Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα δεδομένα: Ο κορονοϊός προκαλεί μέχρι και προβλήματα ακοής!

1 στους 7 ανθρώπους που είχαν κορονοϊό έχουν αυτό το “αντίκτυπο” της λοίμωξης

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να πλήξει και την ακοή, προκαλώντας ένα σύμπτωμα που συχνά διαταράσσει σημαντικά τη καθημερινή ζωή των ασθενών.

Το σύμπτωμα αυτό περιγράφεται απο τους πάσχοντες ως ένα συνεχές κουδούνισμα στο ένα ή και στα δύο αυτιά, που διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά. Όπως εξηγεί η Dr. Sarah Sydlowski, διευθύντρια του Προγράμματος Εμφυτευμάτων Ακοής στην Cleveland Clinic του Οχάιο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα ακοής μπορεί να αποτελέσουν νέα συνέπεια ή να επιδεινωθούν εξαιτίας της Covid-19. Το βουητό στ’ αυτιά, όμως, είναι το συχνότερο. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Το βουητό στα αυτιά συνήθως περιγράφει ένα κουδούνισμα που ακούν οι ασθενείς, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Μπορεί όμως να είναι και άλλοι ήχοι. Μερικοί ασθενείς, λ.χ., έχουν μουσικές εμβοές: ακούνε το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά. Άλλοι μπορεί να ακούνε έναν βρυχηθμό, ένα βούισμα, ακόμα και τον ήχο που κάνουν τα μεγάλα κύματα όταν χτυπάνε στην ακτή. Οι ήχοι αυτοί δεν παράγονται από εξωτερικές πηγές, αλλά συνήθως από κάποια βλάβη μέσα στο αυτί».

Παράλληλα, η Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας και άλλοι οργανισμοί  ανέφεραν ότι τα ακοολογικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων το βουητό, αποτελούν πιθανές συνέπειες της Covid-19.  Οι οργανισμοί αυτοί τόνισαν πως, βάσει των ευρημάτων μελέτης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υπολογίζεται ότι:

  • Το 7,6% των ασθενών με Covid-19 παρουσιάζουν απώλεια της ακοής
  • Το 14,8% παρουσιάζουν βουητό στα αυτιά
  • Το 7,2% παρουσιάζουν ιλίγγους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ