Συνδεθείτε μαζί μας

ΣΤΙΒΟΣ

Απέκλεισε Ρωσία και Λευκορωσία η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου

Μια κίνηση που αποσκοπεί στον σεβασμό και τη στήριξη στην Ουκρανία.

Η μια μετά την άλλη οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες προχωρούν σε αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών και αθλητριών εξ αιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σειρά είχε η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (World Athletics) που ανακοίνωσε πως επιβάλει κυρώσεις κατά των ομοσπονδιών-μελών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Όλοι οι αθλητές, το προσωπικό υποστήριξης και οι αξιωματούχοι από τις δύο χώρες αποκλείονται από όλες τις διοργανώσεις του World Athletics Series για το άμεσο μέλλον, με άμεση ισχύ.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε όπως: «Οι επερχόμενες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Όρεγκον, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου κλειστού στίβου στο Βελιγράδι και το Παγκόσμιο κύπελλο εθνικών ομάδων βάδην, που ξεκινούν την Παρασκευή στο Ομάν (4 Μαρτίου).

Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης να εξετάσει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της Ομοσπονδίας της Λευκορωσίας, στην προγραμματισμένη σύνοδο του Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα (9-10 Μαρτίου).

Η ρωσική ομοσπονδία στίβου (RusAF) έχει αποκλειστεί από το 2015, λόγω παραβιάσεων ντόπινγκ, και ως εκ τούτου δεν δικαιούται επί του παρόντος να φιλοξενήσει παγκόσμιους αγώνες στίβου ή να στείλει ομάδες σε διεθνή πρωταθλήματα.

Η διαδικασία του ουδέτερου αθλητή (ANA) παραμένει σε ισχύ, αλλά οι Ρώσοι αθλητές που έχουν λάβει το δικαίωμα να αγωνίζονται ως ουδέτεροι για το 2022 αποκλείονται από τις διοργανώσεις της World Athletics Series για το άμεσο μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Ρώσοι αθλητές ANA ή Λευκορώσοι που είναι επί του παρόντος διαπιστευμένοι για το Παγκόσμιο κύπελλο εθνικών ομάδων βάδην και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου Βελιγραδίου 22 (18-20 Μαρτίου) θα αποσυρθεί η διαπίστευσή τους και θα απορριφθούν οι συμμετοχές, όπως και κάθε προσωπικό υποστήριξης και αξιωματούχοι».

Οι πρόεδροι της επιτροπής αθλητών της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ρενό Λαβιλενί και Βαλερί Άνταμς, χαιρέτησαν την απόφαση.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συναθλητές μας, τους αγωνιζόμενους και τους φίλους μας από την Ουκρανία που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις από απλά προβλήματα στην προπόνηση και τον αγώνα τους, αλλά φοβούνται τη ζωή τους και τις ζωές των αγαπημένων τους», είπε ο Γάλλος ολυμπιονίκης, Ρενό Λαβιλενί.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΣΤΙΒΟΣ