Ο Fils έκανε την ανατροπή και επιβλήθηκε του Τσιτσιπά με 2-6, 6-4, 6-2, για να πάρει το εισιτήριο για τον 4ο γύρο του Internazionali BNL d’ Italia.
Ο Τσιτσιπάς είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά τον αγώνα, έκανε ό,τι ήθελε στο 1ο σετ και το κέρδισε με double break για το 6-2, μέσα σε 29 μόλις λεπτά.
Το 2ο σετ από την αρχή ήταν διαφορετικό, με τον Fils να μένει στο σερβίς του, ωστόσο στα πρώτα λεπτά του ο Στέφανος φαινόταν να έχει έναν σχετικό έλεγχο και να κλείνει ευκολότερα τα δικά του service games.
Αυτό άλλαξε στο 9ο game, όταν ο Γάλλος έκανε το καλύτερό του return game έως τότε στο ματς, πέρασε εντυπωσιακές επιστροφές και κατάφερε στο πρώτο του break point να κάνει και το break, μετά από λάθος του Στέφανου που έχασε την baseline.
Έγινε το 5-4 και αυτό ήταν το turning point του αγώνα, με τον Fils να κλείνει το 2ο σετ με love service game για το 6-4. Στη συνέχεια άνοιξε με break το 3ο σετ και έκανε γρήγορα το 2-0, έχοντας κερδίσει τους 14 από τους 15 τελευταίους πόντους που παίχτηκαν, σε εκείνο το σημείο.
Ο Τσιτσιπάς μείωσε σε 2-1, όμως ήρθε και δεύτερο break από τον Γάλλο στο 5ο game (4-1), με τον Έλληνα πρωταθλητή να δείχνει πολύ απογοητευμένος και ανήμπορος να αντιδράσει. Έκανε και το 5-1 ο Fils, που βρήκε μια αντίδραση στο 8ο game, όταν σέρβιρε για τη νίκη, αλλά εξανέμισε και την τελευταία ελπίδα του Στεφ, επιστρέφοντας από το 15-40 για να κάνει το 6-2 στο σερβίς του.
To ματς έκλεισε με ένταση, καθώς οι δυο παίκτες είχαν μια διένεξη στο φιλέ μετά το τέλος του.
Ο Fils πάντως βελτίωσε το ρεκόρ του σε 4-0 απέναντι στον Τσιτσιπά και θα συνεχίσει στους “16” της Ρώμης, όπου πιθανότατα θα συναντήσει τον Alexander Zverev. Ο Γερμανός, Νο.2 στον κόσμο, θα χρειαστεί να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά ενάντια στον Vilius Gaubas.
Ο Τσιτσιπάς έχει ακόμα έναν αγωνιστικό σταθμό στο καλαντάρι του, το 500άρι του Αμβούργου (18-24 Μαΐου), πριν το Roland Garros.
Η ήττα του πάντως σήμερα μπορεί να του στοίχισει κι άλλο χαμένο έδαφος στην κατάταξη, αφού προς το παρόν μένει στο Νο.19 του live ranking, αλλά αν συνεχίσουν στο τουρνουά οι Tomas Machac, Jakub Mensik, Karen Khachanov και Sebastian Korda, μπορούν να τον ξεπεράσουν.