Συνδεθείτε μαζί μας

ΟΦΗ

Η παρουσίαση του νέου προπονητή του ΟΦΗ, Valdas Dambrauskas

Οι δηλώσεις του Valdas Dambrauskas

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Ο κ. Dambrauskas τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση: “Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και είμαι μέλος της οικογένειας του ΟΦΗ. Χαίρομαι επίσης που βρίσκομαι στην Κρήτη και στην Ελλάδα, γιατί είναι η πρώτη φορά που θα εργαστώ σε αυτή την όμορφη χώρα”.

“Βρισκόμαστε εδώ κατανοώντας τι σημαίνει ο ΟΦΗ για τον κόσμο, για την κρητική ταυτότητα. Πραγματικά πιστεύουμε ότι η ομάδα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, θέλει να βελτιωθεί, να εξελιχθεί και να πετύχει περισσότερα. Πιστεύω στο πρότζεκτ, το οποίο μπορεί να είναι επιτυχημένο για το ελληνικό ποδόσφαιρο”.

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την πρόταση που του έγινε να έρθει στον ΟΦΗ αλλά και τις πρώτες του εντυπώσεις, ανέφερε: “Αντιλαμβάνεστε ότι στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχει κανένας ιδιοκτήτης, κανένα στέλεχος που να θέλει να αλλάξει τον προπονητή. Στο ποδόσφαιρο το ένα παιχνίδι διαδέχεται το άλλο, όλα κυλούν πολύ γρήγορα και ήταν θέμα ωρών”.

“Όσο για τις πρώτες μου εντυπώσεις, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ γνωστό στην Ευρώπη. Υπάρχουν ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως το Champions League. O ΟΦΗ είναι μια ιστορική ομάδα, επίσης πολύ γνωστή, μια ομάδα με ταυτότητα, παράδοση και «βαριά» φανέλα και είμαι περήφανος που εκπροσωπώ αυτή την ομάδα”.

Για το τι πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει, υποστήριξε: “Φυσικά και δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την βαθμολογική θέση της ομάδας και με το ξεκίνημα στην αρχή της σεζόν, όμως η σεζόν δεν έχει φτάσει ακόμα ούτε στα μισά. Είναι ακόμα σχετικά νωρίς, αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά κι αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ. Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα, με στόχο να βελτιωνόμαστε σε κάθε τομέα, εντός και εκτός γηπέδου. Πρωταρχικός στόχος είναι η επικοινωνία μεταξύ μας και να «χτίσουμε» μια σχέση εμπιστοσύνης με τους παίκτες, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό και μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Να απορροφήσουμε την πίεση από τους παίκτες, να πιστέψουμε σε αυτούς, να τους αφήσουμε να πάρουν ρίσκα στο γήπεδο και να παίζουν ελεύθερα”.

Αναφορικά με το κίνητρο σύμφωνα με το οποίο επέλεξε να έρθει στην ομάδα αλλά και την φιλοσοφία του, τόνισε: “Είμαι ανοικτός άνθρωπος, αγαπώ τον κόσμο και τους ανθρώπους. Ήθελα να εργαστώ εδώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, ένα μέρος με διαφορετική ταυτότητα, κουλτούρα και ανθρώπους και σε έναν ιστορικό σύλλογο με πολύ στήριξη από τον κόσμο”.

“Για εμένα είναι σημαντικοί οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι. Οι άνθρωποι που μου παρουσίασαν την ομάδα, την κατεύθυνση προς την οποία κινείται, αυτό που θέλουν να «χτίσουν» εδώ και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν, οι αξίες που εκφράζουν είναι κοινές με τις δικές μου και πραγματικά πιστεύω ότι με την συνεργασία μας θα πάμε την ομάδα μπροστά. Στην καριέρα μου πάντα δίνω βάση στους ανθρώπους που με περιβάλλουν, γιατί πιστεύω ότι στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα μόνος σου. Όσο εξελίσσεται η ομάδα, τόσο δυσκολότερο είναι να κάνεις κάποια πράγματα μόνος σου. Πιστεύω στα μέλη της διοίκησης, στους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, στον ιδιοκτήτη και όπως ανέφερα, είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που βρίσκομαι εδώ και σίγουρος ότι μαζί θα βελτιώσουμε την ομάδα”.

“Σχετικά με την φιλοσοφία, μπορούμε να μιλήσουμε για την φιλοσοφία μας εντός γηπέδου, για το πώς θέλουμε να παίζει η ομάδα. Προτιμώ το κυριαρχικό ποδόσφαιρο, το επιθετικό ποδόσφαιρο, το οποίο είναι σύγχρονο, δυναμικό, αλλάζει σχηματισμούς και συστήματα. Σχετικά με αυτό που θέλουν να βλέπουν οι φίλαθλοι, πιστεύω ότι όταν παίζεις καλό ποδόσφαιρο, με πάθος και τα δίνεις όλα, οι φίλαθλοι το αναγνωρίζουν και ανταμείβουν την ομάδα με την στήριξή τους”.

“Παράλληλα, ο σεβασμός, η ενότητα, οι σχέσεις, η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη, είναι αξίες που έχω ως άτομο και θέλω να τις μεταδώσω στην ομάδα”.

“Στο γήπεδο θέλουμε να είμαστε ομάδα που παίρνει πρωτοβουλίες. Μέσα στην χρονιά σίγουρα θα δεχθώ ερωτήσεις από εσάς σχετικά με την τακτική ανάλυση, το σύγχρονο ποδόσφαιρο με την πίεση, το επιθετικό στυλ, τη δυναμική και τους αγωνιστικούς σχηματισμούς”.

Αναφορικά με τον άμεσο στόχο της ομάδας αλλά και τις μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου, ανέφερε: “Όταν έρχεσαι σε μια νέα ομάδα, ειδικά όταν βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, είναι σημαντικό για τους παίκτες να τους δείξουμε την κατεύθυνση, να τους βοηθήσουμε να «καθαρίσουν» το μυαλό τους και να καταλάβουν ότι το μέλλον μπορεί να είναι διαφορετικό”.

“Το μέλλον μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από εμάς, μέσα από την δουλειά μας. Γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να γεμίσουμε τα αποδυτήρια με θετική ενέργεια”.

“Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τις μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου. Είναι μια διαδικασία που συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όχι μόνο στις μεταγραφικές περιόδους, αξιολογώντας τους παίκτες. Θέλεις να βελτιωθείς πάντα σε όλους τους τομείς. Δεν πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για αυτό”.

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τις αντιδράσεις των φιλάθλων μετά τη λήξη του αγώνα με την Λαμία, τόνισε: “Πιστεύω ότι οι φίλαθλοι είναι η καρδιά και η ψυχή της ομάδας και είναι πολύ σημαντικό να την στηρίζουν. Παράλληλα όμως, όταν οι φίλαθλοι είναι απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι, έχουν κάθε δικαίωμα να το εκφράσουν. Πιστεύω ότι χθες (στο ματς με τη Λαμία) δεν υπήρχε κανένας φίλαθλος στο γήπεδο με αρνητική ενέργεια και άσχημα συναισθήματα. Όμως δυστυχώς στο ποδόσφαιρο υπάρχουν 14 ομάδες αλλά μόνο μια μπορεί να νικήσει. Κάποιες φορές οι φίλαθλοι μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι. Πιστεύω ότι οι ίδιοι φίλαθλοι θα είναι στις εξέδρες στο επόμενο παιχνίδι, στηρίζοντας την ομάδα τους με όλες τους τις δυνάμεις και είναι ευθύνη όλων μας, τόσο του τεχνικού τιμ όσο και των παικτών, να κάνουμε τα πάντα για να αξίζουμε αυτή τη στήριξη αλλά και να εκπροσωπούμε την ομάδα του ΟΦΗ”.

“Αποστολή κάθε παίκτη και κάθε μέλους του staff είναι να είμαστε άξιοι αυτής της στήριξης και το σαββατοκύριακο στο γήπεδο να δείχνουμε αυτά πάνω στα οποία δουλέψαμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας”.

“Το ποδόσφαιρο είναι ένα παράξενο παιχνίδι. Κάποιες φορές μπορεί να παίζεις καλά αλλά να μην κερδίζεις, ενώ άλλες φορές μπορεί να μην παίζεις και τόσο καλά και να κερδίζεις. Όμως αν προσπαθήσουμε να παίξουμε ελκυστικό ποδόσφαιρο, καλό ποδόσφαιρο, επιθετικό ποδόσφαιρο, να δουλεύουμε σκληρά και τα δίνουμε όλα, πιστεύω πραγματικά ότι θα έχουμε την κατανόηση και την στήριξη των φιλάθλων σε καλές και κακές στιγμές”.

Ερωτηθής για το πρότζεκτ του ΟΦΗ, δήλωσε: “Είναι πολύ απλό. Πρόκειται για μια παραδοσιακή και ιστορική ομάδα, με πλούσιο παρελθόν και ιστορία, η οποία στοχεύει στο να προχωρήσει μπροστά, να δημιουργήσει κληρονομιά. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για διαχείριση δυναμικού. Σε κάθε πρωτάθλημα, κάθε ομάδα έχει διαφορετικό δυναμικό από τις άλλες, όμως πάντα πρέπει να δουλεύεις με αυτά που διαθέτεις. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ο ενθουσιασμός του ιδιοκτήτη, των μελών της διοίκησης, η επένδυση σε νέες υποδομές και η οριοθέτηση στόχων που αντικατοπτρίζουν αυτό που επιθυμούν για το μέλλον. Με αυτόν τον ενθουσιασμό, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά”.

Αναφορικά με τους ποδοσφαιριστές των τμημάτων υποδομής, ανέφερε: “Είναι μέρος της ταυτότητας και μέρος του πρότζεκτ της ομάδας. Όπως κάθε ομάδα, εργαζόμαστε για τη δομή του ρόστερ, πόσους παίκτες θέλουμε να έχουμε, πόσους γηγενείς παίκτες θέλουμε, πόσους Έλληνες κλπ. Για το τι κάνουμε ήδη αλλά και το τι θα κάνουμε στο μέλλον. Όπως συνέβη και χθες, είναι πολύ ωραίο να βλέπεις νεαρούς παίκτες από την Κρήτη ή γενικά από την Ελλάδα, να κάνουν τη διαφορά. Δεν πρόκειται για σύμπτωση. Κάποιοι νεαροί παίκτες έδειξαν και χθες ότι αξίζουν την ευκαιρία. Πιστεύω ότι όπως το έκανα στο παρελθόν, έτσι θα συνεχίσω να το κάνω και εδώ στον ΟΦΗ”.

Σχετικά με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και το κατά πόσο ταιριάζει με το δικό του στυλ, υποστήριξε: “Είμαι ένας αρκετά εύκολα προσαρμοστικός προπονητής και παράλληλα δεμένος με το στυλ παιχνιδιού μου. Παίζουν σημαντικό ρόλο οι χαρακτήρες και οι προσωπικότητες. Όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, δεν κοιτάζω μόνο την αγωνιστική πλευρά ενός ποδοσφαιριστή, γιατί όταν παίζει καλά όλοι τον συμπαθούν, όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν αρέσει σε κανέναν. Για εμένα το σημαντικότερο είναι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του”.

“Στο ποδόσφαιρο διαφέρουν τα στυλ, όμως οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι. Από την Κροατία, την Βουλγαρία, την Λιθουανία, την Λετονία και την Ελλάδα, αυτό που όλοι απαιτούν και επιζητούν είναι ο σεβασμός. Όλοι θέλουν κάποιον να νοιάζεται για αυτούς και να τους αγαπά. Αυτές είναι οι αξίες, πάνω στις οποίες μπορεί να «χτιστεί» μια ομάδα. Αυτού του είδους οι ομάδες συνήθως έχουν ενέργεια και εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών τους. Το ποδόσφαιρο δεν είναι ατομικό άθλημα”.

“Αναφέρατε τον Ολυμπιακό αλλά δεν νομίζω ότι έχει σημασία να μιλήσουμε για αυτό, καθώς μία ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι διαφορετικό. Στο παρελθόν συνεργάστηκα με ποδοσφαιριστές που είτε είχαν αγωνιστεί είτε αγωνίστηκαν στο μέλλον στην Super League. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς ενός προπονητή. Να παρακολουθεί διάφορα πρωταθλήματα, να ξέρει τις ομάδες και τα διαφορετικά στυλ παιχνιδιού”.

“Τώρα η προσοχή μας θα είναι στραμμένη στους δικούς μας παίκτες αλλά και στους αντιπάλους μας καθώς προετοιμαζόμαστε για κάθε παιχνίδι”.

“Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τους παίκτες και να κάνουμε την πρώτη προπόνηση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε. Το πιο σημαντικό παιχνίδι είναι το επόμενο, η πιο σημαντική προπόνηση είναι η επόμενη και από αυτό θα προκύψουν όλα τα άλλα”.

Για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της ομάδας μας κ. Μιχάλη Μπούση, ανέφερε: “Πραγματικά πιστεύω στους ανθρώπους. Αν δεν είχα μιλήσει με τον πρόεδρο, δεν θα ήμουν εδώ. Για εμένα είναι σημαντική η επικοινωνία με τους ανθρώπους της ομάδας, για να δούμε αν ταυτίζονται οι ιδέες και οι επιθυμίες μας, για να δούμε αν ταιριάζω σε αυτή την ομάδα και αν μπορούμε να συνεργαστούμε. Όλες οι συζητήσεις που είχα ήταν πολύ θετικές και φάνηκε ότι κοιτάμε προς την ίδια κατεύθυνση”.

Αναφορικά για το ματς με τον Άρη και για το αν ο κόσμος θα δει αλλαγές, δήλωσε: “Σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους μας και για εμάς δεν υπάρχει δύσκολος ή εύκολος αντίπαλος. Για κάθε παιχνίδι πρέπει να προετοιμαζόμαστε σαν να είναι το σημαντικότερο της ζωής μας. Προχωράμε από παιχνίδι σε παιχνίδι με την σκέψη ότι το επόμενο είναι το πιο σημαντικό. Σχετικά με τις αλλαγές, είναι κάτι που πρέπει να περιμένετε, καθώς έχουμε πέντε προπονήσεις μέχρι τον επόμενο αγώνα, θα αξιολογήσουμε το ρόστερ, ποιος είναι σε καλή κατάσταση και ποιος όχι, ποιος είναι πιο κατάλληλος για τον συγκεκριμένο αγώνα. Ως νέος προπονητής στην ομάδα, αντιμετωπίζω τους παίκτες σαν να είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, καθώς δεν έχω προηγούμενη εμπειρία μαζί τους. Έτσι θέλω να αισθάνονται και να γνωρίζουν ότι καθένας από αυτούς θα έχει μια νέα ευκαιρία να δείξει τι αξίζει και τι μπορεί να κάνει για την ομάδα”.

Σε ερώτηση που του έγινε για το πλάνο της ομάδας κατά τη διάρκεια της διακοπής για το παγκόσμιο κύπελλο, τόνισε: “Έχουμε κάποιες ιδέες σχετικά με το τι θέλουμε να κάνουμε, όμως θα το αποκαλύψουμε λίγο αργότερα”.

Σχετικά με το σύστημα που ο ίδιος θεωρεί ότι ταιριάζει καλύτερα στην ομάδα, ανέφερε: “Έχουμε παρακολουθήσει μερικά παιχνίδια και αναλύσαμε τα στατιστικά. Το πιο σημαντικό είναι η τακτική προσέγγιση που αφορά στους ποδοσφαιριστές και να επιλέγουμε την κατάλληλη θέση για τον κάθε παίκτη, στην οποία θα μπορεί να προσφέρει περισσότερα”.

“Είναι σημαντικό να βρούμε τον σχηματισμό και το σύστημα, μέσα στο οποίο οι παίκτες θα μπορούν να κρύβουν τις αδυναμίες τους και να προωθούν τα δυνατά τους σημεία κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτό πρέπει να συνδυάζεται με το ποιος είναι ο αντίπαλος. Κάτι που μπορεί να λειτουργήσει καλά απέναντι σε έναν συγκεκριμένο αντίπαλο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ισχύει και για κάποιον άλλο”.

“Όταν μιλάμε για τακτική προσέγγιση το πρώτο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας είναι οι αυτοματισμοί μεταξύ των παικτών, οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν σε διαφορετικές στιγμές ενός αγώνα”.

“Ανέφερα και πριν ότι αυτό που θα κάνουμε πρώτα είναι να αξιολογήσουμε το ρόστερ, να βρούμε τις ιδανικές λύσεις ώστε οι παίκτες να κρύβουν τις αδυναμίες τους και να προωθούν τα δυνατά τους σημεία και σύμφωνα με αυτό θα καταλήξουμε στον ιδανικότερο σχηματισμό για τον συγκεκριμένο αγώνα (με τον Άρη)”.

Σχετικά με το σύστημα που επιλέγει, ανέφερε: “Τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας μου επιλέγω τον σχηματισμό 4-2-3-1, όμως εξαρτάται από τον αντίπαλο και είναι κάτι που μέσα στο ματς μπορεί να αλλάξει πέντε ή έξι φορές. Μιλάμε για ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο. Αν μιλήσουμε με αριθμούς, τις περισσότερες φορές θα είναι 4-2-3-1, αλλά η αμυντική και επιθετική λειτουργία μπορεί να διαφέρουν από αυτούς τους αριθμούς”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΟΦΗ