Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή στα 91 του ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την πολιτική της περεστρόικα έφυγε από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 91 ετών.

«Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ πέθανε σήμερα το απόγευμα ύστερα από μακρά, σοβαρή ασθένεια», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο της Μόσχας στο οποίο νοσηλευόταν.

Είχε αναλάβει γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ το 1985, παραλαμβάνοντας μία χώρα που είχε στο παρασκήνιο βαθιά προβλήματα. Προσπάθησε να αναστρέψει μια πορεία διάλυσης, προτάσσοντας τη διαφάνεια και το άνοιγμα της οικονομίας και του κράτους, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Γκορμπατσόφ θα ταφεί δίπλα στη σύζυγό του Ράισα στη Μόσχα

Ο Γκορμπατσόφ θα ταφεί στο νεκροταφείο Novodevichy της Μόσχας δίπλα στη σύζυγό του Ράισα, η οποία πέθανε το 1999, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει τις επιθυμίες της οικογένειας.

Λίγοι ηγέτες στον 20ο αιώνα είχαν τόσο βαθιά επίδραση στην εποχή τους. Σε λίγο περισσότερο από έξι ταραχώδη χρόνια, ο κ. Γκορμπατσόφ σήκωσε το Σιδηρούν Παραπέτασμα, αλλάζοντας αποφασιστικά το πολιτικό κλίμα του κόσμου.

053_20181201BUSH13__5__2
Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και ο τότε Σοβιετικός Πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι της Φινλανδίας στις 9 Σεπτεμβρίου 1990

Στο εσωτερικό του υποσχέθηκε και έδωσε μεγαλύτερη διαφάνεια καθώς έβαζε στόχο να αναδιαρθρώσει την κοινωνία της χώρας του και την παραπαίουσα οικονομία. Δεν ήταν πρόθεσή του να εκκαθαρίσει τη σοβιετική αυτοκρατορία, αλλά μέσα σε πέντε χρόνια από την άνοδό του στην εξουσία είχε προεδρεύσει της διάλυσης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Τερμάτισε τη σοβιετική κατάρρευση στο Αφγανιστάν και, σε ένα εξαιρετικό πεντάμηνο το 1989, στάθηκε στο πλευρό του καθώς το κομμουνιστικό σύστημα κατέρρευσε από τη Βαλτική μέχρι τα Βαλκάνια σε χώρες που είχαν ήδη αποδυναμωθεί από την εκτεταμένη διαφθορά και τις ετοιμοθάνατες οικονομίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΠΟΛΙΤΙΚΗ