Συνδεθείτε μαζί μας

EUROBASKET

Η Σλοβενία πέρασε στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ!

Με τον Ντόντσιτς… βγαλμένο από βιντεοπαιχνίδι με 42 πόντους

Με τον Λούκα Ντόντσιτς να παίζει… μόνος του την Ιταλία, η ομάδα του Αλεξάντερ Σέκουλιτς κυριάρχησε από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό του αγώνα στο παρκέ της «Xiaomi Arena», παίρνοντας για όγδοη φορά στην ιστορία της την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης με το τελικό 84-77, παρά τη μεγάλη αντεπίθεση των «ατζούρι» στο φινάλε να επιστρέψουν από το -17!

Ο σούπερ σταρ των Λος Άντζελες Λέικερς ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 42 πόντους (6/8δ., 5/11τρ., 15/16β.), 9 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα, με τον Κλέμεν Πρέπελιτς να ήταν ο μοναδικός άλλος Σλοβένος με διψήφιο αριθμό πόντων (11π.). Για τους «ατζούρι», πήγε στράφι η εξαιρετική εμφάνιση του Σίμονε Φοντέκιο με 22 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα.

Πλέον, η Σλοβενία θα βρει στον δρόμο της την πανίσχυρη Γερμανία την ερχόμενη Τετάρτη (10/09), με τον νικητή να παίρνει το εισιτήριο για τα ημιτελικά και τη ζώνη των μεταλλίων!

Το ματς: 

Η Ιταλία μπήκε δυναμικά στο πρώτο δίλεπτο της αναμέτρησης και με τα καλάθια των Σπανιόλο και Μέλι προηγήθηκε με 4-0. Αυτό ήταν… Κάπου εκεί ξεκίνησε μια μυθική… ραψωδία του Λούκα Ντόντσιτς, με τον σούπερ σταρ της Σλοβενίας να «σεληνιάζεται» και να σκοράρει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο! Ωσάν βγαλμένος από βιντεοπαιχνίδι, ο «Luka Magic» πέτυχε 22 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο – οι 18 εξ αυτών συνεχόμενοι – οδηγώντας τη χώρα του στο εντυπωσιακό +18 της πρώτης περιόδου (11-29), έχοντας διπλάσιους πόντους από όλη την Ιταλία!
Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με καλάθι του Ντιούφ και τρίποντο του Πρέπελιτς στα «καπάκια», με τη διαφορά να πηγαίνει για πρώτη φορά στο +19 για το 32-13 στο 12′. Ξεπερνώντας σιγά-σιγά το αρχικό σοκ, η ομάδα του Τζιανμάρκο Ποτσέκο άρχισε να βρίσκει τα πατήματά της και τον αγωνιστικό της ρυθμό, «ροκανίζοντας» σταδιακά τη διαφορά. Με πρωταγωνιστές του Φοντέκιο και Παγιόλα που είχαν από 11 και 9 πόντους αντίστοιχα, αλλά και με «σύμμαχο» το μακρινό τους σουτ (6/8 τρίποντα), οι «ατζούρι» κατάφεραν να μειώσουν μέχρι και τους 7 (38-45) στο 19′, προτού οι Νίκολιτς και Ντόντσιτις με δικούς τους πόντους στείλουν τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με το σκορ στο 40-50. Όσον αφορά τον Λούκα, έκλεισε το ημίχρονο με 30 πόντους (9/13 εντός πεδιάς, 8/9 βολές) σε λιγότερο από 17 λεπτά συμμετοχής!
Στις αρχές της τρίτης περιόδου, ο Σίμονε Φοντέκιο με τέσσερις μαζεμένους πόντους έγραψε το 44-50, με τη Σλοβενία να απαντά – μα φυσικά – με πρωταγωνιστή τον Ντόντσιτς, ο οποίος με πέντε πόντους έστειλε τη διαφορά στο +15 για το 59-44 στο 25′. Οι τυπικά γηπεδούχοι αντέδρασαν και με δύο back-to-back τρίποντα των Φοντέκιο και Μέλι, έριξαν τη διαφορά κάτω από τους δέκα (50-59) ένα λεπτό αργότερα.
Με τον Ντόντσιτς στον πάγκο για τις απαραίτητες ανάσες, εκείνοι που βγήκαν μπροστά για τη Σλοβενία ήταν οι Πρέπελιτς και Όμιτς. Με έξι πόντους ο πρώτος και πέντε ο δεύτερος, η ομάδα του Αλεξάντερ Σέκουλιτς, όχι μόνο δεν έχασε τη διαφορά, αλλά έφτασε και στο +15, με τον Νίκολιτς σε «νεκρό» χρόνο να γράφει το 72-56 του τρίτου δεκαλέπτου!

Με την Ιταλία να βρίσκεται με την πλάτη στον… τοίχο, η ομάδατου Ποτσέκο μπήκε στο παρκέ με το «μαχαίρι» στα δόντια, αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα και να επιστρέψει στο ματς. Χάρη στην εκπληκτική τιους άμυνα, αλλά και με τους πόντους των Νιάνγκ και Γκαλινάρι, οι τυπικά γηπεδούχοι «ροκάνισαν» τη διαφορά, μειώνοντας στους 3 για το 75-78 στο 37′!

Μάλιστα, λίγο αργότερα, ο Φοντέκιο με ένα δίποντο έφερε το ματς στον πόντο (76-78) κάνοντας ντέρμπι το ματς στο τελευταίο δίλεπτο. Ο Ντόντσιτς όμως δήλωσε «παρών» και με ψυχραιμία από την γραμμή των βολών, όπου είχε 4/4 στα τελευταία δευτερόλεπτα, «καθάρισε» την υπόθεση νίκης για τη Σλοβενία με το τελικό 84-77!

Τα δεκάλεπτα: 11-29, 40-50, 56-72, 77-84.

Δείτε εδώ την στατιστική του αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το EUROBASKET