Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας 2022

Ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας 

Η πληρωμή για τα τέλη κυκλοφορίας 2022 γίνεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, με την προθεσμία να λήγει στις 28 του μήνα. Όπως έχει γίνει γνωστό, το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα δώσει άλλη προθεσμία.

Οι κάτοχοι των οχημάτων έχουν λοιπόν, ακόμη λίγες ημέρες μπροστά τους προκειμένου να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και να αποφύγουν τα πρόστιμα  ή ακόμα και τις χρεώσεις από την ασφάλεια ή τα έξοδα κίνησης, όσοι το επιθυμούν να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2022 βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοστελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), στην πλατφόρμα MyCar.

Στην πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι κάτοχοι των οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να:

– Θέσουν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά τους, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθούν τη ΔΟΥ τους.

– Κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

– Άρουν την ακινησία του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Φέτος, τα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν QR Code, με σκοπό τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ΙΧ. Σκανάροντας τον κωδικό QR, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να πληρώσουν άμεσα μέσω web banking και από το κινητό τους τηλέφωνο το ποσό των τελών κυκλοφορίας 2022. Παράλληλα, η πληρωμή μπορεί να γίνει και στις τράπεζες, είτε και μέσω web banking.

Η εξόφληση στα τέλη κυκλοφορίας 2022 μπορεί να γίνει και χωρίς κωδικούς TAXISnet. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας επιλέγουν:

– Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

– Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Τσουχτερά πρόστιμα

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης οχήματος δεν εξοφλήσει εγκαίρως, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τσουχτερό πρόστιμο, που ισούνται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:

– Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
– Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό ΔΧ.
– Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Για τη ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Για να θέσετε το αυτοκίνητο σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να συνδεθείτε στην εφαρμογή myCAR της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς Taxisnet. Στη συνέχεια:

– Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.

– Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

– Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

– Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:

– Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος

– Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

– Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί

– Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού

– Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή

– Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση

– Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας

– Πλειστηριασμού του οχήματος

– Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου

– Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Όταν πρόκειται το όχημα να τεθεί σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ