ήταν ο πρώτος τίτλος για τον Βρετανό.

Το 2016, τα ασημένια βέλη της Mercedes κυριαρχούν ολοκληρωτικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της σεζόν, με τον Γερμανό Nico Rosberg να πηγαίνει προς το τέλος του πρωταθλήματος με αρκετά μεγάλη διαφορά έναντι του Hamilton. Οι τέσσερις σερί νίκες του Βρετανού στους τέσσερις τελευταίους αγώνες της σεζόν δεν ήταν αρκετές, καθώς στο φινάλε της σεζόν στο Abu Dhabi ήθελε τον Rosberg εκτός βάθρου. Η 2η θέση του Γερμανού έδωσε τον παρθενικό του τίτλο στην F1 στην τελευταία του χρονιά.

Απολογισμός – 1 κερδισμένο και 2 χαμένα πρωταθλήματα σε τελικούς για τον Hamilton.

Αυτά έχει γράψει η ιστορία έως σήμερα και όλος ο πλανήτης περιμένει να δει την επόμενη χρυσή σελίδα της F1 να γράφεται σε λίγες ώρες στη Yas Marina. Ελαφρύ προβάδισμα για τον Verstappen όπου κατέκτησε την pole position και θα έχει στα 8 μέτρα πίσω του τον έτερο διεκδικητή του τίτλου. Στην περίπτωση της ισοβαθμίας, πρωταθλητής θα αναδειχθεί ο Ολλανδός, καθώς έχει πετύχει μια νίκη περισσότερη, 9 έναντι 8. Κατά τα άλλα, όποιος τερματίσει εντός των βαθμών μπροστά από τον άλλο, θα είναι εκείνος που θα πανηγυρίσει την κατάκτηση της κορυφής.

Με κομμένη την ανάσα, εν αναμονή ή του 1ου τίτλου του Verstappen που θα τον εντάξει στη λίστα των πρωταθλητών ή του 8ου του Hamilton που θα τον ανεβάσει στην κορυφή, στο πάνθεον της ιστορίας της F1.

Πάρης Παλαιολόγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το AUTO – MOTO