Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόνο 10% προστασία από παραλλαγή Δέλτα από 1η δόση εμβολίων

Mε τη δεύτερη δόση η προστασία εκτοξεύεται στο 95%.

Άτομα που έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από τον κορωνοϊό είναι πλέον πιο πιθανό να προσβληθούν ξανά λόγω της παραλλαγής Δέλτα, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύει στο περιοδικό Nature.

Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη ικανότητα της συγκεκριμένης εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής να αποφεύγει την άμυνα των αντισωμάτων που ενεργοποιεί η αρχική λοίμωξη, μια ικανότητα πολλαπλώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της βρετανικής παραλλαγής Άλφα.

Η ίδια μελέτη τονίζει επίσης ότι η προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα από την πρώτη δόση των εμβολίων είτε της Pfizer είτε της AstraZeneca δεν είναι παρά μόνο της τάξης του 10%, αν και με τη δεύτερη δόση η προστασία εκτοξεύεται στο 95%.

Τα πορίσματα αυτά εξηγούν την ταχεία διασπορά της παραλλαγής Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα πλήρως.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι η προστασία από τη μια δόση των εμβολίων είναι εξίσου χαμηλή και έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής Βήτα.

Ο οργανισμός Δημόσια Υγεία Αγγλίας ανακοίνωσε την ίδια ώρα ότι πλέον έχουν ανιχνευθεί 216.249 κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια αύξηση της τάξης των 54.268 κρουσμάτων ή του 34% σε μία εβδομάδα. Στην παραλλαγή Δέλτα οφείλεται το 99% του συνόλου των κρουσμάτων.

Έχουν επίσης καταγραφεί (στην Αγγλία) 257 θάνατοι φορέων της παραλλαγής Δέλτα. Εξ αυτών οι 231 ήταν ηλικίας άνω των 50 ετών και οι 26 κάτω των 50.

Από τα θύματα άνω των 50 ετών, το 71% ήταν ανεμβολίαστοι. Υπήρχαν επίσης 42 θύματα που είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά και 116 που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Από τα 26 θύματα κάτω των 50 ετών, οι 21 δεν είχαν κάνει καμία δόση του εμβολίου, τρεις είχαν κάνει την πρώτη δόση και δύο ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Επίσης, 1.904 φορείς της παραλλαγής Δέλτα έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο στην Αγγλία. Οι 1.283 ήταν κάτω των 50 ετών και οι 615 άνω των 50 ετών.

Από αυτούς τους 615 πιο ηλικιωμένους νοσηλευθέντες, το 32% ήταν ανεμβολίαστοι και το 43%, δηλαδή 265 φορείς, πλήρως εμβολιασμένοι. Από τους 1.283 νοσηλευθέντες κάτω των 50 ετών, το 77% δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου και το 4%, δηλαδή 48 ασθενείς, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Εν τω μεταξύ, στοιχεία από το NHS Αγγλίας δείχνουν ότι περίπου το 6% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου άνω των 80 ετών δεν έχει κάνει ακόμα ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε περίπου 171.000 πολίτες.

Εξάλλου, η τακτική έρευνα του King’s College του Λονδίνου που βασίζεται στην εφαρμογή καταγραφής συμπτωμάτων Covid με την ονομασία ZOE, δείχνει ότι από τα υπολογιζόμενα 22.638 ημερήσια νέα κρούσματα τα 11.084, σχεδόν τα μισά, αφορούν πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Ο δείκτης θετικότητας για όσους έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου είναι 3,2% και για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι 1%.

Οι ερευνητές του King’s College επισήμαναν εξάλλου ότι αν και τα εμβόλια φαίνεται ότι πράγματι έχουν αποδυναμώσει πολύ σημαντικά τη σύνδεση μεταξύ νέων κρουσμάτων και θανάτων, παρόλα αυτά καταγράφεται ακόμα μεγάλος αριθμός πολιτών με συμπτώματα της λεγόμενης «Covid διαρκείας», συγκεκριμένα 500 την ημέρα.

Τονίζουν επίσης ότι η χώρα δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωση του νεότερου κύματος της πανδημίας που οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα. Υπολογίζεται ότι υπάρχει ένας φορέας με συμπτώματα Covid ανά 159 κατοίκους.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ