Συνδεθείτε μαζί μας

CHAMPIONS LEAGUE

Δύο «τελειωμένοι» για μια θέση στο βάθρο!

Μάντσεστερ Σίτι – Τσέλσι: Δύο ομάδες με πολλά κοινά μέσα στη σαιζόν!

Λίγες ώρες απέμειναν για τον 66o τελικό του Champions League (άλλοτε «Κύπελλο Πρωταθλητριών») με το φετινό ζευγάρι να έχει περισσότερα κοινά από όσα, ίσως, φανταζόμαστε!

Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι αποτελούν το φετινό ζευγάρι του τελικoύ στο Champions League με τις δύο ομάδες να έχουν περάσει από διάφορα… κύματα κατά τη διάρκεια της τωρινής αγωνιστικής χρονιάς προτού βρεθούν ένα βήμα πριν την κορυφή της Ευρώπης. Για τη Σίτι που δεν έχει σηκώσει ποτέ την «κούπα με τα μεγάλα αυτιά» αποτελεί διακαής πόθος η φετινή κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στο τιμόνι των «Πολιτών», ο Πεπ Γκουαρδιόλα, επιδιώκει αφενός να αφήσει πίσω του την τελευταία δεκαετία κατά την οποία δεν κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης, αφετέρου να σηκώσει την κούπα και με κάποιον άλλο σύλλογο πέραν της Μπαρτσελόνα. Η Τσέλσι είναι πιο συνηθισμένη (σε σύγκριση με τη Σίτι) σε τελικούς κυπέλλων γενικά και σε τελικούς Champions League ειδικά. Οι «Μπλε» του Λονδίνου μετρούν δύο συμμετοχές σε τελικούς του θεσμού από τις οποίες και οι δύο έληξαν στη διαδικασία των πέναλτι με την ομάδα του ισχυρού άνδρα, Ρομάν Αμπράμοβιτς, να ηττάται το 2008 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να σηκώνει το τρόπαιο στο «Allianz Arena» το 2012 απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου.

Πως βρέθηκαν στον τελικό

Το ζευγάρι «Μάντσεστερ Σίτι – Τσέλσι» έρχεται να επιβεβαιώσει, καθώς και να επαληθεύσει, το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι αγγλικές ομάδες είναι αυτές που… κινούν τα νήματα στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενες την πτώση των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, μεγαλύτερων δυνάμεων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο διαχρονικά. Όμως πως κατάφεραν Σίτι και Τσέλσι να φτάσουν στον τελικό της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης την τωρινή αγωνιστική χρονιά;
Η σαιζόν 2020/21 ήταν (και είναι) ομολογουμένως περίεργη καθώς δεν υπήρχε κόσμος στα γήπεδα, οι αγώνες (ειδικά στην Αγγλία) ήταν πολλοί και έρχονταν μαζικά για τις ομάδες. Αν ανατρέξουμε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, συγκεκριμένα λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα διαπιστώσουμε πως τόσο η Τσέλσι, όσο και η Σίτι δε βρίσκονταν στην καλύτερη δυνατή θέση.

Τσέλσι:
Η Τσέλσι που είχε ξοδέψει υπέρογκα ποσά το προηγούμενο καλοκαίρι έδειχνε ασταθής και πολλές μεταγραφές (επί εποχής Φρανκ Λάμπαρντ) χαρακτηρίζονταν αποτυχημένες τόσο από οπαδούς αντίπαλων ομάδων, όσο και από τους ίδιους τους φίλους των «Μπλε». Η απόλυση του Λάμπαρντ από την τεχνική ηγεσία ήταν αναπόφευκτη γεγονός που, εκ του αποτελέσματος, μόνο καλό έκανε στην Τσέλσι. Με την απόκτηση του Τόμας Τούχελ η ομάδα έδειχνε μεγαλύτερη σταθερότητα αλλά κανείς δεν έδινε πολλές πιθανότητες στην Τσέλσι να φτάσει σε έναν τελικό Champions League. Ο Γερμανός τεχνικός κατάφερε μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με παίκτες που δεν αποτελούσαν δικές του επιλογές το προηγούμενο καλοκαίρι, να ανατρέψει την κατάσταση. Ο Τόμας Τούχελ από τις 27/1 όπου και έκατσε για πρώτη φορά στον πάγκο της λονδρέζικης ομάδας, μέχρι και το τέλος της σαιζόν,  κατάφερε να συγκεντρώσει 40 βαθμούς σε 19 αγώνες με την Τσέλσι να δέχεται συνολικά μόλις 13 γκολ. Η συγκεκριμένη συγκομιδή την καθιερώνει στη δεύτερη θέση (παρά το γεγονός ότι εντέλει στο πρωτάθλημα τερμάτισε 4η) πίσω μόνο από την πρωταθλήτρια και αντίπαλο της, Μάντσεστερ Σίτι, την οποία όμως στο συγκεκριμένο διάστημα νίκησε δύο φορές· μία σε αγώνα πρωταθλήματος και μία στον ημιτελικό του κυπέλλου Αγγλίας!

Μάντσεστερ Σίτι:
Τα τελευταία χρόνια, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στο τιμόνι της ομάδας, η Μάντσεστερ Σίτι πρωταγωνιστεί στις εγχώριες διοργανώσεις της Αγγλίας. Το μοναδικό κύπελλο που λείπει από την τροπαιοθήκη των «Πολιτών» είναι εκείνο του Champions League με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να θέλει να συμπληρώσει σήμερα το… παζλ! Για τη Σίτι όμως φέτος δεν ήταν όλα ρόδινα. Η αλλαγή του χρόνου είχε βρει τους «Πολίτες» στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα μην έχοντας καταφέρει να μπουν στην πρώτη «εξάδα» του πρωταθλήματος μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μάλιστα, ήταν μέσα Νοέμβρη όταν η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα είχε βρεθεί στην 11η θέση του πρωταθλήματος γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν οι πρώτοι… αγγλικοί ψίθυροι περί απομάκρυνσης του Καταλανού τεχνικού από τον πάγκο της ομάδας. Με την αλλαγή του χρόνου ήρθε και η αλλαγή συστήματος αφού ο Γκουαρδιόλα παρέταξε την ομάδα του σε πολλούς αγώνες δίχως κλασικό «εννιάρι», αλλαγή η οποία έδειξε αμέσως θετικά αποτελέσματα. Περιμένουμε να το επαναλάβει και σήμερα απέναντι στην Τσέλσι. Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απόκτηση του Ρούμπεν Ντίαζ από την Μπενφίκα έναντι 60 εκατομμυρίων ευρώ κατά το μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου. Η μεταγραφή του Πορτογάλου κεντρικού αμυντικού κατακρίθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης της Αγγλίας λόγω του υπέρογκου ποσού που δαπάνησε η Σίτι για να τον κάνει δικό της. Σχεδόν έξι μήνες μετά ο Ντίαζ όχι μόνο κατάφερε να εξαλείψει την κριτική προς το πρόσωπο του, αλλά ανέτρεψε την κατάσταση σε τέτοιο βαθμό που πρόσφατα συγκέντρωσε τα βραβεία του καλύτερου παίκτη της Μάντσεστερ Σίτι για τη σαιζόν 2020/21 και του καλύτερου παίκτη στην Πρέμιερ Λιγκ σύμφωνα με ψηφοφορία της Ένωσης Αθλητικών Συντακτών της Αγγλίας. Όσον αφορά το επίσημο βραβείο του καλύτερου παίκτη της σαιζόν στην Πρέμιερ Λιγκ, το όνομα του Ντίαζ υπάρχει ανάμεσα σε αυτά των Χάρι Κέιν, Μπρούνο Φερνάντεζ και Κέβιν Ντε Μπρόινε με τον Πορτογάλο αμυντικό να αποτελεί μέχρι στιγμής το φαβορί για την κατάκτηση δίχως να έχει κλείσει ακόμη εξάμηνο ως παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ.

Εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως οι φετινές πορείες των δύο «φιναλίστ» του Champions League είναι παρόμοιες. Αμφότερες ήταν σε άσχημη κατάσταση μέχρι και τα Χριστούγεννα ανακάμπτοντας στο δεύτερο μισό της αγωνιστικής χρονιάς με τους δύο συλλόγους να κάνουν τις δικές τους πετυχημένες αλλαγές. Μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι που τα Χριστούγεννα δεν έδιναν πολλές πιθανότητες στις Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι για μεγάλα πράγματα τη φετινή αγωνιστική χρονιά χαρακτηρίζοντας τις δύο ομάδες «τελειωμένες» για φέτος, μη πιστεύοντας πως θα μπορούσαν να διεκδικήσουν πρωτάθλημα ή κύπελλο στην Αγγλία, πόσο μάλλον το Champions League στην Ευρώπη! Άλλο ένα κοινό τους σημείο, πολύ βασικό, είναι τα μεγάλα ρόστερ που διαθέτουν οι δύο ομάδες τα οποία σαφώς και έπαιξαν το ρόλο τους σε μια χρονιά με δύο αναμετρήσεις κάθε εβδομάδα στην Αγγλία, μαζί με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αλλά και αγώνες κυπέλλων.
Σίγουρα και οι δύο ομάδες, όπως και οι προπονητές τους, αξίζουν να βρίσκονται σε αυτόν τον τελικό αλλά ομολογουμένως δε μπορούν να συνυπάρξουν και οι δύο στο βάθρο. Το ποιος θα επικρατήσει; Θα το μάθουμε απόψε το βράδυ σε άλλον έναν τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του κόσμου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το CHAMPIONS LEAGUE