Συνδεθείτε μαζί μας

ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίφθηκε η προσφυγή του «Χασάπη της Βοσνίας»

Ο Ράτκο Μλάντιτς πρώην στρατηγός κατηγορείται για τη χειρότερη θηριωδία επί ευρωπαϊκού εδάφους

Απορρίφθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο η προσφυγή του Σερβοβόσνιου πρώην στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, κατά της καταδικαστικής απόφασης του 2017 για τη διάπραξη γενοκτονίας,. εγκλημάτων πολέμου κι εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95).

Σύμφωνα με την τελεσίδικη ετυμηγορία, ο 79χρονος Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία περίπου 8.000 Βόσνιων Μουσουλμάνων, αντρών και αγοριών στη Σρεμπένιτσα, το 1995, θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Ακόμη, δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποια φυλακή θα μεταφερθεί για να εκτίσει την ποινή του.

Η σφαγή της Σρεμπένιτσα, ενός θύλακα που, υποθετικά, τελούσε υπ΄οτην προστασία των Ηνωμένων Εθνών, θεωρείται η χειρότερη θηριωδία στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πενταμελής επιτροπή εφέσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου διαπίστωσε ότι ο γνωστός ως «Χασάπης της Βοσνίας» Μλάντιτς, δεν κατάφερε να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για να ακυρώσει τις προηγούμενες καταδίκες εναντίον του. Αντίθετα, αθωώθηκε για μια δεύτερη κατηγορία περί γενοκτονίας, η οποία προήλθε από εκστρατείες εκτοπισμού μη Σέρβων από βοσνιακές πόλεις κατά τον πρώτο καιρό του πολέμου. Ωστόσο, οι εισαγγελείς εφεσίβαλαν αυτήν την αθωωτική απόφαση.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης στη Χάγη, χήρες και μητέρες των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο για να ακούσουν την τελική ετυμηγορία.Σημειώνεται πως ο πρώην πολιτικός αρχηγός του Μλάντιτς, Ράντοβαν Κάρατζιτς έχει καταδικαστεί για τα ίδια εγκλήματα και εκτίει ισόβια κάθειρξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΚΟΣΜΟΣ