Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρώτη γυναίκα επικεφαλής στο μουσείο του Λούβρου

Η ιστορικός της τέχνης 54χρονη Λοράνς ντε Καρ θα είναι επικεφαλής του Λούβρου

Η πρόεδρος του Μουσείου Ορσέ του Παρισιού Λοράνς ντε Καρ επελέγη για να αντικαταστήσει από την 1η Σεπτεμβρίου τον Ζαν-Λικ Μαρτινέζ ως επικεφαλής του Λούβρου το οποίο διηύθυνε o τελευταίος από το 2013, ανέφερε σήμερα η γαλλική προεδρία, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία του ραδιοφωνικού σταθμού France Inter.

Η 54χρονη ντε Καρ θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του μεγαλύτερου μουσείου στον κόσμο. Διηύθυνε το Μουσείο Ορσέ εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ιστορικός της τέχνης του 19ου αι. και των αρχών του 20ού, διακρίθηκε για τον δυναμισμό της, ιδίως με το εργοτάξιο «Orsay Grand ouvert» που ειχε σκοπό τη διεύρυνση του προγραμματισμού και των χώρων.

Έδωσε έμφαση στην ποικιλομορφία, σε θέματα κοινωνίας, στην προσέλκυση των νέων γενεών. Το 2019 η έκθεση «Le modèle noir» έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.

Στη διάρκεια της θητείας της οι επισκέπτες του Ορσέ, ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης για την περίοδο 1848-1914, αυξάνονταν διαρκώς: έως 3.700.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν το μουσείο το 2019.

Κόρη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ζαν ντε Καρ, εγγονή του μυθιστοριογράφου Γκι ντε Καρ, διετέλεσε επίσης επιστημονική διευθύντρια της υπηρεσίας France-Muséums, της γαλλικής υπηρεσίας που επιφορτίστηκε με την ανάπτυξη του Louvre Abu Dhabi, και ακολούθως διηύθυνε το Μουσείο Ορανζερί στο Παρίσι.

Ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, 57 ετών, ιστορικός και αρχαιολόγος, ειδικός στην ελληνική αρχαιότητα, ολοκλήρωσε την τρίτη θητεία του και ήταν προσωρινός επικεφαλής του δημόσιου μουσείου από τις 13 Απριλίου.

Με μια ιδιαίτερη φροντίδα για την πρόσβαση όλων στο Λούβρο, αγωνιζόμενος κατά του ελιτισμού, αναδιοργάνωσε και άλλαξε τη διαρρύθμιση του μουσείου προκειμένου να το κάνει πιο φιλόξενο. Στη διάρκεια της θητείας του ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τα δέκα εκατομμύρια το 2019, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Η τελική επιλογή για τον διορισμό των προέδρων των μεγάλων δημόσιων μουσείων όπως το Λούβρο, οι Βερσαλλίες, το Πομπιντού ή το Ορσέ είναι απόφαση του προέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ