Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλείνει τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση

Δείτε τις ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν.

Νέες αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Κομισιόν Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για την Ρωσία, το μπλόκο στο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift για τις ρωσικές τράπεζες.

«Τα αεροσκάφη από την Ρωσία πλέον δεν θα μπορούν να προσγειώνονται, ούτε να απογειώνονται αλλά ούτε και να υπερίπτανται του εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Πρώτον, κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής άδειας ή ρωσικού ελέγχου. Δεν θα μπορούν να προσγειωθούν, να απογειωθούν ή να πετάξουν πάνω από το έδαφος της ΕΕ. Συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ ολιγαρχών».

«Δεύτερον, θα απαγορεύσουμε τη ‘μηχανή’ μαζικών μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου στην ΕΕ. Τα κρατικά Russia Today και Sputnik και οι θυγατρικές τους, δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν. Αναπτύσσουμε εργαλεία για την απαγόρευση της τοξικής και επιβλαβούς παραπληροφόρησής τους στην Ευρώπη».

«H ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι, η γενναιότητα του και η ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού αποτελούν έμπνευση για όλους μας. Καλωσορίζουμε με ανοιχτές αγκάλες όσους πρέπει να ξεφύγουν από τις βόμβες του Πούτιν. Υποστηρίζουμε τα ανατολικά κράτη μέλη μας στη φιλοξενία και τη φροντίδα αυτών των προσφύγων» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως επισήμανε δε, «για πρώτη φορά, η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων και εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ