Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημιουργία μόνιμης έκθεσης ενθυμημάτων Εθνικής Αντίστασης στην Στοά Μακάσι

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπέγραψε την ένταξη του έργου

Στη δημιουργία μόνιμης έκθεσης ενθυμημάτων Εθνικής Αντίστασης προχωρά η δημοτική αρχή στη Στοά Μακάσι στο Ηράκλειο.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπέγραψε την ένταξη του έργου, σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργηθούν οι αναγκαίοι χώροι για την υποδοχή του κοινού, τη φύλαξη του χώρου και την τοποθέτηση του προβλεπόμενου εκθεσιακού – λειτουργικού εξοπλισμού. Οι εργασίες που προβλέπονται είναι απόλυτα συμβατές με τη φύση και τους περιορισμούς του ίδιου του χώρου, ήπιες και αναστρέψιμες και αφορούν: α) σε εργασίες διαμόρφωσης της έκθεσης, εντός της στοάς Μακάσι, β) σε εργασίες διαμόρφωσης της χαμηλής πλατείας και γ) σε εργασίες διαμόρφωσης του χώρου υποδοχής εξωτερικά της στοάς. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Ηρακλείου, με χρηματοδότηση 750.000 ευρώ από το Ε.Π. 2014-2020 της Περιφέρειας Κρήτης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.

Η στοά Μακάσι ή αλλιώς«πύλη της Μνήμης», πήρε το όνομα της από τον Γκαμπριέλε Ταντίνι ντι Μαρτινέγκο, Βενετό στρατιωτικό του Μηχανικού, ο οποίος το 1519 ανέλαβε την εποπτεία των οχυρωματικών έργων της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, στη στοά οι Γερμανοί κρατούσαν τους αιχμαλώτους προτού τους μεταφέρουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το Ηράκλειο, τιμώντας την ιστορία της στοάς, έχει αναρτήσει αναθηματικές στήλες με τα ονόματα των αιχμαλώτων οι οποίοι συνελήφθησαν απ’ τις κατοχικές δυνάμεις την 15η Ιουνίου 1943, σε μια προσπάθεια των Γερμανών να αναστείλουν τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων στο Ηράκλειο. Οι τριακόσιοι αιχμάλωτοι κρατήθηκαν στη στοά Μακάσι μέχρι να μεταφερθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η θλιβερή εκείνη ημέρα έχει μείνει στην Ιστορία ως το Μεγάλο Μπλόκο στην Αντίσταση της Κρήτης.

Στη στοά Μακάσι αιχμαλωτίστηκαν ένα χρόνο αργότερα διακόσιοι πενήντα Κρητικοί και τριακόσιοι πενήντα Εβραίοι, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο των γερμανικών αντιποίνων για την απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, καθώς και άλλοι, που οι Γερμανοί θεωρούσαν επικίνδυνους για τα στρατεύματα τους. Οι συγκεκριμένοι αιχμάλωτοι κατά τη μεταφορά τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με το φορτηγό πλοίο ΤΑΝΑΊΣ, πνίγηκαν όλοι στις 7 Ιουνίου 1944, πλησίον της Σαντορίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ