Συνδεθείτε μαζί μας

ΟΦΗ

ΟΦΗ: Στον αστερισμό του 3

Λίγο πριν τ΄αλώνια και σχεδόν στα σαλόνια και …ξανά

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από την ανάληψη της προεδρίας Μπούση στον ΟΦΗ, και μπορεί να μην είναι ακριβώς σήμερα η ημερομηνία των γενεθλίων ανάληψης (Οκτώβριος του 18) αλλά θεωρώ ότι αυτή την βδομάδα πρέπει να αναφέρουμε κάποια στοιχεία καθώς ξεκινάει το τέταρτο πρωτάθλημα υπό την ηγεσία Μπούση και της ομάδος του.

Ο αριθμός 3 λοιπόν είναι ένας αριθμός αρκετά ικανοποιητικός για να θέσουμε επί χάρτου κάποια στοιχεία για να κριθούν «εξ ημών» όπως νομίζει ο καθένας.

Τρεις καλοκαιρινές μεταγραφικές περιόδους είχε στη διάθεση του ο ΟΦΗ, τρεις αγωνιστικές σεζόν ολοκλήρωσε και τρία καλοκαίρια είχε για να πουλήσει χρυσό να ξεφορτωθεί παλτά ή να φορτωθεί άλλα.

Μια ομάδα καρδιογράφημα, μια ομάδα για δυνατούς λύτες καθώς κάθε χρόνο έχει να μας παρουσιάσει κάτι συζητήσιμο.Με την παρουσία του ΟΦΗ δεν βαριέσαι αυτή την τριετία είτε με το αρνητικό του είτε με το θετικό του πρόσωπο, δημιούργησε συζητήσεις και ερωτηματικά.

Ο ΟΦΗ του Μπούση έχει βγει στον αγωνιστικό χώρο για επίσημα παιχνίδια 106 φορές και δεν νομίζω ότι οι αριθμοί των αποτελεσμάτων του είναι τόσο ελκυστικοί.

106 παιχνίδια με 29 νίκες, 27 ισοπαλίες και 50 ήττες με γκολ υπέρ 113 και κατά 146. Όπως μας δείχνουν οι αριθμοί στο 27% των αγώνων του έχει νικήσει, στο 26% έχει έρθει ισόπαλος και στο 47% έχει ηττηθεί. Αν σκεφτούμε ότι αυτά τα παιχνίδια είναι σχεδόν ίσα μέσα κι έξω δεν νομίζω ότι πρέπει να υπερηφανεύεται για την απόδοση του, ιδιαίτερα έχοντας μια έδρα που άλλοτε δεν την άλωνε κανείς.Όσο για τα γκολ η αναλογία είναι κάθε 2 που βάζω δέχομαι 3.

Αυτή την τριετία, η αστάθεια του, τον έφερε να αγωνιστεί και λίγο πριν τ΄αλώνια και σχεδόν στα σαλόνια. Και χρησιμοποιώ το ”λίγο πριν” και το ”σχεδόν” γιατί σε μπαράζ παραμονής με τον Πλατανιά και με buzzer beater απέφυγε τον υποβιβασμό, ενώ βρέθηκε στη κλήρωση του europa league μετά από μια εικοσαετία αλλά οι Κύπριοι του έκοψαν μαχαίρι το Ευρωπαϊκό ταξίδι που ξεκινούσε από το Γεντί Κουλέ.

Πορεία καρδιογράφημα λοιπόν με μπαράζ παραμονής το καλοκαίρι του 19, έξοδο στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 20, και playout με σωτηρία το φετινό καλοκαίρι.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει το μεταγραφικό παζάρι αυτά τα χρόνια ,παίκτες να πηγαινοέρχονται, λίγοι να στεριώνουν και κάθε χρόνο η ομάδα να χτίζεται.

Πάμε να ρίξουμε μια ματιά και σε ονόματα παικτών που  «I came, I saw, I conquered»** να το πούμε και στα αγγλικά καθώς είναι κατά κάποιο τρόπο και η επίσημη γλώσσα του σωματείου.Και δεν είναι απαραίτητο όλη αυτή η σοδειά παικτών να έφυγε αποτυχημένη γιατί μέσα σ΄αυτούς υπήρχαν και (οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα) παίκτες που έφυγαν με μεταγραφή και ο ΟΦΗ πληρώθηκε θεωρώ καλά για να γίνουν οι μετακινήσεις.

Πριν μπούμε σε ονόματα και διευθύνσεις που λένε στο χωριό μου, πάμε να δούμε συγκεντρωτικά σε αριθμούς τι παίζει κάθε χρόνο και τι παραμένει στην ομάδα τον επόμενο.

Το 2018-2019 αγωνίστηκαν 31 παίκτες κι από αυτούς 5 είναι και σήμερα στο ρόστερ της ομάδας.

Το 2019-2020 αγωνίστηκαν 26 παίκτες κι από αυτούς 9 είναι και σήμερα στο ρόστερ της ομάδας. (Σταθεροί οι 5 άρα + 4)

Το 2020-2021 αγωνίστηκαν 32 παίκτες κι από αυτούς 20 είναι και σήμερα στο ρόστερ της ομάδας.

Θετικό χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός της βάσης των παικτών κάθε χρόνο ανεβαίνει κάτι που δείχνει ότι τα παιδιά έρχονται με προοπτική παραμονής στον ΟΦΗ και όχι σαν λύσεις ανάγκης.

Ονόματα παικτών με διαφορετική προσφορά ο καθένας,με υπέρ και κατά με παλτά αλλά και παίκτες που έλειψε η παρουσία τους.

Φιγκειρέδο, Σεμέδο, Μάνος, Βαζ, Σακόρ, Κουτρουμπής, Μπράουν , Στάρτζεον, Σαρδινέρο, Γουόλι, Ζοάο Βίκτορ, Βαφέας ,Μίγγος, Σολίς, Γκαργκαλατζίδης, Σασί και άλλοι…

Ονόματα παικτών που έφεραν χρήματα στον ΟΦΗ κι έφυγαν με μεταγραφή, ονόματα που έπαιξαν ότι μπορούσαν τους ευχαρίστησαν και τους αποχαιρέτησαν γιατί ήθελαν κάτι καλύτερο και κάποια παλτά που για τον καιρό της πόλης ήταν βαριά.

Οι μεταγραφές είναι ένα ρίσκο για οποιαδήποτε ομάδα αλλά και για όποιον παίκτη αποφασίσει να αλλάξει περιβάλλον.Δεν θα αναλύσω τώρα τους λόγους που είναι αρκετοί και πολύπλοκοι. Θεωρώ όμως σ αυτό το κομμάτι 2 πράγματα. Το ένα είναι ότι μεταγραφές γίνονται μόνο το καλοκαίρι και ο χειμώνας είναι για τους μάνατζερ ,για τους γκρινιάρηδες, για να κινείται η αγορά και γι άλλα θέματα. Και το δεύτερο ότι αν σε μια ομάδα παίξουν και προσφέρουν ως βασικοί και αναντικατάστατοι το 40% των μεταγραφών σου τότε έχεις κάνει καλά τη δουλειά σου.Αν δε, πάει και παραπάνω το ποσοστό τότε είσαι πολύς καλός στη δουλειά σου.

Σ αυτή την τριετία Μπούση δεν θα σχολιάσω τώρα τίποτα άλλο μη αγωνιστικό.Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε αλλά εν καιρώ. Απλά αφού μιλάμε σήμερα για το αγωνιστικό να αναφέρουμε ότι ο ΟΦΗ την τελευταία διετία έχει πτωτική πορεία στην απόδοση του σε βασικούς τομείς ανάπτυξης δημιουργίας αλλά και άμυνας.

2019-20                           2020-2021

34 βαθμοί                          19 βαθμοί

35 γκολ                              22 γκολ

24 ασίστ                            11 ασίστ

1 γκολ /8,3 προσπ           1 γκολ 10,1 προσπ

Τελειώνοντας να σημειώσω ότι πάγια τακτική του ΟΦΗ είναι να μην ενημερώνεται κανείς για τα οικονομικά των μεταγραφών. Είναι μια τακτική που μας θυμίζει τη περίοδο του Βαρδινογιάννη στο Ηράκλειο με παίκτες να πηγαινοέρχονται αλλά χωρίς νούμερα.Όπως έβγαλε πχ ο Βόλος τη πώληση του Δουβίκα ή ο ΠΑΟΚ του Τζόλη ή και άλλες ομάδες, δεν είναι νομίζω κακό να ξέρει ο φίλαθλος του ΟΦΗ για τις πωλήσεις ή ακόμα και τα συμβόλαια των ελεύθερων που έρχονται στην ομάδα.

Μέχρι το τέλος της βδομάδας θα μιλήσουμε για το φετινό ρόστερ του ΟΦΗ, παίκτες που ήρθαν αλλά και που έφυγαν από την ομάδα αλλά και ότι άλλο χρειάζεται πριν την πρεμιέρα της Δευτέρας.

**«I came, I saw, I conquered» και για τους Κρητικούς το γνωστό  «ήλθον,είδον και απήλθον»

ΥΓ Πριν κρίνεις τον παίκτη σου, ψάξε τη πορεία του, πριν και μετά την παρουσία του στην ομάδα σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΟΦΗ