Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπάιντεν: «Σε κατ’οίκον κράτηση σύμβουλοι του Πούτιν»

Ο Πλανητάρχης έχει λόγους να πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει θέσει συμβούλους του σε κατ’οίκον κράτηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε την Πέμπτη πως η κυβέρνησή του έχει «ενδείξεις» πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «απέπεμψε ή έθεσε σε κατ’ οίκον κράτηση ορισμένους συμβούλους του», αν και αναγνώρισε πως δεν υπάρχουν «ατράνταχτες αποδείξεις» γι’ αυτό.

Όμως ταυτόχρονα ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως υπάρχει «πολλή σεναριολογία» γύρω από τον Ρώσο ομόλογό του και εκτίμησε πως ίσως δεν πρέπει να «δίνεται και πολλή βαρύτητα» στις πληροφορίες για την κατάσταση στη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις μίλησε για «πληροφορίες» από ανοικτές πηγές –με άλλα λόγια, όχι από υπηρεσίες πληροφοριών– κατά τις οποίες Ρώσοι αξιωματούχοι «παραμερίστηκαν, απομακρύνθηκαν» ή τέθηκαν «σε κατ’ οίκον κράτηση».

«Έχουμε λόγους να θεωρούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν αισθάνεται πως τον παραπλάνησαν. Αν δείτε τις τελευταίες πέντε ή έξι εβδομάδες, έκανε σαφώς λάθος υπολογισμούς», είπε.

Η διευθύντρια επικοινωνίας της αμερικανικής προεδρίας Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, πιο κατηγορηματική, μίλησε προχθές Τετάρτη περί «μόνιμων εντάσεων» ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και στρατηγούς του.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως αντιμετωπίζει με «σκεπτικισμό» τις ανακοινώσεις της Ρωσίας ότι αποσύρει μέρος των στρατευμάτων της από περιοχές της Ουκρανίας και επικεντρώνεται στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ως τώρα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι (η Ρωσία) οδεύει να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το Κίεβο», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους έπειτα από την τοποθέτησή του για την αποδέσμευση μεγάλου μέρος του στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και «εγκατέλειψαν» το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Χοστομέλ, βορειοδυτικά του Κιέβου, όμως «συνεχίζουμε να θεωρούμε πως πρόκειται για αναδιάταξη» δυνάμεων. «Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οι στρατιώτες αυτοί επιστρέφουν σπίτια τους, ή ότι θα σταματήσουν να εμπλέκονται» σε μάχες, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ