Συνδεθείτε μαζί μας

CHAMPIONS LEAGUE

Αλλαγές στο Champions League από τη σεζόν 2024-2025

Tο νέο format της διοργάνωσης.

Μπορεί λοιπόν η ανακοίνωση της European Super League να έφερε αναστάτωση και να τράνταξε συθέμελα τις βάσεις του αθλήματος στην Ευρώπη, όμως η UEFA πιστεύει ότι το νέο format της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που ετοιμάζει και οι γενικότερες αλλαγές θα λειτουργήσουν ευεργετικά για τους συλλόγους, τους ποδοσφαιριστές, τους οπαδούς και γενικότερα το ίδιο το προϊόν.

«Αυτή η εξελιγμένη μορφή θα συνεχίσει να ζωντανεύει το όνειρο οποιασδήποτε ομάδας στην Ευρώπη να συμμετάσχει στο Champions League χάρη στα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο γήπεδο και θα επιτρέψει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, ευημερία και ανάπτυξη για όλους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όχι μόνο ένα μικρό, συγκεκριμένο καρτέλ», δήλωσε ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν μετά την έγκριση του νέου format από την ECA και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αύξηση των ομάδων από 32 σε 36

Κατ’ αρχάς το πρώτο που αλλάζει είναι ο αριθμός των συμμετεχουσών ομάδων και η αύξηση του από 32 σε 36 από τη σεζόν 2024-2025. Πλέον τα οκτώ γκρουπ δεν θα υφίστανται πλέον, αφού με την προσθήκη των τεσσάρων επιπλέον ομάδων, κάθε ομάδα θα παίζει τέσσερις επιπλέον αγώνες σε σχέση με την παρούσα διοργάνωση.

Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση στο νέο Champions League κάθε ομάδα θα αντιμετωπίζει δέκα διαφορετικές ομάδες, με τους μισούς αγώνες εντός και τους άλλους μισούς εκτός έδρας.

Ο τρόπος διεξαγωγής

Η προκριματική φάση αναμένεται να μείνει ως έχει, με τις ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτή να εξακολουθούν να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους μέσω της θέσης που θα κατακτούν στα εγχώρια πρωταθλήματά τους.

Όσον αφορά τις επιπλέον θέσεις η UEFA αποφάσισε να δώσει μία επιπλέον θέση στην χώρα που βρίσκεται στην 5η θέση του ranking της, εν προκειμένω στη Γαλλία, μία στον εγχώριο πρωταθλητή του πρωταθλήματος με τον υψηλότερο συντελεστή στο ranking συλλόγων μεταξύ όλων των άλλων εγχώριων πρωταθλητών που δεν έχουν προκριθεί αυτόματα στην τελική φάση του Champions League και τέλος δύο εισιτήρια στους δύο συλλόγους με την υψηλότερη βαθμολογία από εκείνους που δεν έχουν προκριθεί αυτόματα στη φάση στους ομίλους του Champions League.

Η πρόκριση στους «16»

Όσον αφορά την πρόκριση στους «16» αυτή θα πραγματοποιείται ως εξής. Οι οκτώ πρώτες ομάδες της βαθμολογίας θα προκρίνονται απευθείας στην επόμενη φάση, ενώ οι ομάδες από την 9η ως την 24η θέση θα παίζουν play offs με τις ομάδες από τις θέσεις 9-16 να αντιμετωπίζουν κατ’ αντιστοιχία εκείνες που θα τερματίσουν από την 17η και κάτω. Πιο απλά θα παίζει ο 9ος με τον 24ο, ο 10ος με τον 23ο κ.ο.κ.

Παράλληλα οι ομάδες που θα τερματίζουν από την 25η θέση και κάτω θα αποκλείονται, χωρίς πρόσβαση στο Europa League.

Οι οκτώ σύλλογοι που περάσουν από τα play offs θα προχωρήσουν στη φάση των «16» όπου θα αντιμετωπίσουν ο καθένας έναν από τους κορυφαίους οκτώ πρώτους της πρώτης φάσης. Από την φάση των «16» και έπειτα, η διοργάνωση θα διατηρήσει τη σημερινή της μορφή, χωρίς να αλλάζει κάτι.

Μέσα στο 2021 οι υπόλοιπες αποφάσεις

Όσον αφορά τώρα τις αποφάσεις σχετικά με ζητήματα των συμμετεχουσών ομάδων και των θέσεων μέσω των εγχώριων πρωταθλημάτων, τις ημερομηνίες και τα οικονομικά, αυτές θα ληφθούν μέσα στο 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το CHAMPIONS LEAGUE