Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήθηκε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο

Η 62χρονη Κάθι Χότσουλ, η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει κυβερνήτης της Νέας Υόρκης

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε την παραίτησή του την Τρίτη, υποκύπτοντας στις πιέσεις να αποχωρήσει από το αξίωμά του, έπειτα από τις κατηγορίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες.

Ο 63χρονος Κουόμο είπε σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη ότι θα αποχωρήσει από το γραφείο σε 14 ημέρες, ενώ η 62χρονη Κάθι Χότσουλ, που βρίσκεται στην ομάδα του Κουόμο από το 2014, είναι εκείνη που θα τον αντικαταστήσει, σαν η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης στην ιστορία της πολιτείας.

Ο Κουόμο υποστήριξε για άλλη μα φορά ότι δεν παρενόχλησε κανέναν, ωστόσο παραδέχτηκε πως ήταν «επιπόλαιος» στον τρόπο με τον οποίο μιλούσε και άγγιζε τις γυναίκες.

hochul
Η 62χρονη Κάθι Χότσουλ, η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει κυβερνήτης της Νέας Υόρκης

«Στο δικό μου το μυαλό, δεν ξεπέρασα ποτέ τα όρια με κανέναν», είπε ο Κουόμο και συμπλήρωσε: «Αλλά δεν συνειδητοποίησα τον βαθμό στον οποίο τα όρια αυτά είχαν επαναπροσδιοριστεί». 

Η κίνηση αυτή του Κουόμο σηματοδοτεί το τέλος σε μια πολιτική καριέρα δεκαετιών. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης αρνούνταν να αποχωρήσει από το αξίωμά του, ακόμη και όταν η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς διαπίστωνε ότι είχε παραβιάσει πολλαπλούς ομοσπονδιακούς και κρατικούς κανονσμούς «περί παρενόχλησης».

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Κουόμο λάμβανε επαίνους γα τομ τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε την πανδημία του κορωνοϊού και το «μέτωπο» που είχε ανοίξει με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Όμως τους τελευταίους μήνες, η φήμη του επιβαρύνθηκε, καθώς πολλές γυναίκες έκαναν λόγο για «ενοχλητικές αγκαλιές, φιλιά και αγγίγματα» από τον Κυβερνήτη, ενώ μίλησαν ακόμα για «πρόσκληση να παίξουν στριπ πόκερ, όταν ταξόδευαν με το κυβερνητικό αεροπλάνο».

Ο 63χρονος πολιτικός ζήτησε συγγνώμη από τις 11 γυναίκες που, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, παρενόχλησε. Ο ίδιος χαρακτήρισε την εισαγγελική έκθεση «ψευδή», αλλά είπε ότι η απόφασή του να αποχωρήσει από το αξιωμά του, είναι προς το συμφέρον των κατοίκων της Νέας Υόρκης. Πρόσθεσε, ακόμα, πως αποδέχεται την «πλήρη ευθύνη» για την πιθανή προσβολή οποιουδήποτε.

«Η εισαγγελική έκθεση έλεγε ότι παρενόχλησα σεξουαλικά 11 γυναίκες. Αυτό είδαν και άκουσαν οι άνθρωποι και πάνω σε αυτό αντέδρασαν με οργή. Αντέδρασαν σωστά για λάθος λόγο» 
είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΠΟΛΙΤΙΚΗ