Συνδεθείτε μαζί μας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικά και οι δηλώσεις του φόρου κληρονομιάς από τον Απρίλιο

Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων από τον Απρίλιο

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών για συγκεκριμένες περιπτώσεις, στην ψηφιακή εποχή περνάνε και οι δηλώσεις του φόρου κληρονομιάς.

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία και τις επισκέψεις στην εφορία για όσους αποκτούν ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία με κληρονομιά με την ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τον Απρίλιο οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty από το γραφείο του συμβολαιογράφου, ενώ μέχρι τον Μάρτιο η ΑΑΔΕ θα έχει εντάξει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στις εφορίες.

Να σημειωθεί ότι για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, ενώ από εφέτος πολλοί φορολογούμενοι που κληρονομούν ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών.

Σημειώνεται πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συμμετέχει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 έχοντας εμπλοκή σε οκτώ μεταρρυθμίσεις και 18 επενδύσεις στον Άξονα 4.1 «Φορολογικά εργαλεία πιο φιλικά για την ανάπτυξη και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης» του Πυλώνα 4 «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας».

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι οι εξής:

  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης.
  • Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ.
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Φορολογικών Ελέγχων.
  • Ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές & σημεία πώλησης (POS).
  • Περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Κωδικοποίηση και Απλούστευση της Φορολογικής Νομοθεσίας.
  • Νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
  • Εισαγωγή υπερ-αποσβέσεων δαπανών για πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ