Συνδεθείτε μαζί μας

SUPERLEAGUE 1

“Oh ΟΦΗ, My ΟΦΗ”

Τι είδαμε και τι θα δούμε κι από ποιους από τον φετινό ΟΦΗ

Δεν απομένει αρκετός χρόνος για να σκεφθώ, όλο και κάτι θα ξεχνάω.Είναι και αυτό το άγχος ρε γαμώτο, όποτε ξεκινάει ένα ταξίδι. Τα πήρα όλα όσα θα μου χρειαστούν σ΄αυτό το ταξίδι? Δεν είναι δα και μικρό αλλά και ούτε μεγάλο.Θα μπορέσω να γεμίσω ή και να αδειάσω τη βαλίτσα μου μετά από τρεις μήνες.Είναι κι αυτό ένα αρνητικό, χμμ ή και θετικό στοιχείο.Θα δείξει στη πορεία.

Για να ξανατσεκάρω το βαλιτσάκι μου!!

Δημιουργικότητα,εμπειρία,θάρρος,θράσος,αγωνία ,ενθουσιασμός,ερωτήματα αλλά και μια ολιά φόβο που λέμε εδώ στη Κρήτη.

Όχι για το βαλιτσάκι που θα πάρω μέσα στη πτήση αλλά γι΄αυτό που έχω δώσει, στις αποσκευές, το βαρύ, αυτό που δεν το έφτιαξα μόνος μου αλλά με τη βοήθεια και την εύρεση των πραγμάτων που θα πάρω από τους υπεύθυνους.

Άλλωστε το project της παρέας λέει ότι (παράδειγμα) εγώ θα κάνω πρόταση, ότι θέλω παπούτσια, και αυτοί θα αποφασίζουν αν μου πάρουν μοκασίνι, μποτάκι, αθλητικό ή παντόφλα.Ελπίζω να μη ξανάρθουν αυτά τα ξώφτερνα που πετάμε κάθε χρόνο. Είναι και το οικονομικό στη μέση. Αυτός που πληρώνει και καλά αποφασίζει.Έτσι ήταν πάντα.

Τις αγχωμένες σκέψεις μου ήρθε να διακόψει η ανακοίνωση «Παρακαλώ προσδεθείτε, είμαστε έτοιμοι για την  απογείωση» και ξαφνικά στο μυαλό μου δεν μπήκε μόνο το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη αλλά οι 40 επόμενες μέρες μέχρι την επιστροφή από το Αγρίνιο.Δύσκολα παιχνίδια, ακόμα και στο σπίτι μας με τους δικέφαλους.

Άρχισε το πρόσωπο μου να δείχνει στο λευκό του πάγου… Ο ηλικιωμένος κύριος που καθόταν δίπλα μου, μου χαμογέλασε και μου ψιθύρισε: «Μη φοβάσαι…. Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα! Θα έχουμε ένα υπέροχο ταξίδι!!!»

Που να ήξερε ότι εμείς οι προπονητές δεν ξέρουμε ποτέ τον προορισμό του ταξιδιού μας και πότε τελειώνει.Είμαστε εκεί για να αδράξουμε την κάθε μέρα ως την τελευταία όπως έλεγε και ο Ρόμπιν Γουίλιαμς στον κύκλο των χαμένων ποιητών.

Η εισαγωγή μας ήταν κάπως διαφορετική σήμερα αλλά νομίζω ότι όλο και κάποιος θα μπήκε στη θέση αυτού του τύπου της εισαγωγής μας. Μιλάμε για τον προπονητή μιας ομάδας γενικότερα αλλά και ειδικότερα του ΟΦΗ.

Δεν είναι η πρόθεση μου να μπω στα παπούτσια του εκάστοτε προπονητή του ΟΦΗ και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Νίκου Νιόπλια, αλλά βλέποντας ότι σε λιγότερο από 72 ώρες θα ξεκινήσει άλλο ένα πρωτάθλημα είπα σαν προπονητής, παράγοντας, άσχετος της εξέδρας αλλά βασικά ως δημοσιογράφος, που είναι έξω από τα τετριμμένα και (ευτυχώς ) έχει τη δυνατότητα να λέει και να γράφει ότι θέλει χωρίς δαμόκλειο σπάθη, υποβολείς, φιλίες και συμφέροντα, να ρίξω μια ματιά στο φετινό ρόστερ του ΟΦΗ.

Θα ξεκινήσω όμως με τον καπετάνιο της υπόθεσης το Νίκο Νιόπλια. Δεν χρειάζεται να κάνουμε αναλύσεις για μια προσωπικότητα του ποδοσφαίρου, για έναν άνθρωπο που έκανε όνομα στο χώρο από τη δουλειά του κι όχι δουλειά από το όνομα του.

Ο Νίκος, ας μου επιτραπεί η προσφώνηση με το μικρό του, (καθώς τον γνώρισα στο ντεμπούτο του στο Μαρτινέγκο πριν 38 χρόνια) δεν έχει να δείξει στον ΟΦΗ την αξία του γιατί την έχει αποδείξει στους αγωνιστικούς χώρους αλλά και στους πάγκους που έχει κάτσει. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με άλλους που κρίνονται καθημερινά για να καταφέρουν να δείξουν αν αξίζουν ή όχι τη θέση την οποία κατέχουν. Σημειώνω για να σας προλάβω τα αποτελέσματα δεν είναι απόρροια βραχυπρόθεσμων αλλά μακροπρόθεσμων στόχων.

Κλείνοντας με τον προπονητή  να σας πω ότι ένας προπονητής που εργάζεται και προσπαθεί , καταφέρνει και σπουδαίες επιτυχίες και μεγάλες αποτυχίες. Πέρα από το αποτέλεσμα όμως, ένα είναι σίγουρο ότι όλοι αυτοί που περιμένουν για να κόψουν κεφάλια μετά από κάθε ένα ματς (αν αυτό πάει στραβά) και το βουλώνουν απογοητευμένοι όταν πάει καλά είναι πιο άσχετοι από οποιονδήποτε προπονητή.

Εδώ θα κρίνουμε όλη τη διάρκεια της χρονιάς κάθε παίκτη και τον προπονητή για κάθε ματς ξεχωριστά με τις καλές και τις κακές στιγμές τους ,με τις ιδιαιτερότητες των παιχνιδιών, και χωρίς διάθεση αποκεφαλισμού και αρνητισμού. Χωρίς όμως και διάθεση να βλέπουμε μόνο θετικά στοιχεία. Όταν ένας παίκτης παρατεταμένα δεν τραβάει ή η ομάδα κερδίζει κάθε εθνική γιορτή καλό θα είναι κάποιοι να μην μας κάνουν το άσπρο μαύρο. Άλλη η δουλειά μας και άλλη η δουλειά τους.

Διαβάζοντας τις σκέψεις μας για το φετινό ρόστερ, είτε διαφωνείτε είτε συμφωνείτε πάρτε τον κάθε παίκτη και τοποθετείστε τον στα ρόστερ των υπόλοιπων ομάδων της superleague.Θα δείτε εικονικά, αν μπορεί αξιολογικά να είναι σε δεκαοκτάδα η ενδεκάδα άλλων ομάδων. Όπως και παίκτες που έφυγαν ή που έρχονται τσεκάρετε ποια είναι η συνέχεια τους ή ποια ήταν η πορεία τους και κατέληξαν στον ΟΦΗ.Νομίζω ότι θα σας βοηθήσει να βγάλετε συμπεράσματα για κάποια θέματα.

ΡΟΣΤΕΡ

Τέσσερις τερματοφύλακες έχει η ομάδα και η φετινή απόκτηση ενός εξ αυτών δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στους υπόλοιπους για την βασική θέση. Γιατί άλλο βασικός και άλλο αναπληρωματικός ειδικά σ΄αυτή τη θέση. Ο ΟΦΗ έδειξε από το 2019 στην πρώτη ουσιαστικά καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο των νέων ότι ήθελε τερματοφύλακα.Πήρε τον Ισπανό Όσκαρ Γουόλι έπαιξε σ΄ένα!!! ματς με τη Λάρισα και στα υπόλοιπα ο Σωτηρίου.Πέρυσι πάλι μεταγραφή για βασικό τερματοφύλακα τον Βάτερμαν ο οποίος έπαιξε 15 ματς και 12 ο Σωτηρίου.Άρα καμία εμπιστοσύνη στον βασικό.Πάμε πάλι φέτος σε μεταγραφή τερματοφύλακα με την περσινή τριάδα να παραμένει και να υποβιβάζεται μια θέση παρακάτω στην ιεραρχία.

Ο Επασί ήρθε για βασικός, είναι ήδη 4 χρόνια στην Ελλάδα με γεμάτες την πρώτη και την τελευταία του χρονιά  σε Λεβαδειακό και Λαμία αντίστοιχα.Ας ελπίσουμε ότι οι εμφανίσεις του δεν θα είναι τέτοιες που θα πρέπει να μοιραστούν οι συμμετοχές σε όλους, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Σε μια άμυνα που δέχεται εύκολα γκολ τα τελευταία χρόνια θα δούμε ποιοι έφυγαν και είχαν εμφανίσεις και όχι όλα τα πάρε δώσε (στυλ Ζοάο Βίκτορ 3 συμμετοχές).

Αρχικά Κουτρουμπής και Μπράουν των 19 εμφανίσεων έκαστος αποχαιρέτησαν το καλοκαίρι του 20 ενώ ήταν βασικοί καθώς και ο Νάστος που ήταν υπέρβαση οι 15 εμφανίσεις του και παράλληλα έδειχναν την έλλειψη ποιότητας και παικτών στο ρόστερ.Και δεν θέλω να μειώσω καθόλου ένα παίκτη που το δικό του άριστα το πολλαπλασίαζε με το πάθος,το ζήλο και την ενέργεια που είχε στο παιχνίδι του.Ανεξάρτητα αν το άριστα του ήταν πλέον λίγο για τον ΟΦΗ.

Την περσινή χρονιά γίνονται λοιπόν και προσθήκες στο αμυντικό κομμάτι πέραν των αποχωρήσεων.Η βαρύγδουπη μεταγραφή του διεθνή Σελίμοβιτς(Λουξεμβούργο) κάνει μετά βίας 11 συμμετοχές. Ο Βαφέας που ήδη έχει γεύση της ομάδας δεν μπορεί να πάρει ρόλο βασικού και τελειώνει με 10 εμφανίσεις κι έξοδο από την ομάδα. Βούρος και Διαμαντής δίνουν πολλά περισσότερα στην ομάδα από ότι περίμενε,ειδικά από τον Διαμαντή ο οποίος θα έπαιρνε ματς και παραστάσεις κι έβγαλε αναντικατάστατος όλο το πρωτάθλημα.Έπεσε στα βαθειά κι όχι μόνο επέπλευσε αλλά έκανε και συγχρονισμένη κολύμβηση στα κύματα της χρονιάς. Γιαννούλης και Κοροβέσης με αρκετά παιχνίδια και θετικό πρόσημο στο τέλος της σεζόν ενώ αφήνω στο τέλος, άλλες 2 καλές προσθήκες στα 2 άκρα της άμυνας, Ουές και Λυμπεράκη με γεμάτο πρωτάθλημα, με καλές εμφανίσεις με προοπτικές εξέλιξης και οι δύο που έχουν και τα τακτικά τους λάθη και τις αδυναμίες τους, στην παράλληλη δουλειά του αμύνομαι και επιτίθεμαι σε όλη τη πλευρά. Ο Μαρινάκης λόγω τραυματισμού δεν είχε συμμετοχές και ουσιαστικά επέστρεψε στα Playouts.’Εμπειρος και ικανός είναι έτοιμος για τη φετινή χρονιά.Άφησα τελευταίο τον Πασαλίδη τη φετινή μεταγραφή αμυντικού, μία και καλή, ένα παίκτη που μπορεί να γίνει ο κεντρικός πρωταγωνιστής της άμυνας του ΟΦΗ και να κάνει τη διαφορά.

Πάμε στη νευραλγική μεσαία γραμμή του ΟΦΗ.Μεγάλη ιστορία τι παίκτες έχει εδώ κάθε ομάδα, αφού σ΄αυτό το χώρο ξεκινούν αλλά και τελειώνουν πολλά.Δεν είναι μόνο οι επιθετικοί υπεύθυνοι για τα γκολ που θα επιτευχθούν ούτε οι αμυντικοί γι αυτά που θα δεχτεί η ομάδα.Η μεσαία γραμμή έχει και ανασταλτικές και δημιουργικές υποχρεώσεις.Παίκτες μόνο να υπάρχουν, να τρέχουν, να κόβουν αλλά και να έχουν φαντασία, δημιουργικότητα και πλουραλισμό.

Από αυτό το χώρο ξεκινώντας από αυτούς που έφυγαν τη τελευταία διετία είναι ο Σακόρ των σταθερά άνω του 50% εμφανίσεων αυτά τα δύο χρόνια, ο Βαζ της μιας χρόνιας γιατί πέρυσι τραυματίστηκε και φέτος αποχαιρέτησε,ο Σολίς των 6 ματς και ο Μίγγος  με 3 ματς σε 2 χρόνια.

Η ομάδα έχει τον σταθερό Νέιρα 39 συμμετοχές τα τελευταία 2 χρόνια, Μεγιάδο 36 συμμετοχές, Ναμπί με χαμένη τη περσινή χρονιά λόγω τραυματισμού αλλά τη ξέρει τη μπάλα, και τον αναγεννημένο Στάϊκο.Έρχεται πέρυσι να προστεθεί η ποιότητα αλλά και η αστάθεια απόδοσης του Ντε Γκούζμαν μαζί με τη νεανική όρεξη του Μπαλογιάννη.

Στο φετινό ρόστερ στους παραπάνω προστίθεται ποιότητα με την έλευση των Γκαγιέγκος και Τοράλ οι οποίοι έρχονται και όχι μόνο θέλουν αλλά και μπορούν όπως έχουν δείξει να πάρουν φανέλα βασικού.

Στην επίθεση παίκτες υπάρχουν κατά το λεφτά υπάρχουν που σαν σήμερα το 2009 είπε ο Γιώργος του Αντρέα.

Καμάου, Βαν Ντάινεν, Ντουρμισάι, Λάμπρου νέες αφίξεις. Αυτό μάλλον κάτι δείχνει.

Με το φτωχό μου το μυαλό ότι πούλησες πέρυσι τον Φιγκειρέδο και δεν τον αντικατέστησες ποτέ! Έφυγε ο Σεμέδο τα ίδια.Χάνει τη χρονιά ο Τσιλιανίδης που μέχρι τότε ήταν ο MVP σου τίποτα εσύ. Τι ήταν αυτή η τριάδα τη χρονιά 2019-20 22 από τα 35 σου γκολ και πολλά άλλα στο γήπεδο.

Ποιοι ήταν οι αντ΄αυτού που λένε στο χωριό μου?

Οι Στάρτζεον και Σαρδινέρο των 9 γκολ. Και οι Γιάννου 11 συμ/0 γκολ , Καστάνιος  6 συμ/1 γκολ, Γκαργκαλατζίδης 9 συμ/0 γκολ, Γρίβας 20 συμ/0 γκολ Σύνολο 1899 λεπτά ένα γκολ από 4!! επιθετικούς.

Αυτό είναι κατά βάση το φετινό ρόστερ της ομάδας ,μ αυτό θα πορευτεί και αυτό πρέπει να στηρίξει ο κόσμος μέχρι τέλους και στα θετικά και στα αρνητικά αποτελέσματα γιατί απ΄όλα έχει ο μπαξές.

Σημείωση: Τα ματς που αναφέρω ως συμμετοχές είναι στη κανονική ροή του πρωταθλήματος

Δεν είναι ο ρόλος μου ούτε μεταγραφές να κάνω ,ούτε αποδεσμεύσεις. Αυτά που βλέπω γράφω και μπορεί να είναι και λάθος.Και σε όλα τα παιχνίδια της χρονιάς θα τα κάνω την ανάλυση μου για κάθε παίκτη και για την ομάδα.Θα είναι η οπτική μου.Δεν ζητάω ούτε να βλέπουμε με την ίδια ματιά ούτε να ενστερνιστείτε τις απόψεις μου αλλά ούτε και να μου πείτε τι είναι θεσμικά σωστό.

Φαινομενικά οι φετινές προσθαφαιρέσεις δείχνουν καλές.Έτσι κι αλλιώς όμως ο καθρέπτης όλων είναι το γήπεδο.Κάποιοι κατά διαστήματα βγάζουν διακριτικά το πρόσωπο τους από το κάδρο του καθρέπτη αλλά να ξέρουν ότι πάντα όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι μέσα.Και αυτοί που φαίνονται και αυτοί που δεν φαίνονται.

Κλείνοντας γιατί σας κούρασα θα πάω σε μια ενδεκάδα που πιστεύω οτι είναι στη βάση του μυαλού του Νιόπλια με τις ανάλογες προσθαφαιρέσεις με τραυματίες,τιμωρημένους και άλλους αστάθμητους παράγοντες.Μιλάω για ενδεκάδα με 100% διαθεσιμότητα.

Τερματοφύλακας ο Επασί δεξί μπακ τον Ουές και αριστερό τον Λυμπεράκη, Πασαλίδης και Βούρος στο κέντρο της άμυνας, με Γκαγέγκος, Τοράλ και Ντε Γκουζμάν στο χώρο του κέντρου, Λάμπρου και Καμάου στα άκρα και τον Καστάνιος στην κορυφή της επίθεσης. Είναι αρκετοί καλοί έξω και πολλοί μπορούν να ξεκινήσουν σε οποιαδήποτε θέση, άλλωστε επιλογές υπάρχουν σε όλες τις θέσεις εκτός από τα εξτρέμ που μόνο η (ευχόμαστε να γίνει) επιστροφή Τσιλιανίδη θα έδινε σωστή λύση.Και φανταστείτε ότι το έτερο βασικό εξτρέμ ο Λάμπρου ήρθε τελευταία στιγμή στην ομάδα.

Καλή αγωνιστική χρονιά με υγεία και σταθερότητα.Ελπίζω το καρδιογράφημα των 3 τελευταίων χρόνων να έχει αντιμετωπιστεί καλά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το SUPERLEAGUE 1