Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπόρις Τζόνσον: Περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Βρετανίας στην Ουκρανία

«Το Συντηρητικό κόμμα δεν λαμβάνει χρήματα από Ρώσους ολιγάρχες», τόνισε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Βρετανία θα προσφέρει περαιτέρω στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και θανατηφόρων αμυντικών όπλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Υπό το φως της ολοένα και πιο απειλητικής συμπεριφοράς από τη Ρωσία και σύμφωνα με την προηγούμενη στήριξή μας, το Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα θα παράσχει ένα περαιτέρω πακέτο στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία. Αυτό θα περιλαμβάνει ‘θανατηφόρα’ βοήθεια με τη μορφή αμυντικών όπλων και ‘μη θανατηφόρα’ βοήθεια», δήλωσε ο Τζόνσον στο Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο Τζόνσον αρνήθηκε ότι το Συντηρητικό του κόμμα έλαβε δωρεές από Ρώσους ολιγάρχες, λέγοντας ότι όλοι όσοι χρηματοδότησαν το κυβερνών κόμμα είναι καταγεγραμμένοι στη Βρετανία.

Το Συντηρητικό κόμμα έχει λάβει κεφάλαια από ορισμένους δωρητές που έχουν αποκτήσει μεγάλο μέρος του πλούτου τους στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν από την Εκλογική Επιτροπή.

Ερωτηθείς εάν δεσμεύεται να εγκαταλείψει δωρεές από Ρώσους ολιγάρχες, ο Τζόνσον δήλωσε στο Κοινοβούλιο: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό… να καταλάβουμε ότι δεν λαμβάνουμε χρήματα από Ρώσους ολιγάρχες… λαμβάνουμε χρήματα από ανθρώπους που είναι καταγεγραμμένοι να ψηφίσουν, στο βρετανικό μητρώο συμφερόντων».

Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας για τα μέσα ενημέρωσης εκλήθη να επανεξετάσει την άδεια μετάδοσης του ρωσικού ειδησεογραφικού δικτύου RT μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει και να δώσει εντολή για την ανάπτυξη στρατευμάτων σε περιοχές αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ερωτηθείς στο Κοινοβούλιο για το εάν θα ζητήσει από τη ρυθμιστική αρχή Ofcom να επανεξετάσει την άδεια του RT, ο Τζόνσον δήλωσε πως εκτιμά ότι η αρμόδια υπουργός για τον Πολιτισμό, τα ΜΜΕ και τα Αθλήματα «έχει ήδη ζητήσει από την Ofcom να επανεξετάσει το θέμα αυτό».

«Αλλά αυτό που θα πω… είναι ότι ζούμε σε μια δημοκρατία», πρόσθεσε ο Τζόνσον. «Ζούμε σε μια δημοκρατία που πιστεύει στην ελευθερία λόγου. Και νομίζω ότι είναι σημαντικό να αφήσουμε την Ofcom παρά τους πολιτικούς να αποφασίσουν ποιους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης θα απαγορεύσουν, αυτό είναι που κάνει η Ρωσία».

Η εφημερίδα Times ανέφερε σήμερα ότι η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού έχει ζητήσει από την Ofcom να λάβει δράση απέναντι στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να διασπείρει παραπληροφόρηση.

«Ανησυχώ ότι δίκτυα όπως το RT, τα οποία η Ofcom έχει βρει ότι έχουν κατ’ επανάληψη παραβιάσει τον Ραδιοτηλεοπτικό Κώδικα στο παρελθόν, θα επιδιώξουν επίσης να μεταδώσουν επιζήμια παραπληροφόρηση για την εν εξελίξει κρίση στην Ουκρανία», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις σε επιστολή προς την Ofcom, αντίγραφο της οποίας αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ