Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιάννης Βρούτσης στο υπουργείο Αθλητισμού

Mετά την παραίτηση του Νότη Μηταράκη και την αντικατάστασή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον Γιάννη Οικονόμου

Ντόμινο που επηρεάζει τον αθλητισμό στην κυβέρνηση. Επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ο Νότης Μηταράκης, με τον Γιάννη Οικονόμου να παίρνει τη θέση του αφήνοντας το υπουργείο Αθλητισμού και τον Γιάννη Βρούτση να αναλαμβάνει το εν λόγω χαρτοφυλάκειο.

Ο Γιάννης Οικονόμου παρέμεινε στη θέση του μόλις έναν μήνα και δίνει αλλού τη σκυτάλη, στον βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19:00, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Tο βιογραφικό του νέου επικεφαλής του Αθλητισμού:

Ο Γιάννης Βρούτσης γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιουνίου 1963 και είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι παντρεμένος με τη Θεοδώρα Βαγενά και πατέρας δύο παιδιών.

Μέλος της ΟΝΝΕΔ από το 1978, διετέλεσε δύο φορές μέλος του Εκτελεστικού της Γραφείου. Εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών ως εφοριακός και αρθρογραφούσε σε περιοδικά για φορολογικά θέματα. Το 1990, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα. Την περίοδο 1990-1993, υπήρξε γενικός γραμματέας του ΔΣ του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά. Το διάστημα 1990-1992, ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, υπεύθυνος Μαθητικού και την περίοδο 1994-1995, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, υπεύθυνος Λεκανοπεδίου Αττικής. Την περίοδο 1992-2002, διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εφοριακών του υπουργείου Οικονομικών.

Το 1994 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος της νομαρχίας Αθηνών και επανεξελέγη το 1998, το 2002 και το 2006. Από το 1997 μέχρι και το 2007, ήταν αιρετό μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το διάστημα 1999-2001, διετέλεσε πρόεδρος του διευρυμένου νομαρχιακού συμβουλίου ΑΘηνών-Πειραιώς. Τις περιόδους 1999-2002 και 2003-2006 εξελέγη μέλος του ΔΣ της ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας). Το διάστημα 1999-2003, χρημάτισε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων, θέση την οποία διατήρησε και τις περιόδους 2003-2005 και 2005-2008. Από το 2003 μέχρι το 2005, ήταν γενικός γραμματέας του ΔΣ των Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων και το ίδιο διάστημα διετέλεσε πρόεδρος της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΚΕ Αττικής και Κυκλάδων. Την περίοδο 2004-2007, εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Το διάστημα 2005-2007, διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΔΟΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες) και πρόεδρος της Πανελλήνιας ΔΑΚΕ Εφοριακών. Έχει διατελέσει αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ. Είναι μέλος των συλλόγων “Κάτω Μεριά” και “Φιλοτίου” Νάξου.

Το 2007, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κυκλάδων με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Το Δεκέμβριο του 2009, ορίστηκε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τον Ιούνιο του 2012, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Τον Ιανουάριο του 2015, ορίστηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (τρίτος) του κόμματος, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 ορίστηκε εκ νέου κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (δεύτερος) της ΝΔ από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη. Στις 9 Ιουλίου του 2019, ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέση στην οποία παρέμεινε ως τις 5 Ιανουαρίου 2021.

Η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, ακολουθεί:

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου. Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αρμοδιότητα τα ζητήματα Αθλητισμού, τοποθετείται ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19:00, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΠΟΛΙΤΙΚΗ