Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι ποσοστό ανοσίας εξασφαλίζει κάθε εμβόλιο και σε πόσες μέρες

Τα εμβόλια πολλοί… εμίσησαν, την προστασία από τον covid-19 ουδείς

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο που εξακολουθούν να ανησυχούν για ενδεχόμενες παρενέργειες εμβολίων. Κανείς ωστόσο δεν θα πρέπει να έχει πια καμία αμφιβολία για το βαθμό αποτελεσματικότητάς τους έναντι του κορωνοϊού.

Μέρα με την ημέρα οι έρευνες με τη συμμετοχή εμβολιασμένων επιβεβαιώνουν τα ευρήματα των κλινικών μελετών για την αξία των τεσσάρων πιο διαδεδομένων εμβολίων, στη μάχη κατά του Sars-CoV-2. Με βάση αυτά, τα δύο mRNA εμβόλια (Pfizer-Moderna) προστατεύουν μετά την ολοκλήρωση των δύο δόσεων σε ποσοστό άνω του 90% από τα συμπτώματα της covid, ενώ κατά 70-80% προστατεύουν τα δύο εμβόλια αδενοϊού (AstraZeneca και Johnson). Επίσης θεωρείται πλέον βέβαιο ότι και τα τέσσερα προστατεύουν σε ποσοστό που αγγίζει το 100% από θανατηφόρα νόσηση.

Τα εμβόλια μπορεί να μην προσφέρουν ανοσία, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της λοίμωξης δεν εκμηδενίζεται, ωστόσο τα συμπτώματα της νόσου είναι από ανύπαρκτα έως ήπια, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Επίσης μειώνεται η ισχύς του ιικού φορτιού στο άτομο που μολύνεται αλλά έχει εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται σε καίριο βαθμό η αλυσίδα της μετάδοσης. Οι περιπτώσεις νοσηλείας μετά τον εμβολιασμό θα αναφέρονται ως εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, ενώ περιστατικά θανάτου αφορούν μόνο υπέργηρους ανθρώπους.

Ας δούμε τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής για το καθένα από τα τέσσερα εμβόλια ξεχωριστά, σε ότι αφορά τα επίπεδα ανοσίας και σε πόσες ημέρες επιτυγχάνεται αυτή.

Για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, το ποσοστό ανοσίας 7 ημέρες μετά την πρώτη δόση φτάνει στο 52%, ενώ ύστερα από μία επιπλέον εβδομάδα αυξάνεται στο 89%. Αντίστοιχα, με την πάροδο μιας εβδομάδας μετά τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου και 95,3% έναντι της σοβαρής.

Για το εμβόλιο της Moderna, η αποτελεσματικότητα δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση αγγίζει το 92% και αυτό το ποσοστό ξεπερνάει το 94% στις 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Τα επίπεδα ανοσίας έναντι ήπιας και σοβαρής νόσου δεν μειώνονται στο ελάχιστο με την πάροδο έξι μηνών από τη δεύτερη δόση, φτάνοντας στο 90% και στο 95% αντίστοιχα.

– Η προστασία από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson ξεκινάει μετά από 14 ημέρες και η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου μετά την πάροδο τεσσάρων εβδομάδων φτάνει στο 85%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει για την ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου αποτρέπεται σχεδόν πλήρως ύστερα από 49 ημέρες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχει ανοσία στα επίπεδα του 70% τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας η δεύτερη δόση ανεβάζει αυτό το ποσοστό έως και στο 94% μετά την πάροδο δύο εβδομάδων από τη δεύτερη δόση (μεσολαβούν δηλαδή περίπου 12 εβδομάδες). Σε αυτό το χρονικό σημείο το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ