Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρώσεις στη Ρωσία και από την Ιαπωνία

Στο στόχαστρο και η Μαρία Ζαχάροβα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο 15 φυσικά και εννέα νομικά πρόσωπα, ανάμεσά τους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας και της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις εξαγωγές ρωσικών στρατιωτικών ειδών, της Rosoboronexport.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που υφίστανται κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης τυχόν πόρων που διαθέτουν στην ιαπωνική δικαιοδοσία, είναι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, και άλλοι.

Στο στόχαστρο μπήκε επίσης η United Aircraft Corp., κατασκευάστρια αεροσκαφών. Συνολικά, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 95 φυσικά και νομικά πρόσωπα από την ιαπωνική κυβέρνηση, ανάμεσά τους επτά τράπεζες.

Έχει διαταχθεί επίσης το πάγωμα πόρων που τυχόν διαθέτουν οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκο.

Η Ιαπωνία συνεχίζει να συμμετέχει σε έργα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη, από τα οποία αποσύρθηκαν οι Shell και ExxonMobil.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα, μοιάζοντας να επαμφοτερίζει λόγω από τη μια της μεγάλης σημασίας τους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και από την άλλη της βούλησής του να συντονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη της G7 στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

Ο ρώσος πρεσβευτής στο Τόκιο τόνισε χθες Πέμπτη ότι το λογικό θα ήταν να συνεχιστεί η συνεργασία στα «αμοιβαία επωφελή» ενεργειακά έργα στη Σαχαλίνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ