Συνδεθείτε μαζί μας

ΔΙΑΤΡΟΦΗ- ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η γεύση της αφήνει μια γλύκα

Τα αποτελέσματα της έχουν και πικρή γεύση

Η γλύκα της δημιουργεί συναισθήματα και εμπειρίες, ανεβάζει τη διάθεση και κάνει την καθημερινότητα πιο ευχάριστη. Την ίδια στιγμή όμως επιβαρύνει σώμα και πνεύμα, με τα αρνητικά να είναι σαφέστατα περισσότερα από τα, όποια, θετικά.

 Το εκπληκτικό είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε ευρέως για τις αρνητικές παρενέργειες της ζάχαρης στο ανθρώπινο σώμα. Ή που, τουλάχιστον, αγνοεί το ευρύ κοινό. Ας τα βάλουμε σε μία σειρά, ξεκινώντας από τα, θεωρητικά, λιγότερο γνωστά και καταλήγοντας στα περισσότερο διαδεδομένα.

Πέτρες στα νεφρά
Μεγάλες ποσότητες ζάχαρης (από κρυσταλλική επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη ή επεξεργασμένα τρόφιμα) αυξάνει τις πιθανότητές για πέτρες στα νεφρά.

Ουρική αρθρίτιδα
Είναι γνωστό ότι αυτή η επώδυνη αρθρίτιδα μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση πάρα πολύ κόκκινου κρέατος, λιπαρών, αστακού κ.λπ. Το ίδιο ισχύει όμως και για τη φρουκτόζη. Όταν το σώμα σας καταρρεύσει, απελευθερώνεται μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνες. Αυτό μπορεί να κάνει το ουρικό οξύ να συσσωρεύεται στο αίμα, το οποίο με τη σειρά του σχηματίζει σκληρούς κρυστάλλους στο μεγάλο δάχτυλο των ποδιών, στα γόνατα και σε άλλες αρθρώσεις.

Διαταραχές διάθεσης
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τη ζάχαρη με την ψυχική υγεία. Σε μία από τις πιο πρόσφατες διαφάνηκε ότι η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τις πιθανότητες (κατά 25%) να αποκτήσει κάποιος άγχος ή κατάθλιψη, σε σχέση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν πολλή ζάχαρη. Η ζάχαρη μάλιστα οδηγεί και σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς δημιουργεί πρόσθετες και συνεχείς ανάγκες που αναζητούν ικανοποίηση.

Ελλειμματική προσοχή
Η ζάχαρη φαίνεται να επιδεινώνει το περίφημο σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και στους ενήλικες και στα παιδιά, στα οποία μάλιστα φαίνεται να προκαλεί υπερκινητικότητα.   

Φτωχός ύπνος
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να προκαλέσει απότομες ενεργειακές  ανόδους και καθόδους. Έτσι, μπορεί να δυσκολεύεστε να μείνετε ξύπνιος στη δουλειά ή το βράδυ να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε βαθιά και ξεκούραστα, προκαλώντας σας περίεργες αφυπνίσεις και ενδεχομένως υπερένταση, ειδικά αν καταναλώσατε πριν να ξαπλώσετε ένα μεγάλο μπολ προφιτερόλ.

Οι συνήθεις επιπτώσεις
Πέραν αυτών η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα στα δόντια, ειδικά στα παιδικά, παχυσαρκία, ανεβάζει τη χοληστερίνη, ευθύνεται για καρδιοπάθειες, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ επιβαρύνει το συκώτι

Πόσο πολύ, όμως, είναι το πολύ;
Οι αμερικανικοί οργανισμοί υγείας συνιστούν τη λήψη ως και 25 γραμμαρίων την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι 36 για τους άνδρες. Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν σε 6 και 9 κουταλάκια του γλυκού αντίστοιχα. Η ποσότητα αυτή αφορά το σύνολο της ημερήσιας κατανάλωσης, ήτοι «φανερά» και «κρυφά», δηλαδή ως προσθήκη στα ροφήματα, αλλά και ως αθέατη πλευρά των κάθε λογής γλυκισμάτων, ακόμη και του ψωμιού.

ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΔΙΑΤΡΟΦΗ- ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ