Συνδεθείτε μαζί μας

ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις

Νέες οικονομικές κυρώσεις κατά ρωσικών κρατικών εταιρειών και τραπεζών

Νέες οικονομικές κυρώσεις κατά ρωσικών κρατικών εταιρειών και τραπεζών ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λις Τρας, σφίγγοντας ακόμη περαιτέρω τον κλοιό γύρω από το Κίεβο.

Η Βρετανίδα υπουργός ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές τράπεζες δεν θα μπορούν να εκκαθαρίζουν πληρωμές σε στερλίνα, ενώ τα μέτρα θα εφαρμοστούν στη Sberbank, που είναι και η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Επίσης, θα παγώσουν πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία τριών επιπλέον τραπεζών, δηλαδή τις Otkritie, Sovcombank και VEB.

Η νομοθεσία που θα υιοθετήσει η βρετανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει στο ρωσικό κράτος να αντλεί χρέος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι ρωσικές εταιρείες, πάνω από 3 εκατομμύρια συνολικά, δεν θα έχουν πρόσβαση στις βρετανικές κεφαλαιαγορές.

Παράλληλα, θα επιβληθεί περαιτέρω απαγόρευση εξαγωγών σε βασικούς τομείς, όπως η μικροηλεκτρική, ο ναυτιλιακός εξοπλισμός και ο εξοπλισμός ναυσιπλοΐας.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, με επιστολή του σε όλα τα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου, ζήτησε να μην δοθεί πρόσβαση σε κανένα σκάφος τα οποία έχουν ρωσική σημαία, ή έχουν νηολογηθεί ή ανήκουν ή ελέγχονται ή ναυλώνονται ή είναι προς εκμετάλλευση.

Η Τρας επανέλαβε ότι έχει μια λίστα ολιγαρχών που θα αντιμετωπίσουν περισσότερες κυρώσεις. Όπως είπε το Ηνωμένο Βασίλειο «θα στοχεύσει τις οικογένειες των ολιγαρχών, τους ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτούς, τους ανθρώπους που τους υποστηρίζουν και τους ανθρώπους που τους διευκολύνουν», κάτι που ερμηνεύεται ότι αφορά δικηγορικά γραφεία, τράπεζες και εταιρείες επικοινωνίας του Λονδίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΚΟΣΜΟΣ