Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορωνοϊός: Αρση περιορισμών και στοχευμένοι έλεγχοι

Τι αλλάζει από σήμερα για τους εμβολιασμένους

Περισσότερες ελευθερίες στη διασκέδασή τους απολαμβάνουν από σήμερα οι εμβολιασμένοι, καθώς αίρονται οι περιορισμοί που ισχύουν σε εσωτερικούς χώρους σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια και γενικά χώρους διασκέδασης όπου όλοι οι πελάτες έχουν εμβολιαστεί. Ετσι, πλέον οι εμβολιασμένοι αλλά και όσοι διαθέτουν βεβαίωση νόσησης το τελευταίο εξάμηνο θα μπορούν να διασκεδάζουν όρθιοι και χωρίς αποστάσεις και χωρίς περιορισμό στην πληρότητα των καταστημάτων.

Αναλυτικά:

• Σε μικτούς χώρους , δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, η χρήση μάσκας παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον κορονοϊό για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και οι τελευταίοι για να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.
• Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο, τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί και για 15 ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθούν, αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους που κινούνται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν αποφασίσει να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους .
• Σε τέτοιους χώρους, όπως είναι καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, η ζωή των θαμώνων επιστρέφει σε πλήρη κανονικότητα, καθώς θα μπορούν να διασκεδάζουν χωρίς περιορισμούς, να είναι όρθιοι και να χορεύουν.
• Να σημειωθεί πως στους κλειστούς χώρους διασκέδασης για εμβολιασμένους θα υπάρχει κανονικά μουσική και δεν θα περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας τους

• Οι υπεύθυνοι των χώρων που θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους θα πρέπει να ελέγχουν σχολαστικά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς οι έλεγχοι από την Πολιτεία, όπως λένε πηγές του υπουργείου Υγείας, θα είναι αυστηροί.
• Επίσης από σήμερα σε μεγαλύτερη ελευθερία θα βρίσκονται οι πολίτες περιοχών που είναι στο «κόκκινο», όσον αφορά το επιδημιολογικό τους φορτίο. Οι περιοχές αυτές από σήμερα δεν θα μπαίνουν σε μίνι lockdown, αλλά απλώς θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ώστε οι κάτοικοί τους να είναι πιο προσεκτικοί και να τηρούν πιο σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση αντισηπτικού και μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός αλλά και στους μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Ας σημειωθεί πως και στις «κόκκινες» περιοχές οι εσωτερικοί χώροι εστίασης και διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους, θα λειτουργούν σε πλήρες καθεστώς ελευθερίας για τους εμβολιασμένους πελάτες τους. Επίσης δεν θα υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών.
• Σε όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, το προσωπικό θα πρέπει να είναι είτε εμβολιασμένο είτε να κάνει τα απαραίτητα rapid test που ήδη προβλέπονται και σε κάθε περίπτωση να φορά μάσκα.
• Διευκρινίζεται σε κάθε τόνο από τους ειδικούς ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα να … πετάξουμε την μάσκα και ότι τα μέτρα αφορούν μόνο χώρους εστίασης και διασκέδασης και όχι λοιπές δραστηριότητες σε άλλους μικτούς χώρους με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους όπως τα μέσα μεταφοράς, τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όπως σινεμά, συναυλίες και θέατρα, τις δημόσιες υπηρεσίες κ.α

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με τις άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες ξεκινούν στοχευμένο πρόγραμμα ελέγχων στο σύνολο της επικράτειας. Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης καθώς και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.324 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων 540 εντοπίστηκαν στην Αττική, 357 στη Θεσσαλονίκη και 156 στη Λάρισα. Υψηλός αριθμός κρουσμάτων για άλλη μία μέρα δηλώθηκε από την Πιερία (85), τη Μαγνησία (79), την Καβάλα (71) την Πέλλα και την Ημαθία (58 κρούσματα).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα μας 15.069 θάνατοι. Στασιμότητα καταγράφεται στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (334 χθες). Χθες δηλώθηκαν 185 νέες εισαγωγές ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, στα νοσοκομεία της επικράτειας, και εκδόθηκαν 165 εξιτήρια λόγω ίασης.

Εκκληση Σακελλαροπούλου
Εκκληση προς τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο απηύθυνε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που επισήμανε ότι «η έξοδος από την υγειονομική κρίση είναι δική μας επιλογή». Οπως δήλωσε από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» το οποίο επισκέφθηκε για να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19, «στη μάχη κατά του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει τόσα θύματα και πόνο στην ανθρωπότητα, η επιστήμη μάς έχει εφοδιάσει με το εμβόλιο, τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, σε συνδυασμό και με τα άλλα υγειονομικά μέτρα, που έχουμε ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από την πανδημία. Αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από τις γνώμες των ειδικών, αλλά και από τα ίδια τα πραγματικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, 10 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσούν σοβαρά από τον ιό δεν έχουν εμβολιαστεί». Και η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε: «Κάνω έκκληση σε όσους από τους συμπολίτες μας διστάζουν ή αρνούνται να εμβολιαστούν για τους δικούς τους λόγους να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να προσέλθουν το ταχύτερο δυνατόν στα εμβολιαστικά κέντρα. Με την πράξη τους αυτή δεν θα ωφελήσουν μόνο τον εαυτό τους, αλλά θα προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο. Η έξοδος από την υγειονομική κρίση είναι πια δική μας επιλογή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ