Συνδεθείτε μαζί μας

SUPERLEAGUE 1

Αυγενάκης: «Ο Κλάτενμπεργκ θέλει να μείνει, η UEFA συμφωνεί»

Την επιθυμία του Μαρκ Κλάτενμπεργκ να μείνει εξέφρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Την επιθυμία του Μαρκ Κλάτενμπεργκ να παραμείνει στην ΚΕΔ αποκάλυψε ο Λευτέρης Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι σύμφωνη σε αυτό είναι και η UEFA, ενώ τόνισε ακόμη μία φορά ότι πρόθεσή του είναι να ψηφίσουν όλα τα σωματεία στις επόμενες εκλογές της ΕΠΟ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»:

Η 31η Ιουλίου θα είναι η τελευταία προθεσμία για την εγγραφή στο Μητρώο και όποιο σωματείο δεν εγγραφεί, παύει να υφίσταται από 1η Αυγούστου, ή μελετάτε εναλλακτικές λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στα σωματεία να συνεχίσουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα;

«∆εν θα δοθεί καµία άλλη παράταση. Δόθηκε πέρυσι µε καταληκτική ημερομηνία την 31η 31η Ιουλίου 2022, διότι επικρατούσαν έκτακτες συνθήκες µε την πανδημία και τις πυρκαγιές, οι οποίες δυσχέραιναν την εγγραφή των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του Υφυπουργείου. Το Μητρώο, βέβαια, θυμίζω ότι κατακρίθηκε αδίκως όταν προ διετίας θελήσαμε να το εφαρμόσουμε, βάζοντας τάξη και επιδιώκοντας να νοικοκυρέψουμε το αθλητικό τοπίο. Κατακρίθηκε τότε το αυτονόητο! Δηλαδή να γνωρίζουμε όλοι, καθώς το Μητρώο είναι προσβάσιμο στους πάντες, ποια είναι νόµιµα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας να μπορούν να ενισχύονται µε διαφανή κριτήρια κάθε χρόνο, να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Πολιτείας και της Τοπικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, να αποφασίζουν στις Γενικές των να απολαμβάνουν οι νεαροί αθλητές τα ευεργετήματα των νόµων, χωρίς εκπλήξεις των προηγούμενων ετών, όταν σωματεία χωρίς αθλητική αναγνώριση ακύρωναν µε συμμετοχή τους επιτυχίες όλων, εν αγνοία τους. Πλέον, διαπιστώνω ότι το Μητρώο έχει αγκαλιαστεί από τη συντριπτική πλειονότητα της αθλητικής οικογένειας, ακόμα κι από εκείνους που στάθηκαν καχύποπτοι στο ξεκίνημά του. Στο Μητρώο του 2020 εγγράφηκαν 4.000 σωματεία, σε εκείνο του 2021 άγγιξαν τις 4.900 και ήδη οι 2.200 νέες αιτήσεις για το Μητρώο 2022 αποδεικνύουν περίτρανα την αποδοχή του. Από την 1η Αυγούστου, λοιπόν, όποιο σωματείο δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο δεν θα µπορεί να κάνει χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, ούτε να συμμετάσχει στα πρωταθλήματα. Ομοίως και όσα εγγεγραμμένα σωματεία είναι ήδη στο Μητρώο 2021 , εφόσον δεν επικαιροποιήσουν, όπως οφείλουν, τα στοιχεία ία τους τους μέχρι το τέλος του του έτους.

Ποια είναι η θέση σας για τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΕΠΟ; Έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής;

«∆εν έχω καµία ανάμιξη και ο θεσμικός µου ρόλος δεν είναι να μεσολαβώ για να συμβεί το αυτονόητο. Ο θεσμικός µου ρόλος είναι να παρακολουθώ, ως εγγυητής της νομιμότητας σε κάθε αθλητικό πεδίο, ότι θα διεξαχθούν σωστές και καθαρές εκλογές. Πρωτοβουλίες, ωστόσο, εξακολουθούν να αναπτύσσονται µε τις υπερκείμενες αρχές ΕΠΟ, την FIFA και την UEFA. Συνεργαστήκαμε επί µακρόν για να συνταχθεί η Ολιστική Μελέτη και δια της πιστής εφαρμογής της να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της προόδου για την Ομοσπονδία και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή την πιστή εφαρμογή επιδιώκουμε, την υλοποίηση στο 100% του πνεύματος της Ολιστικής Μελέτης».

Θα υπάρξει η δυνατότητα από τις επόμενες εκλογές της ΕΠΟ να ψηφίσουν και τα σωματεία;

«Αυτή ήταν και παραμένει η πρόθεσή µας. Το είχα δηλώσει από τον Ιανουάριο του 2020, πριν καν συνταχθεί η Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, έπειτα από τις υπογραφές του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη µε τους προέδρους των διεθνών συνομοσπονδιών. Τι πιο δημοκρατικό, διαφανές και αντιπροσωπευτικό από την διευρυμένη εκλογική βάση, από το να συναποφασίζουν χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία, αντί µερικών δεκάδων αντιπροσώπων; Αυτό είναι το “φάρμακο” απέναντι στη χειραγώγηση, στη διαφθορά, στην καθοδήγηση. Ο ενεργότερος ρόλος της βάσης, των ερασιτεχνικών σωματείων, επιβάλλεται να υπάρχει, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες αθλητικές Ομοσπονδίες στη χώρα µας. Και στις 52, πλην της ΕΠΟ. Η Ολιστική Μελέτη αναφέρει ρητά την ανάγκη για αντιπροσωπευτικότερο σώµα Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, ωστόσο, η εφαρμογή της στο νέο Καταστατικό της Ομοσπονδίας απέχει παρασάγγας από το πνεύμα της σύστασης. Κι αυτό αλλοιώνει σοβαρά, πλήττει στον πυρήνα της την Ολιστική Μελέτη και τις προοπτικές ανάπτυξης του ποδοσφαίρου µας µέσω της εφαρμογής της».

Θα εφαρμοστεί η επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα; Ο κ. Κλάτενμπεργκ θα ανανεώσει τη θητεία του; Ποια είναι η εικόνα που έχετε;

«Στο επαγγελματικό µας ποδόσφαιρο όλοι όσοι εμπλέκονται είναι επαγγελματίες: Ποδοσφαιριστές, προπονητές, διοικητικά στελέχη, ανώνυμες εταιρίες. Μόνο η διαιτησία δεν είναι επαγγελματική κι αυτό φαντάζει οξύμωρο, αλλά και τροχοπέδη για τη συνολική ανάπτυξη. Οι προτάσεις κ. Κλάτενμπεργκ, που άκουσα µε µεγάλο ενδιαφέρον, είναι στη σωστή κατεύθυνση, γι’ αυτό και συστήσαμε αμέσως µία κοινή ομάδα εργασίας προκειμένου να διερευνηθούν τάχιστα τα απαιτούμενα Βήματα για την καθιέρωση της επαγγελματικής διαιτησίας και στην Ελλάδα . Γνωρίζω ότι ο κ. Κλάτενμπεργκ επιθυμεί να συνεχίσει το έργο του και επόμενη σεζόν, ανανεώνοντας τη θητεία του, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό βρίσκει σύµφωνη την UEFA και αναμένω τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν µε τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το SUPERLEAGUE 1