Συνδεθείτε μαζί μας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιοποιείται το βενετσιάνικο αρχείο της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου

Αφορά σε έγγραφα σχετικά με την πόλη της Κάντιας

Στην ψηφιοποίηση του βενετσιάνικου αρχείου που αφορά την πόλη της Κάντιας, προχωρά η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου. Τη σχετική σύμβαση υπέγραψε η αντιδήμαρχος πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη.

To βενετσιάνικο αρχείο αποτελείται από 600 μπομπίνες microfilm. Η κάθε μπομπίνα περιέχει κατά μέσο όρο 500 λήψεις περίπου και αφορούν σε διοικητικές αποφάσεις του «Duca di Candia» καθώς και σε συμβολαιογραφικές πράξεις των «Notaio di Candia». Οι εργασίες ψηφιοποίησης των μικροφίλμ θα διαρκέσουν τέσσερις μήνες. Στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται ότι το 1993, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RECITE, η Βικελαία απέκτησε σε μικροφίλμ το σύνολο του βενετσιάνικου αρχείου, που αφορά στην πόλη της Κάντιας.

Τα τελευταία χρόνια, οι ψηφιοποιήσεις των θησαυρών της Βικελαίας προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Μετά τη διάσωση των παλαιτύπων από το εργαστήριο χάρτου της Βικελαίας, προγραμματίζεται με τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης, η αγορά ειδικού scanner για την ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών Γιώργου Σεφέρη και Δημητρίου Βικέλα.

«Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων της Βικελαίας, κατά το παράδειγμα των μεγάλων βιβλιοθηκών της Ευρώπης και της Αμερικής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ