Συνδεθείτε μαζί μας

AUTO – MOTO

Νέοι κανόνες εμπλοκής για μάχες τροχό με τροχό στη Formula 1

Μια δική του εκδοχή του… VAR θα έχει πλέον ο μηχανοκίνητος αθλητισμός.

Η αναμονή έφτασε στο τέλος της και το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 ξεκινάει σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου. Ομάδες και οδηγοί είναι έτοιμοι για μία νέα σεζόν γεμάτη μάχες, δράμα, ανατροπές και ίντριγκα. Από θέση ισχύος θα εκκινήσει το Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari, o οποίος κατάφερε να πάρει την πρώτη pole position του 2022.

Τη νέα χρονιά οι ομάδες και οι οδηγοί θα είναι αντιμέτωποι με την ανανεωμένη Διεύθυνση Αγώνα. Ο Μάικλ Μάσι είναι παρελθόν από τη θέση αυτή και στο GP Μπαχρέιν το ρόλο του Διευθυντή θα έχει ο Νιλς Βίτιχ. Το ρόλο αυτό θα μοιράζεται μαζί με τον Εντουάρντο Φρέιτας, ενώ η FIA δημιούργησε και τη δική της εκδοχή του VAR, που θα βοηθάει στη λήψη αποφάσεων.

Μία από τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Βίτιχ είναι το γεγονός πως δεν θα δίνει εντολές σε ομάδες να δώσουν οι οδηγοί τους πίσω μία θέση, αν την έχουν πάρει αποκτώντας αθέμιτο πλεονέκτημα, π.χ. «κόβοντα;» μια στροφή. Θα είναι αποκλειστικά απόφαση των ομάδων να κρίνουν αν έχουν κερδίσει παράνομα θέση. Επιπλέον, δεν θα υπάρχουν οι εκτενείς συζητήσεις με τις ομάδες που είχαμε μέχρι το 2021. Ωστόσο θα έχουν το δικαίωμα να ενημερώσουν τη Διεύθυνση Αγώνα για τους λόγους που δεν θα δώσουν τη θέση τους πίσω, ώστε να ενεργήσει ως υπερασπιστική γραμμή σε περίπτωση που οι αγωνοδίκες εξετάσουν κάποιο συμβάν. Οι οδηγοί έχουν περιθώριο μόνο έναν γύρο για να δώσουν πίσω τη θέση.

Ο Βίτιχ το βράδυ της Παρασκευής είχε συνάντηση με τους οδηγούς και ξεκαθάρισε ορισμένα στάνταρ αναφορικά με τις μάχες εντός πίστας. Από το 2022, αν δύο μονοθέσια είναι δίπλα-δίπλα στην κορυφή της στροφής, τότε ο οδηγός που βρίσκεται στην εσωτερική έχει την υποχρέωση στην έξοδο να αφήσει χώρο ίσο τουλάχιστον με το πλάτος ενός μονοθεσίου στον οδηγό που είναι δίπλα του.

Μένει να δούμε τι δράση θα μας προσφέρει ο πρώτος αγώνας του 2022, με τη Ferrari να είναι στην pole position. Το πρωτάθλημα έχει διάρκεια 23 αγώνες, τον μεγαλύτερο αριθμό στην ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το AUTO – MOTO